در ماه‌های اخیر به خصوص با آغاز حضور نیروهای داعش در عراق، در محافل رسمی و غیر رسمی برخی ترکیه را متهم اصلی بحران‌های اخیر در منطقه می‌دانند.

اظهارات برخی از رهبران احزاب مخالف حزب حاکم مبنی بر حمایت اردوغان از داعش این ادعا را بیشتر به واقعیت تبدیل می‌کند، اما سفیر ترکیه در تهران با رد هر گونه ارتباطی میان آنکارا و داعش اعلام می‌کند که این اظهارات در فضای دموکراتیک ترکیه بیان می‌شود.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگارانهم‌چنین به تازگی واکنش ترکیه به تحولات سوریه کم سر و صدا بوده، این در حالی است که از سه سال گذشته حزب عدالت و توسعه بر طبل جنگ افروزی در منطقه کوبیده است، زمانیکه دلیل این امر را از سفیر ترکیه می‌پرسیم بروز تحولات عراق و اوکراین را بهانه می‌کند و اعلام می‌کند که نا آرامی‌های اخیر در این کشور توجه آنکارا از سوریه را دور نکرده است و هراتفاقی در داخل ترکیه بیفتد باز هم سوریه یکی از مسایل اصلی آنکارا است.

ترکیه درگیری‌های اخیر در عراق را محکوم می‌کند

ترکیه خواهان حفظ تمامیت ارضی و برقراری هرچه سریعتر آرامش و صلح در عراق است

اومیت یاردیم، سفیر ترکیه در تهران  با اشاره به ناآرامی‌های اخیر در عراق و حملات تروریستی نیروهای داعش در این کشور گفت: ما به عنوان یک کشور دوست عراق، خواهان حفظ تمامیت ارضی و برقراری هرچه سریع‌تر آرامش و صلح در عراق هستیم . ما می خواهیم در عراق همانند همسایگان دیگرمان یک حکومت قدرتمند حضور داشته باشد. زیرا تنها بدین شکل می‌توان در منطقه خاورمیانه روابط خود را گسترش دهیم و فوایدی به دست آوریم. امیدواریم ناآرامی‌های عراق به خوبی به سرانجام برسد. عراق بتواند با تمام همسایگانش از جمله ترکیه روابط خوبی برقرار کند. ترکیه نیز درگیری های موجود در عراق را محکوم می کند.

سفیر ترکیه درباره اتباع ترک به گروگان گرفته شده درکنسولگری این کشور در موصل افزود: هنوز این گروگانگیری ادامه دارد. من از جزئیات روند پیگیری اطلاعی ندارم. اما دعا می کنیم و منتظر هستیم.

اردوغان از داعش حمایت نمی‌کند

هیچ گونه ارتباطی میان ترکیه و داعش وجود ندارد

وی درباره اظهارات کمال کیلیچداراوغلو، دبیرکل حزب جمهوری خلق، از احزاب مخالف حزب حاکم مبنی بر اینکه اردوغان از داعش حمایت می‌کند، خاطرنشان کرد: در ترکیه هرکس می‌تواند هرآنچه را که می‌خواهد بگوید، اما صحت یا غلط بودن هر یک از این ادعاها تنها براساس اظهارنظر رسمی حکومت ترکیه مشخص می‌شود، چنین چیزی وجود ندارد. آقای کیلیچدار اوغلو رهبر یک حزب است و نمی دانم بر اساس چه هدفی این اظهارات را بیان می کند اما هیچ‌گونه ارتباطی میان ترکیه و داعش وجود ندارد.

خبر رسانه‌های غربی مبنی بر حمایت ترکیه از تروریستها تهمت است

وی با تکذیب هرگونه ارتباط میان ترکیه و نیروهای داعش، از عملکرد برخی رسانه‌ها مبنی برانتشار برخی اخبار علیه اردوغان درباره حمایت از گروههای تروریستی گفت: رسانه هایی که این گونه اخبار را منتشر می کنند، باید مسئولیت رسانه ای خود را به یاد بیاورند. رسانه ‌های منطقه از جمله ایران با استناد به رسانه های غربی ادعا می کنند که دولت ترکیه حامی گروههای تروریستی است اما سوال این است که در گذشته همه اعلام می کردند که این رسانه‌های غربی غیرقابل اعتماد است اما اکنون چگونه می توان به این رسانه‌ها اعتماد کرد. این نگاه منفعت طلبانه است.این اخبار تهمت‌آمیز است.

