روزگاری کاروانسراهای کرمان کانون دادوستد کاروان هایی بود که از اقصی نقاط دنیا برای معامله قالی، شال و کتیرا به کرمان می آمدند.
علی جمیل کرمانی کارشناس میراث فرهنگی با اعلام اینکه کرمان از شهر های بود که در آن رونق و تجارت زیادی صورت می گرفت گفت: 16 کاروانسر در بافت تاریخی کرمان وجود داشت.
وی افزود: به دلیل قرار گرفتن کرمان در مسیر جاده ابریشم کاروانسراهای کرمان از رونق زیادی بر خورد ار بودند.
اما آنچه این روزها بر این کاروانسراها می گذرد تاسف بار است مکانهای که تا چندی قبل مرکز دادوستد کاروان ها بود امروز محل تجمع زباله وانبار شده است.
در کنار کاروانسراها حجره ای هنوز هست که صاحبان آنها با حسرت به کاروانسراها نگاه می کنند و از شور شوق آن روزهای این مکانهای تجاری می گویند.
پیرمردی که چشم هایش دیگر درست نمی بیند از حجره پدرش در کاروانسرای حاج مهدی می گوید: که بیش از 50 سال در آن کار می کرده حاج ماشاء الله از بازاریان قدیم کرمان هم از مملو بودن این کاروانسراها از اجناس داخلی وخارجی و از تجارت عمده هندوها در این کاروانسراها یاد می کند.
خسرو رحیمی سالها در کاروانسرا هندوها سرایدار بوده به اقتصاد پررونق کرمان وحضور خارجی ها برای تجارت پشم کرمان اشاره کرد و غصه این روزهای کاروانسراها را می خورد.
در ادامه معاون میراث فرهنگی ، صنایع دستی وگردشگری استان کرمان با اشاره به اینکه ابنیه تاریخی در استان کرمان زیاد است خاطرنشان کرد: برای مرمت کاروانسرها نیازمند ورود بخش خصوصی هستیم و هرکمکی نیاز باشد انجام می دهیم.
روحی گفت: بیشتر کاروانسراهای کرمان یا تحت تملک اوقاف یا مالک خصوصی هستند.
گرچه این روزها شهرداری کرمان اقدام به پاکسازی این آثار از لوث زباله ها کرده است اما همچنان فکری به حال ریزش آثار نشده است.
این آثار ثبت شده در فهرست آثار تاریخی به جای اینکه مایه فخر کرمان باشند مایه تاسف هستند.
اگر تدبیری اندیشیده نشود به زودی گنجینه ارزشمند تجارت استان به خاک فراموشی سپرده خواهد شد.
انتهای پیام/ی
گزارش ازمرضیه کریمی افشار