شما هم می توانید با مراجعه به کلینیک باشگاه خبرنگاران و طرح سوالات خود پاسخ را از پزشکان مطرح در آن بخش دريافت كنيد.
اما پاسخ سوالات برخي از کاربران درخصوص "بیماری های گوارشی" كه توسط ناصر ابراهیمی دریانی فوق تخصص گوارش و پیمان ادیبی متخصص گوارش داده شده است، به شرح زیر است:
رفلاکس معده چیست؟
ناصر ابراهیمی دریانی فوق تخصص گوارش درباره رفلاکس معده گفت : برگشت غذا از مری به دهان را رفلاکس معده گفته و این بیماری قابل درمان است.
نفخ و زخم معده و راههای پیشگیری
ناصر ابراهیمی دریانی فوق تخصص گوارش در پاسخ به این سوال گفت: نفخ علامت گرفتگی روده بزرگ است ولی زخم معده اغلب با درد معده همراه است. زخم معده با آندوسکوپی تشخیص و در صورت وجود میکروب هلیکوباکتر از بین میرود.
وی افزود: اغلب ما ایرانیان به دلیل استفاده بدون دستور آنتی بیوتیک مانند مسکن بروفن، دیکلوفناک، موجب بروز زخم یا مشکلات معده میشویم .
آمپرازول مضر یا مفید؟
ناصر ابراهیمی دریانی فوق تخصص گوارش در خصوص داروی آمپرازول و مصرف مداوم آن گفت: این دارو عوارض زیادی ندارد ولی در بلند مدت بخصوص در بانوانی که مستعد بیماری های زمینهای مانند پوکی استخوان هستند بهتر است هر روز مصرف نشود .
وی ادامه داد: افرادی که آمپرازول مصرف میکنند هر چند وقت یکبار با آزمایش کمبود B12 و کاهش منیزیم سطح این دو را اندازهگیری نمایند.مصرف خودسرانه این دارو ممنوع است و مصرف بی رویه آن عوارض جبران ناپذیری دارد.
برگشت غذا یا رامینیشن؟
ناصر ابراهیمی دریانی فوق تخصص گوارش در خصوص برگشت غذا به دهان گفت: رامینیشن یا نوشخواری عامل روانی داشته و فرد با مراجعه به مشاور روانپزشکی و یا با دستور نگه داشتن تنفس به این صورت که یک دست را روی شکم و یک دست را روی سینه قرار دهد و نفس را نگه داشته و روزانه چندین بار این عمل را تکرار کند تا برطرف شود.
درمان اسهال و IBS
ناصر ابراهیمی دریانی فوق تخصص گوارش در خصوص درمان اسهال و IBS است گفت: سعی کنید غذای پر حجم نخورید. کسانی که در وعده سحری اسهال میشوند، سبزی، سالاد نخورند اگر خیلی شدید باشد برای چند روز از لوپرامید استفاده کنند.
درد صبحگاهی معده چیست؟
ناصر ابراهیمی دریانی فوق تخصص گوارش گفت: کسانی که در صبحگاه درد معده دارند مشکوک به زخم بوده و حتما به پزشک مراجعه کنند.
ادرار غلیظ در ماه رمضان
ناصر ابراهیمی دریانی فوق تخصص گوارش در این خصوص گفت: کسانی دچار ادرار غلیظ میشوند باید آب بیشتر مصرف کنند تا این عارضه بر طرف شود در صورت رفع نشدن به پزشک مراجعه کنید.
هلیکوباکتر و ترش کردن معده چیست ؟
ناصر ابراهیمی دریانی فوق تخصص گوارش در خصوص هلیکوباکتر گفت: هیلیکوباکتر میکروبی است که در معده موجب بروز زخم وناراحتی معده میشود. کسانی رفلاکس معده دارند معمولا با ترش کردن معده هم مواجهند. بهتر است از ادویه جات، شکلات ، نوشابه گاز دار استفاده نکنند.
عفونت مادرزادی گلو
ناصر ابراهیمی دریانی فوق تخصص گوارش در خصوص این بیماری گفت: به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه شود.
احساس دفع مزاج چیست ؟
ناصر ابراهیمی دریانی فوق تخصص گوارش در خصوص دفع مزاج به خصوص پس از اندکی از صرف غذا گفت: احتمال روده تحریک پذیر وجود دارد. معمولا با آزمایش مدفوع مشخص شده و اگر همراه با درد و به مدت طولانی باشد باید از مصرف مواد غذایی کربوهیدرات ، مانند: مواد قندی، کلم، اسفناج پرهیز شود.
IBS چیست؟
ناصر ابراهیمی دریانی فوق تخصص گوارش در خصوص آی بی اس گفت: این بیماری در ۲۰ درصد افراد جامعه شایع است مشکل در گیرنده روده است اگر بالنی در رکتوم باد کننده فرد بیمار قرار دهیم حتما واکنش نشان میدهد روده کوچک مغز دوم انسان است و حتی در بیشتر افراد به هنگام خطر برق یا استرس دچار اسهال میشوند که به آی بی اس معروف است.
