به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از زنجان، عوامل مهم در رشد و پرورش گیاهان آپارتمانی که در طراوت وشادابی آنها نیز نقش زیادی دارند شامل نور،آب،دما،خاک وکود است که درزیر به شرح وتفسیر هریک از این عوامل می پردازیم:
نور
گياهاني که به نور زياد نياز دارند:
اکثر گياهان آپارتماني که براي توليد گل هم مفيدند مانند گلوکسينيا، بگونياريا، سيکلمن و همچنين اکثر کاکتوسها و گياهان گوشتي به نور شديدتري نياز دارند و لذا در آپارتمان بايد در مقابل پنجره هاي رو به آفتاب و بدون پرده و يا جايي که انعکاس نور بيشتر است قرار بگيرند.
گياهاني که به نور متوسط نياز دارند بهتر است در مقابل پنجره هاي جنوبي که پرده دارد و مقداري از نور را کم مي کند و يا در مقابل پنجره هاي شرقي- غربي قرار گيرد مانند کورديلين، سجافي، پپروميا و کروتون
گياهاني که به نور کم نياز دارند:
اين گياهان سايه دوست هستند و در سالن ها و در جاهايي که بيش از 3 متر با پنجره فاصله دارد نگهداري مي شود.مانند سيسوس، عشقه، برگ عبايي و مارانتا.
آبیاری
بطورکلی گیاهان آپارتمانی از نظر نیاز به آبیاری به صورت زیر دسته بندی میشوند:
الف)گیاهانی که دوستدار آب زیاد هستند وباید همیشه سطح گلدان مرطوب باشد البته نه آنقدر که حالت خیسی وچسبندگی بخود بگیرد.مانند دراسیناها وکردیلینها وفیکوس ها
ب)گیاهانی که به رطوبت در حد متوسط نیاز دارند وبایستی خاک آنها در فاصله دو آبیاری دونم بوده وهمیشه سطح گلدان خشکی معتدل داشته باشد مانند دیفن باخیاها وپیرومیاها وآگلونماها
ج)گیاهانی که به خشکی مقاومند وبه رطوبت جزئی نیاز دارند مانند برگ انجیری ها وسانسیوریا ها وبیشتر سرخس ها
کمبودرطوبت باعث سوختگی حاشیه برگها میشود(البته کمبود پتاسیم هم چنین علامتی دارد ).قهوه ای شدن لبه ی برگها ازنشانه های مهم کمبود رطوبت است همچنین لکه برگی های سطح برگها(نقطه های قهوه ای رنگ) از دیگر علایم کمبوت رطوبت است.
دما و درجه حرارت
دما ازفاکتورهای تعیین کننده برای رشد ونمو وبقای گیاهان است.ازآنجایی که گیاهان آپارتمانی زیستگاه اولیه شان مناطق استوایی کره زمین بوده است بنابراین باید شرایط آب وهوایی شبه استوایی را برایشان فراهم کنیم بهترین درجه حرارت برای رشد گیاهان آپارتمانی ۱۸تا۲۰درجه سانتیگراد است.تغیر ناگهانی درجه حرارت موجب ازبین رفتن گیاهمان میشود واز علایم آن ریزش برگهای تحتانی گیاه است.
خاک
بستر کاشت گیاهان است درواقع خاک نقش نگهداری واستقرار گیاه و مخزن فراهمی آب وغذا وهوا برای آن می باشد.هرچه این محیط برای گیاه آماده ترباشد رشد ونمو وعمر گیاه افزایش می یابد.خاکهای که برای گیاهان آپارتمانی فراهم میشود حاوی مخلوطی از خاک برگ وخاک باغچه وماسه شکسته وکودحیوانی وموادی نظیر تفاله چلی و بقایای سوزنی برگان وسبوس برنج و کودهای شیمیایی است.که نسبتهای این مواد برای هر گیاه متفاوت است وبا شناخت وتجربه میتوانیم خاک مناسب هر گل را تشخیص دهیم. بطور تجربی وکلی باید درنظر داشته باشیم که خاک مورد نظر غنی از مواد آلی باشد وبطورکلی ترکیب زیر را درنظر بگیریم:
2قسمت خاک برگ مرغوب یا پیت ماس+نصف قسمت خاک باغچه +۱قسمت ماسه شکسته+مقداری پودراستخوان وسبوس برنج
کود
معمولاًغذای گیاه دارای 3 ترکیب اصلی است: نیتروژن (N) برای رشد برگها و سبز کردن گیاهان در حال زرد شدن، فسفات (P2O5) برای رشد برگها و پتاس (K2O) برای رشد گلها. سایر عناصر موجود غذای گیاه، عناصر Trace (به آنها ریز مغزی هم میگویند) هستند، این عناصر عموماً در بیشتر کودهای مرکب موجود هستند و به یاد داشته باشید که ترکیبات آن باید مجوز قانونی داشته باشند. کود پاشی گیاه آپارتمانی بین یک هفته تا 10 روز صورت میگیرد.
