کاوش در "میرک سمنان" می‌تواند به پرسش های زیادی درباره انسان شناسی پیش از تاریخ، پاسخ بگوید.

تپه میرک در جست و جو تاریخ تکامل انسانبه گزارش خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از سمنان، ژیل بریون باستان‌شناس فرانسوی از وجود سایت‌های متعدد پیش از تاریخ مربوط به" انسان نئاندرتال" در ایران و جهان خبر داد و اظهار کرد: با این همه تپه‌های میرک در سمنان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

انسان های نئاندِرتال 220 هزار سال در کره زمین سکونت داشتند که شامل فاصله زمانی 250 تا 27 هزار سال پیش می شود میانگین قدی آنها نشان می دهد که آنها، هفت تا هشت سانتی متر از ما کوتاه تر، اما قوی جثه تر و عضلانی تر بوده اند.

مطالعات حجم مغزی انسان های نئاندِرتال را از ما بیشتر تخمین می زند و البته به این معنا نیست که حجم مغزی بالاتر نشانگر پیچیدگی بیشتر و پیشرفتگی است. بعضی نواحی مغز آنها با ما متفاوت بوده، مثلا نحوه فکر کردن و نحوه بیان آنها با ما متفاوت بوده و از روی آزمایش هایی که روی حنجره آنها انجام شده مشخص شده قادر به بیان یکسری اصوات صدا دار نبوده اند.

علم ژنتیک می گوید که ما از نوادگان آنها نیستیم. به غیر از میزان بسیار محدودی ژن که از آنها گرفته شده، نسل انسان هوشمند ارتباطی با انسان نئاندرتال ندارد.
به عنوان مثال طبق آخرین تحقیقات انجام شده در چند ماه اخیر، دانشمندان به این نتیجه رسیده اند که ضخامت پوست و رنگ موی قرمز بر اثر تبادل ژنتیکی با انسان های نئاندرتال منتقل شده است و البته به این معنا نیست که تمام انسان های نئاندرتال مو قرمز بوده اند. در مجموع نئاندرتال ها نقش چندانی در اجداد ما نداشته اند و در نهایت به حاشیه رانده و منقرض شده اند.

دستیابی به اطلاعات بیشتر به خصوص در منطقه باستانی میرک سمنان در مورد نحوه زندگی این انسان ها می تواند در نوع خود بی نظیر باشد، زیرا تا کنون در این زمینه در کشور ما کاوش چندانی نشده است.

محوطه میرک در اطراف روستای دلازیان در هشت کیلومتری جنوب سمنان واقع شده است و بر اساس یافته های باستان شناسان، این محوطه بیشتر منتسب به ادوار پارینه سنگی جدید و فراپارینه سنگی است.

محوطه های میرک و دلازیان که به نام تپه های میرک و دلازیان نیز خوانده شده اند، نخستین بار در جریان بررسی های باستان شناختی استان سمنان در سال 1364 خورشیدی شناسایی و معرفی شدند.

صرف نظر از شکل تپه ها مهمترین ویژگی این دو محوطه وجود پراکنش بسیار گسترده و دست افزارهای سنگی بر روی سطح محوطه بود که موردتوجه هیات بررسی کننده قرار گرفت و با دعوت از مرحوم عنایت الله امیرلو تصمیم به مطالعه دست افزارهای سنگی گرفته شد

با فوت نابهنگام امیرلو، اهمیت میرک ودلازیان از نقطه نظر باستان شناسی پارینه سنگی مغفول ماند و تنها با گمانه زنی در یکی از تپه های دلازیان، سازه ای منتسب به دوره ماد به دست آمد.

در سال 1387 برای نخستین بار نمونه برداری تصادفی و روستایی از سطح محوطه دلازیان انجام گرفت و نتایج این پژوهش مقدماتی در کنگره باستان شناسی خاورمیانه کهن در دانشگاه ساپیانزای رم ارائه شد.

متعاقبا در سال 1388 با صدور مجوز بررسی کامل این منطقه جغرافیایی، تیم کاوش به مدت یک ماه به شناسایی، نمونه برداری روش مند و طبقه بندی آثار به دست آمده از میرک و دلازیان پرداختند.

میرک به لحاظ نوع و پراکنش دست افزارها و همچنین ابعاد محوطه، در زمره یکی از بزرگترین محوطه های روباز پارینه سنگی در ایران و چه بسا خاورمیانه است.

تخمین های ابتدایی حاکی از وجود بالغ بر صدها هزار قطعه سنگ بر روی سطح است.

در تیر ماه سال 94 نیز برای بررسی بیشتر در این محوطه باستانی، مرحله جدید کاوش در محوطه پارینه سنگی میرک سمنان با حضور باستان شناسان ایرانی و متخصصین مرکز ملی علوم کشور فرانسه به سرپرستی دکتر حامد وحدتی نسب انجام شد.

سرپرست هیئت کاوش در محوطه میرک هدف از این کاوش را مشخص کردن زوایای پنهان زندگی انسان نئاندِرتال در ایران و این منطقه دانست و گفت : اکثر محوطه های پارینه سنگی که مورد کاوش قرار گرفته اند غار هستند و این اولین بار است که بر روی یک محوطه رو باز کار می شود.

وی با اشاره به اینکه دست افزارهای سنگی پیدا شده در عمق سه الی پنج متری است تصریح کرد : در فصل بعد این پروژه کاوش را دراعماق پایین تر جست و جو خواهیم کرد تا از ابزارها و نحوه زندگی انسان نئاندرتال در توالی چندین هزار ساله این نوع از انسان ها مطلع شویم.

وحدتی از استفاده تکنیک ژئو مغناطیس در این فصل کاوش خبرداد و افزود : این تکنولوژی کار بررسی چاله حفاری شده را تکمیل کرد و دقیقا نشان داد رسوباتی که تصور می کردیم دارای استقرار انسانی است در کجا قرار دارند.

وی در خصوص یافته های جانوری و گیاهی در این کاوش، گفت : بقایای جانوری پیدا شده از جمله یک گاومیش خیلی بزرگ که مخصوص مناطق مرطوب و یک گوزن که مخصوص مناطق جنگلی است و نوعی کرگدن منقرض شده که مردابی و جنگلی بودن این محوطه را تائید می کند.

سرپرست هیئت کاوش در محوطه میرک درادامه بیان داشت : در حال حاضر این بررسی ها نشانگر وجود 9 دوره تاریخی در این منطقه است. 

وحدتی پایان این بررسی را منتج به یافتن پاسخ اساسی در حوزه تاریخ و جغرافیا خاطر نشان کرد و گفت : اینکه کویر با چه نرخی در حال پیشرفت است و چگونه می شود کویر زدایی کرد از دیگر مباحثی است که در این کاوش مورد توجه است بر این اساس از خاکهای منطقه نمونه برداری شده و حتی گرده ها هم مطالعه می شود تا مشخص شود این منطقه دارای چه نوع پوشش گیاهی بوده است.

پس از تکمیل نتایج و بررسی مربوط به شناخت گذشته میرک، نحوه زندگی انسان های نئاندرتال، درجه دما، خوراک، پوشش گیاهی منطقه و ... در نظر است با نرم افزارهای موجود، زندگی انسان نئاندرتال در این منطقه به صورت پویانمایی بازسازی شود

انتهای پیام/پ


اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.