سفیر ترکیه در تهران اضافه کرد: همین رسانه های غربی در برخی مواقع درباره ایران نیز مطالب غیرواقع منتشر می کنند که قابل قبول نیست.

یاردیم درباره دلیل انتشار اینگونه اخبار علیه ترکیه افزود: هر رسانه ‌ای بر اساس منافع خود رفتار و عمل می‌کند، اما اگر هوشیار باشیم چنین اجازه‌ای را به آنها نمی دهیم و آنها نمی توانند به اهداف خود دست یابند.

آنکارا طرفدار عراق یک پارچه است

از تجزیه عراق حمایت نمی‌کنیم

سفیر ترکیه در تهران تأکید کرد: آنکارا طرفدار عراق یکپارچه بوده و از تجزیه عراق حمایت نمی کند، زیرا این کشور عضو سازمان ملل بوده و برهمین اساس هرگونه سناریوهای دیگر درباره آینده عراق غیرقابل قبول است.

نه به فکر تجزیه عراق هستیم و نه می توانیم این مساله را قبول کنیم

سفیر ترکیه درتهران درباره حمایت ترکیه از کردهای عراق گفت: در ترکیه تعداد قابل توجهی از کردها زندگی می‌کنند و از حقوق برابر با ترکها در این کشور برخوردار هستند. ما تاکنون اصلاحاتی را انجام داده و می‌دهیم. در عراق به نظر می‌رسد در منطقه کردنشین برخی مشکلات با حکومت مرکزی وجود دارد. امیدواریم که این مشکلات برطرف شود و راهی برای زندگی مسالمت‌آمیز در کنار یکدیگر بیابند اما نه به فکر تجزیه عراق هستیم و نه می‌توانیم این مساله را قبول کنیم.

یاردیم درباره کمرنگ شدن تحولات سوریه در رسانه‌ها مدعی شد: در سوریه بحرانی حل نشده است و هنوز درگیری‌ها ادامه دارد. اما تحولات عراق و اوکراین باعث شده است که مساله سوریه چندان در رسانه ها مطرح نباشد. هیچ نشانه ای مبنی بر بهبود وضعیت سوریه دیده نمی شود. تقریباً یک سوم جمعیت سوریه به کشورهای دیگر از جمله ترکیه و اردون رفته اند.

وی در ادامه اظهاراتش با انتقاد از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در سوریه گفت: برای برگزاری هر انتخاباتی نیاز به برخی شرایط است که در سوریه هیچ یک از این شرایط مهیا نبود.

هراتفاقی در داخل ترکیه بیفتد باز هم سوریه یکی از مسایل اصلی آنکارا است

سیاست خارجی ترکیه تغییر نکرده است

سفیر ترکیه در تهران درباره اظهارات برخی مبنی بر دست کشیدن ترکیه از مواضع قبلی‌اش در قبال سوریه گفت: مساله سوریه برای ترکیه هنوز از اهمیت بالایی برخوردار است. زیرا درگیری‌ها هنوز ادامه دارد. نه تنها ترکیه بلکه باید جامعه بین‌المللی در این باره وارد شود. هر اتفاقی در داخل ترکیه بیفتد باز هم سوریه یکی از مسایل اصلی آنکارا است و سیاست خارجی این کشور تغییر نمی‌کند و به پویایی خود ادامه می‌دهد.

وی درباره احتمال همکاری ایران و ترکیه به عنوان دو کشور قدرتمند برای حل مسائل منطقه ای گفت: اگرچه برنامه بخصوصی در این باره وجود ندارد اما دو کشور همواره با یکدیگر گفت‌وگو می کنند و یکی از محورهای مهم گفت‌و‌گو میان مقامات عالی دو کشور است.