گل سنگ
یکی از گیاهان خوش آب و رنگی که می توانید آنها را داخل آپارتمان های کوچک تان نگهداری کنید، گیاهی است که در ایران آن را به نام گل سنگ می شناسند. این گیاه برگ های زیبا و خالخالی دارد که رگه های روی آن می تواند طیفی از سفید تا قرمز باشد.
گل سنگ را براحتی می توانید داخل خانه نگهداری کنید و فقط کافی است آن را در محیطی مناسب قرار دهید. این گیاه به نور شدید نیاز ندارد؛ یعنی فقط کافی است آن را در محیطی قرار دهید که نور کافی دارد و روشن است، ولی نور مستقیم نمی تابد. در صورتی که نور محیط کم باشد، برگ ها و رنگ گیاه کمرنگ تر می شود که نشان می دهد لازم است جای آن را تغییر دهید.
گل سنگ به آبیاری زیادی هم نیاز ندارد و باید زمانی که خاک آن خشک می شود، آن را آب دهید. این گیاه براحتی با شرایط محیطی خانه کنار می آید و بخوبی می تواند رشد کند.
بامبو
این روزها بامبو هم طرفداران زیادی پیدا کرده است و خیلی ها چند ساقه بامبو می خرند و در خانه نگهداری می کنند. بعضی ها می گویند بامبو شانس می آورد، بعضی ها اعتقاد دارند که وجود داشتن بامبو در خانه روحیه را بهبود می بخشد در هر حال، چه این باورها درست باشد چه نه، باید بدانیم نحوه نگهداری از بامبو چگونه است و چطور می توان طراوت و شادابی آن را حفظ کرد.
خوب است بامبوها را داخل گلدانی بگذارید که حدود ۱۰ سانتی متر آب داخل آن باشد؛ یعنی ساقه های بامبو نباید تا بالا داخل آب قرار بگیرد. همچنین لازم نیست دائم آب آن را عوض کنید و فقط حواستان باشد همیشه داخل گلدان به اندازه کافی آب وجود داشته باشد. بامبو نباید در معرض نور مستقیم خورشید قرار بگیرد و در فضاهایی با نور کم هم بخوبی رشد می کند. اگر نور به طور مستقیم به این گیاه بتابد، موجب زرد و خشک شدن برگ هایش می شود.
حسن یوسف
حسن یوسف هم از دیگر گیاهان زیبایی است که می توانید آن را داخل آپارتمان نگهداری کنید و از زیبایی اش لذت ببرید. وقتی برای خرید این گیاه زیبا به بازار بروید، حتما انواع متفاوتی از آن را خواهید دید؛ گیاهانی که شکل ها و رنگ های مختلفی دارد و در نگاه اول شاید چنین به نظر برسد که آنها گیاهانی متفاوت هستند. در حالی که حسن یوسف یک گیاه است که طرح ها و رنگ های مختلفی دارد.
این گیاه را می توانید در محیطی با دمای معمولی (۲۵ تا ۳۰ درجه سانتی گراد طی روز) نگهداری کنید و از نظر آبیاری هم باید به آن طوری آب بدهید که تشنه نماند. هرچه این گیاه بیشتر در معرض نور خورشید قرار بگیرد، خوشرنگ تر شده و بهتر هم رشد می کند. بنابراین زمانی که متوجه می شوید رنگ گیاه تغییر کرده و کمرنگ تر شده، باید به نور محیط توجه کنید؛ چون این مساله می تواند نشان دهنده نور نامناسب باشد.
در تمام فصل ها هم می توانید حسن یوسف را تکثیر کنید که برای این کار باید از روش قلمه زنی ساقه کمک بگیرید.
بنفشه آفریقایی
بنفشه آفریقایی یکی از زیباترین گیاهان گلدار است که در آپارتمان هم می توانید از آن نگهداری کنید و از زیبایی گل هایش لذت ببرید. این گیاه زیبا، گل های رنگارنگی دارد و می توانید انواع سفید، صورتی و بنفش آن را در بازار پیدا کنید.