وی ادامه داد: حساسیت بیش از حد رودهها ، رفتارهای پرخطر و جسمی، در آینده موجب IBS شده حتی رفتارهای ناهنجار پدرو مادر با فرزندان آینده این بیماری را به وجود میآورد. همچنین مسافرتهای که موجب مسمومیت غذایی شود روی گیرندههای روده اثر کرده و معمولا اغلب اوقات با استرس تشدید می شود.
تورم اطراف ناف
ناصر ابراهیمی دریانی فوق تخصص گوارش در خصوص تورم ناف گفت: اگر پوستی باشد به متخصص پوست و اگر داخلی باشد احتمال وجود ناراحتی در روده است که باید به پزشک متخصص مراجعه شود.
بوی بد دهان و راه پیشگیری از آن
ناصر ابراهیمی دریانی فوق تخصص گوارش در خصوص بوی بد دهان گفت: طبیعی است مگر میکروبهای هوازی دهان فعال شود اگر شدید باشد گاهی از آنتی بیوتیک های بیهوازی استفاده میکنیم . معمولا به بیماران توصیه میشود برای جلوگیری از ایجاد بوی بد دهان از غذای پرچرب ، سیر و پیاز، پرهیز کرده و با روزی دو بار مسواک زدن و نخ دندان کشیدن از بروز این عارضه جلوگیری کنند.
یماری کرون ، علائم و درمان
پیمان ادیبی متخصص گوارش در خصوص کرونی که یکی از انواع بیماری التهابی دستگاه گوارش است گفت: بیماری کرون عمدتا روده بزرگ و کوچک را درگیر می کند . درگیری التهابی این بیماری سطح مخاط تا عمق بافت روده ها وجود داشته و به همین علت بیمار ممکن است نشانه ای از اسهال و دل پیچه مزمن و مداوم خونریزی، اسهال خونی علائم انسداد وتنگی روده ها ، سوراخ شدن روده از سمت دیگر پیدا کند.
وی افزود: بیماری کرون چه از نظر منطقه درگیری در ابتدا و انتهای روده کوچک و روده بزرگ یا ناحیه راست روده و چه از نظر شدت تظاهر بیماری به صورت مزمن یا دوره ای گستره وسیعی دارد و پزشکان بر اساس همین دو شاخص گفته شده یعنی محل و وسعت درگیری راجع به داروی اولیه برای سرکوب و داروی ثانویه برای خاموش نگه داشتن بیماری تلاش می کنند .
نسل جدید داروی بیماری کرون
پیمان ادیبی متخصص گوارش اضافه کرد: داروی مورد استفاده از کرون از دسته داروهای ضد التهابی مانند مزالازین و داروهای ضد ایمنی برای کاستن از صدمه بافتی سیستم ایمنی خود فرد به روده وی (مانند آزاتیوپرین) هستند در موارد شدید بیماری یا وقتی گسترش دامنه وسیع تر است از نسل جدیدتری از داروها که داروهای ضد TNF خوانده می شود به صورت تزریقات دوره ای استفاده می شود این داروها پیش از این در بیماران روماتیسم مفصلی یا برخی بیماری های پوستی شدید استفاده می شد.
وی تاکید کرد: مشهورترین داروی ضد TNF بینفکس ماب است این دارو هماهنگونه که باعث ایمنی بیمار شده بر علیه دستگاه گوارش فعال می شود.
سندروم روده تحریک پذیر چیست؟
پیمان ادیبی متخصص گوارش در پاسخ به این سوال اظهار کرد: سندروم روده تحریک پذیر در بین 10 الی 15 درصد جامعه رواج دارد، درمان خاص و یکسانی برای این بیماری وجود ندارد، زیرا شرایط هر فرد بنا بر رژیم غذایی خاص ،دارو ، علائم بیماری، خلق خو متفاوت است بنابراین یک داروی منفرد و یکسان برای بیماری IBS تجویز نمی شود.
سلیاک روده و علائم آن چیست؟
پیمان ادیبی متخصص گوارش درباره سلیاک گفت: سلیاک بیماری اختلال جذب مواد غذایی در واکنش به پروتئین گندم است. وقتی بیمار در معرض نان و فرآورده های آن قرار می گیرد قابلیت جذبی سیستم گوارش او کاسته شده و سایر مواد غذایی نیز هضم نمی شود.
وی افزود: علاوه بر این درجات خفیفی از التهاب و نفوذ پذیری بافت روده پدید می آید که عامل سایر نشانه های سلیاک است . پایین بودن پادتن سلیاک اهمیتی ندارد اما اگر فیبر یا سطح پادتن بالا باشد لازم است بیمار جهت اثبات تشخیص بیماری با نظر پزشک تحت آندوسکوپی قرار گیرد.
زخم اثنی عشر چیست؟
پیمان ادیبی متخصص گوارش درباره زخم اثنی عشر گفت: یک بیماری حاد معده تلقی شده و با درمان دارویی و ریشه کنی، میکروب عامل آن در 2 هفته از بین می رود.
انتهای پیام/
ناصر ابراهیمی دریانی فوق تخصص گوارش گفت
من معده ام ترش میکنه یکی از دوستان بهم قرص امپرازول رو معرفی کرد چند سالی خوب بودم ولی الان دیگه جواب نمیده میخورمم باز ترش میکنم ممنون میشم راهنمایی ام کنید با تشکر