مدیر بین‌الملل شرکت ملی گاز ایران گفت: ایران به تعهدات خود پیش از زمان قیدشده در قرارداد عمل کرده و خط لوله صادرات گاز به پاکستان را از عسلویه به نزدیکی مرز پاکستان رسانده اما پاکستان هنوز به تعهدات خود عمل نکرده است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران؛ خط لوله صلح نام خط لوله گاز صادراتی ایران به هند و پاکستان است که براساس تفاهم‌های انجام شده، ایران متعهد می‌شود که تا مدت ۲۵ سال، گاز خود را با قیمت توافقی به هند و پاکستان بفروشد. این مسیر اقتصادی‎ترین روش تامین انرژی شبه قاره هند می‌باشد. مذاکراتی پیرامون پیوستن ترکمنستان و قطر به ایران برای تامین گاز طبیعی این پروژه بزرگ مطرح شده است.

بنابراین پنج سال پیش قراردادی بین ایران و پاکستان به امضا رسید تا صادرات گاز ایران به این کشور با تکمیل خطوط لوله انتقال گاز در خاک دو کشور از عسلویه تا عمق 900 کیلومتری خاک پاکستان آغاز شود.

 می‌توان یادآور شد که ساخت این خط لوله که از سال ۲۰۰۲ شروع شده، قرار بود در سال ۲۰۱۴ به بهره‌برداری برسد که با کنار کشیدن هند از این پروژه و تعلل پاکستان در ساخت خط لوله در داخل این کشور، نیمه‌کاره رها شده‌است.
 
براساس این قرارداد، ساخت خط لوله صادرات گاز با تکمیل خط لوله هفتم سراسری و انشعابات لازم در ایران پیگیری و کلنگ احداث 781 کیلومتر از یک‌هزار کیلومتر خط لوله صلحی زده شده تا در خاک پاکستان احداث شود.
 
در حالی که ایران به تعهدات خود پیش از زمان قیدشده در قرارداد عمل کرده و خط لوله صادرات گاز به پاکستان را از عسلویه به نزدیکی مرز پاکستان رسانده است اما پاکستان هیچ حرکتی برای احداث خط لوله انجام نداده و پروژه هنوز نیمه کاره مانده است، این در حالی است که ایران هزینه زیادی را صرف اجرای این قرارداد کرده است.
 
پاکستان علت عدم شروع فعالیت را ناتوانی در تامین هزینه‌ها عنوان کرده است و از شرکت‌های ایرانی، روسی و چینی درخواست کرده تا به عنوان مجری ساخت خط لوله مشارکت کنند.

ایران همچنین درخواست اعطای وام ۵۰۰ میلیون دلاری به پاکستان را رد کرد و بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت دولت یازدهم ایران اعلام کرد تا زمانی که هند به عنوان دومین مصرف‌کننده گاز این خط لوله اعلام آمادگی نکند، ایران تمایلی به بهره‌برداری از این مسیر انتقال نخواهد داشت.
 
براساس این گزارش، در صورت عدم اجرای این خط لوله پاکستان باید جریمه دیرکرد را براساس آنچه که در قرارداد ذکر شده پرداخت کند.

در همین خصوص، "عزیزاله رمضانی" مدیر بین الملل شرکت ملی گاز ایران در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران، با اشاره به قرارداد صادرات گاز به پاکستان گفت: این قرارداد باید در دسامبر ٢٠١٤ عملیاتی می‌شد ولی به دلیل آماده نبودن سیستم داخلی پاکستان این اتفاق نیفتاد.
 
ایران به قرارداد صادرات گاز به پاکستان متعهد است
 
به گفته وی، ما به قرارداد متعهد بودیم؛ بنابراین زمانی که پاکستان سیستم داخلی خود را تکمیل و آمادگی خود را اعلام کند از طرف ایران نیز این آمادگی وجود دارد.
 
وی تاکید کرد: با توجه به این که ایجاد این سیستم‌ها در پاکستان به زمان نیاز دارد، امکان صادرات گاز به پاکستان در سال ٢٠١٥ وجود ندارد.
 
رمضانی تصریح کرد: حجم صادرات گاز به پاکستان از ١٤ میلیون مترمکعب در روز آغاز و در دو مرحله به ٢١ و ٣٠ میلیون مترمکعب افزایش می‌یابد.
 
هنوز تصمیمی بر اعلام دعوی از پاکستان نگرفتیم
 
وی با اشاره به اعمال جریمه پاکستان برای عمل نکردن به تعهد قرارداد با ایران گفت: در حال حاضر قرارداد پاکستان به مرحله اجرای جریمه نرسیده و در زمان مشخص به بندهای لحاظ شده در قرارداد عمل می کنیم.
 
سرمایه گذاری 2 میلیارد دلاری ایران برای خط لوله صلح
 
"اصغر سهیلی پور" رئیس کمیته سرمایه گذاری شرکت ملی گاز، در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران، در خصوص میزان خسارت وارده به ایران بابت عدم اجرای خط لوله صلح از سوی پاکستان گفت: این خط لوله 56 اینچی به طول 900 کیلومتر از عسلویه تا ایرانشهر کشیده شده و 310 کیلومتر نیز تا مرز پاکستان باقی مانده است و تا سال آینده ما آمادگی کامل برای تحویل گاز به این کشور را داریم.
 
رئیس کمیته سرمایه‌گذاری شرکت ملی گاز در خصوص خسارات و جریمه‌ای که ایران باید دریافت کند، اظهار داشت: هنوز مدت زمان زیادی از این قرارداد سپری نشده و مدت زمانی که نتوانستند گاز ببرند در مورد خسارات و جرایم طبق آنچه در قرارداد پیش بینی شده عمل خواهد شد.
 
وی گفت: ما برای این خط لوله تا ایرانشهر 2 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری کردیم و تا مرز پاکستان 800 میلیون دلار دیگر هم باید هزینه کنیم.

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.