محمد مهدی محمودی طراح دائرة المعارف بزرگ اسلامی در گفتگو با خبرنگار
حوزه میراث فرهنگی گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران؛ در ایام ماه مبارک رمضان گفت: مساجد تاریخی ایرانی تاکید بر مسائل مذهبی و فرهنگی ایرانیان دارد، ما دارای گذشتهی غنی در معماری مساجد هستیم و این غنای معماری باعث شده که به لحاظ بصری تغییرات زیادی در معماری مساجد صورت نگیرد.
وی با تاکید بر لزوم تلفیق معماری دورهی سنتی و معاصر به لحاظ فرهنگ و تکنولوژی افزود: امروزه برجهایی ساخته شدهاند که در برخی از آنها مسائل مذهبی و فرهنگی و اقلیمی کشور ما لحاظ نشده است، برجهایی که سکونتگاه مردمی با فرهنگ و باور متفاوت از فرهنگ غرب و با طراحی کاملا" غربی انجام شده است، اینگونه طراحی در کنار نکات مثبت خود نکات منفی زیادی خواهد داشت که اگر در مراحل اولیه بعد فرهنگی، سنتی و مذهبی در فرایند طراحی وارد میشد کاستی ها به حداقل میرسید.
طراح مسجد امیر آباد ساری در ادامه اشاره کرد: تغییرات در حوزهی معماری در همه ابعاد به سرعت بیشتری انجام میشود اما مساجد به لحاظ ریشهی مذهبی آن و داشتن معماری غنی در ساخت مساجد بطور یقین با سرعت کمتر و بررسیهای عمیق تر صورت میگیرد.
محمودی افزود: الگو برداری از معماری گذشته مساجد را باید با تکنولوژی و فرهنگ و مذهب به روز کنیم، نباید مساجد دورهی صفویه امروزه عینا کپی برداری شود که این نوع طراحی نادیده گرفتن هویت و تکنولوژی معاصر است، امروزه نمونههایی از ساخت مساجد با رویکرد تلفیق باور و سنت گذشته با رویکرد و معماری امروزه انجام گرفته که مورد نقد و بررسی قرار گرفته است، مسجد الجواد تهران به عنوان اولین نمونه از ساخت مسجد با رویکرد ترکیبی است،نمونههای دیگری از جمله مسجد امیرالمومنین در امیرآباد شمالی و مسجد الغدیر میرداماد در دورهی معاصر ساخته شده است.
وی در ادامه گفت: کشور عمان مساجدی تلفیقی از معماری ایرانی، هندی، عثمانی و... و متناسب با اقلیم خود دارد که به لحاظ بصری زیبا و همراستا با کاربری آن است بنابراین مسائل فرهنگی، اقلیمی، مذهبی و تاریخی در طراحی مساجد باید لحاظ گردد.
محمودی بر عناصر هویتی معماری مساجد تاکید کرد و ادامه داد: محراب و مناره و گنبد و... از عناصر هویتی مساجد هستند، هنگام عبور رهگذر از کنار یک مسجد نوع معماری آن بیانگر کاربری مسجد به لحاظ اجتماعی است و طراحی مساجد نباید به گونهای باشد که بیننده در پی یافتن نام آن باشد تا به کاربری آن اشراف پیدا کند.
وی در خاتمه گفت: بستر طراحی مساجد، مکان قرار گیری و...اندازه ی شاخصههای معماری مسجد را دچار تغییرات میکند و گاهی اوقات مناره ی مساجد با گنبد زیبا و موقری تلفیق میشود، اما نکته ای که در این میان باید در نظر گرفت کنار هم قرار دادن هویت مسجد با فرم سنتی آن و ترکیب تکنولوژی در آن است.
انتهای پیام/