تحریم ها مانعی برای تجارت با ایران است

تجارت تهران - آنکارا باید دو برابر شود

سفیر ترکیه در تهران درباره مذاکرات ایران و 1+5 گفت: همه جهان امیدوارند که این مذاکرات با موفقیت به سرانجام برسد. ترکیه با توجه به همسایگی از کشورهای دیگر بیشتر تمایل به پایان مساله هسته‌ای ایران دارد. در دوره‌های گذشته ما میزبانی این مذاکرات را انجام داده و اکنون از مذاکرات جدید استقبال می کنیم. امیدواریم که راه حلی به دست بیاید. اگر این مساله حل شود می تواند نتایج مثبتی برای منطقه به همراه داشته باشد زیرا زمانیکه تحریم‌ها علیه ایران اعمال می شود تجارت میان ایران و ترکیه با موانعی برخورد کرده و امور بانکی دچار دست انداز می شود. تجارت با ایران ادامه دارد اما تحریم ها مانعی برای تجارت است. این تجارت باید دو برابر شود.

وی در پاسخ به این سوال که با توجه به اینکه میزان تجارت ترکیه با عراق کاهش یافته است، آیا برای جبران این خلاء امکان افزایش میزان مبادلات تجاری میان ایران و ترکیه وجود دارد؟ گفت : این ارتباط اشتباه است. نباید این نظر را داشته باشیم که بخواهیم برای ایجاد تعامل میزان مبادلات اگر با کشوری کاهش یافته است را با کشور دیگری افزایش دهیم. باید با همه کشورها صادرات را افزایش دهیم.

یاردیم درباره انتشار برخی اخبار مبنی بر اینکه در ماههای اخیر ترکیه به دلیل برخی تحولات داخلی در سیاست داخلی خود تغییراتی ایجاد کرده است و کمرنگ‌تر در منطقه شده است، گفت: سیاست خارجی هر کشوری دارای اصول و برخی استراتژی های اولیه است. این اصول برای ترکیه به هیچ وجه تغییر نکرده است و ما به صد سال آینده می نگریم. در درجه اول افق 2023 در نظر است، اما این نکته باید مورد توجه قرار گیرد که سیاست خارجی دارای پویایی‌های مختلف است.

سفیر ترکیه در تهران درباره برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در 10 آگوست گفت: برای اولین بار انتخابات این کشور از طریق رأی مردم برگزاری می شود. درطول سالهای گذشته تمامی مراحل حقوقی و سیاسی برای برگزاری این انتخابات انجام گرفته است. احزاب و گروههای مختلف نامزدهای خود را اعلام می کنند. ما هم به عنوان شهروند ترکیه از حق رأی خود استفاده خواهیم کرد.امیدواریم این انتخابات برای ترکیه خیر و برکت به همراه داشته باشد و همه‌ ما منتظر این انتخابات هستیم.

وی ادامه داد: برای اولین بار اتباع ترک که در خارج از کشور زندگی می‌کنند نیز می‌توانند در این انتخابات شرکت کرده و رأی دهند.

یاردیم درباره اظهارات و اتهامات احزاب مختلف به خصوص احزاب مخالف حزب حاکم مانند حزب جمهوری خلق به حزب حاکم به خصوص اردوغان گفت: این بخشی از دموکراسی است ترکیه از حدود نود سال گذشته یک کشور دموکراتیک بوده و هرگونه اظهار نظری قابل بیان است و این یکی از اصول دموکراسی محسوب می شود. برهمین اساس ما به عنوان شهروندان ترکیه این مساله را به عنوان یکی از اصول دموکراسی می دانیم اما در نهایت مردم ترکیه این اظهارنظرها را می شنوند و مورد ارزیابی قرار می دهند و سپس رأی می دهند.

رسانه ‌ها و مطبوعات هرآنچه که دلشان می‌خواهد را می‌نویسند

سفیر ترکیه در تهران در پاسخ به سوالی درباره اینکه به نظر می رسد مردم ترکیه به دلیل برخی تحولات اخیر داخلی چندان علاقه‌مند به شرکت در انتخابات ریاست جمهوری نیستند، اضافه کرد: من چنین احتمالی نمی دهم، رسانه ‌ها و مطبوعات هرآنچه که دلشان می خواهد را می نویسند. در این باره می توانم یک مثال بزنم در انتخابات محلی در 30 مارس میزان رأی مردم در حد باورنکردنی بالا بود و من براین باورم که در انتخابات 10 اوت میزان رأی بسیار بالا باشد. من نمی دانم که چرا رسانه ها این گونه تحلیلهایی ارائه می دهند.

منبع: ایسنا
برچسب ها: ترکیه ، داعش ، دوست
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.