هنگام آبیاری گیاه باید حواستان باشد آب روی برگ های گیاه نپاشد، ولی از طرف دیگر باید دقت کنید بنفشه آفریقایی زمانی به آب احتیاج دارد که خاکش کاملا خشک شده باشد. چون مرطوب بودن همیشگی خاک گیاه می تواند موجب پوسیدگی ریشه آن و از بین رفتن گیاه شود. این روزها روشی هم برای آب دادن به این گیاه متداول شده است که در آن باید زیر گلدانی گودی را پر از آب کنید و زیر گلدان بگذارید تا آب بتدریج جذب خاک شود.
البته مقدار و زمان آب دادن به گیاه به عوامل متعددی از جمله نوع خاک، نور و درجه حرارت محیط بستگی دارد. بنفشه آفریقایی به نور خوبی هم نیاز دارد تا بتواند بخوبی رشد کند و گل بدهد، ولی نباید در معرض نور مستقیم خورشید قرار بگیرد. همچنین در صورتی که تمام شرایط مناسب و ایده آل باشد ولی گیاه گل ندهد، باید از کود مخصوص گلدهی استفاده کنید.
اسپاتی فیلوم
شاید اسم این گیاه کمی برایتان عجیب و ناآشنا باشد، ولی خیلی از ما آن را می شناسیم و شاید حتی داخل خانه مان چنین گلدانی هم داشته باشیم در حالی که اسم آن را نمی دانیم. پس اگر می خواهید بدانید اسپاتی فیلوم چیست و چطور باید از آن نگهداری کرد، خوب است بدانید اسپاتی فلیوم یا برگ قاشقی، گیاهی همیشه سبز است با برگ هایی نیزه ای شکل. برگ های این گیاه اغلب سبز تیره است با گل هایی سفید و کوچک که در بیشتر فصل های سال به شکل قاشقی رشد می کند و داخل آن هم پرچم متراکمی وجود دارد.
اسپاتی فلیوم به نور مناسب نیاز دارد و باید در محیطی با نور متوسط قرار بگیرد که البته مستقیم به گیاه نتابد. برای آبیاری هم باید دقت کنید که در فصل های گرم سال، اسپاتی فلیوم به آب بیشتری نیاز دارد و تقریبا هفته ای دو مرتبه باید به آن آب بدهید.
آگلونما
آگلونما باید در محیطی با نور مناسب نگهداری شود؛ محیطی که نور به اندازه کافی ولی به طور غیرمستقیم به گیاه بتابد. این گیاه بسیار با دوام و مقاوم است و تقریبا براحتی می توانید از آن داخل آپارتمان نگهداری کنید. هفته ای یکبار آبیاری هم برای آن کافی است و باید بدانید آبیاری بیش از حد نیاز گیاه، موجب زرد شدن برگ ها و خراب شدن آن می شود. بنابراین حواستان باشد از آب دادن زیاد به گیاه خودداری کنید. البته در صورتی که نوک برگ های آگلونما خشک می شود می تواند ناشی از کم آبی و تشنگی گیاه باشد. در روزهای سرد سال هم ممکن است گیاه در اثر سرما خودش را بیندازد.
در ضمن با توجه به نیاز آگلونما به رطوبت، خوب است تابستان با اسپری به برگ های گیاه آب بپاشید تا رطوبت مورد نیازش تامین شود.
کروتون
کروتون یکی از زیباترین گیاهان آپارتمانی است که با برگ های رنگارنگ و زیبایش، طراوت خاصی به محیط می بخشد. این گیاه برگ هایی بیضی شکل دارد که زمینه آنها سبز است و روی شان با رنگ های دیگری مثل قرمز، زرد، صورتی، قهوه ای، نارنجی و… تزئین شده است.
البته کروتون از نظر طرح و رنگ انواع مختلفی دارد که شاید در نگاه اول فکر کنید گیاهان متفاوتی هستند که فقط کمی به یکدیگر شبیه اند. در هر صورت، برگ های کروتون مخلوطی از رنگ های سبز، سفید، قرمز، نارنجی، سیاه، قهوه ای و صورتی است و شاید به دلیل همین ترکیب رنگ ها باشد که به نور مناسب هم نیاز دارد. یعنی باید گیاه را در محیطی روشن قرار دهید که نور متوسطی به آن بتابد.
برای آبیاری هم باید هفته ای یک بار به گیاه آب بدهید که البته شرایط آبدهی به گرمای محیط و اندازه و حجم گیاه بستگی دارد. بهتر است آب جوشیده را هم روی برگ های این گیاه اسپری کنید تا رطوبت آن تامین شود. چنانچه برگ های گیاه شروع به ریزش کند، نشاندهنده تغییر دمای محیط است. برای همین سعی کنید دمای محیط را ثابت نگه دارید.
انتهای پیام/ ا