به گزارش خبرنگار
حوزه میراث و گردشگری گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ در سالهای اخیر شاهد گسترش فرهنگ گردشگری در کشور بودهایم و در این میان علاقهمندی به سفرهای خارج از کشور نیز بیش از پیش افزایش یافته است. این موضوع اگرچه از دیدگاه جهانگردی و کسب تجربه و اطلاعات امری پسندیده است اما این در حالی است که هنوز بسیاری از مردم کشورمان شناخت کافی نسبت به مکانهای دیدنی و جاذبههای گردشگری تعداد زیادی از شهرهای ایران ندارند.
در حالی که اگر هزینههای سفرهای خارجی در داخل ایران که تاریخ و تمدنی کهن و طبیعی کمنظیر دارد، صرف شود اثرات مثبت چشمگیری در زمینههای مختلف از جمله هتلداری، صنایع دستی، حمل و نقل و غیره خواهد داشت که در مجموع موجب رونق اقتصادی کشور و اشتغالزایی میشود.
در ایرانزمین، قصد داریم تا هر هفته با معرفی یکی از جاذبههای سرزمینمان اطلاعاتی درجهت آشنایی بیشتر با مناطق گردشگری ارائه کنیم. اینبار به سراغ منطقهای گردشگری در استان کرمان میرویم.
استان کرمان که حدود 11 درصد از وسعت کشورمان را در برگرفته، یکی از غنیترین استانهای ایران از لحاظ منابع تاریخی است.
این استان بیش از 660 اثر ملی ثبت شده دارد که در این میان سه اثر جز میراث جهانی یونسکو هستند.
بیشترین جمعیت زرتشتیان کشورمان در کرمان زندگی میکنند و جشن سده کرمان نیز در فهرست آیینهای ملی ثبت شده است.
قلعه دختر یا آتشکده آناهیتا، از یادگاران تاریخی پیش از اسلام یکی از آثار مرتبط به زرتشتیان در کرمان است.
این قلعه بر فراز تپههای مرتفعی در شرق استان کرمان قرار دارد، بازمانده معبد آناهیتا، ایزد بانوی آب و باروری است.
مصالح به کار رفته در ساخت قلعه دختر تنها خشت خام و گل رس بوده و به عقیده مورخان در حدود 220 سال پیش از میلاد مسیح ساخته شده است.
در ارتباط با دلیل نامگذاری این قلعه به نام قلعه دختر اطلاعات دقیقی موجود نیست. برخی از کارشناسان معتقدند که در گذشته هر مکان بلند مرتفعی که به نوعی صعبالعبور بوده به نام دختر نامگذاری میشده اما گروهی دیگر بر این باورند که علت این نامگذاری فتح نشدن این قلعه این توسط دشمنان در دوران آبادی آن بوده است.
نکته قابل تامل در خصوص این قلعه عدم کشف آثار تاریخی مهم به رغم کاوشها و حفاریهای بسیار در این منطقه است. البته هنوز کارشناسی لازم در خصوص قدمت این بنا صورت نگرفته است.
بنابر منابع تاریخی این قلعه در هنگام فتح کرمان توسط اردشیر بابکان در منطقهای به نام گواشیر در مرکز ولایت کرمان بوده است.
دو در ورودی که ارتفاع آنها به 3 متر میرسد، در دیوار این قلعه ساخته شدهاند و بر بالای یکی از این ورودیها کتیبهای روی سنگ نوشته شده است، ظاهرا قلعه دختر به نام ساسان از سرداران مشهور بابک خرم دین تعلق داشته و زمانی به قلعه ساسان معروف بوده است.
قلعه فوق دو قسمت مجزا دارد. قسمتی که بر تپه مرتفع جنوب شرقی قرار گرفته، در گذشته قلعه کوه نامیده میشد و قسمت دوم که بر تپهای کوتاهتر واقع شده به قلعه دختر شهرت یافته است.
در زمان حکومت سلجوقیان، ساکنان کرمان از « قلعه دختر» بعنوان پناهگاه استفاده میکردهاند.
متاسفانه در حال حاضر به دلیل واقع شدن این قلعه در محدوده شهری و ساخت و ساز در اطراف آنها و عدم مرمت و بازسازی، این بنا در معرض آسیب جدی است و توجه بیشتر مسئولان را میطلبد.
گزارش از زهرا علیاکبرلو
انتهای پیام/