به گزارش باشگاه خبرنگاران کرمانشاه ؛میرجلال الدین کزازی به مناسبت 13 تیر مصادف با جشن تیرگان گفت: جشن تیرگان آنچنان که از نام آن برمی آید جشنی است که به پاسداشت "تشتر" که یکی از برترین ایزدان یا فرشتگان در آیین زرتشت است، برگزار می شده و هنوز هم کمابیش برگزار می شود.
وی تیر را ریخته پارسی شده "تشتر" دانست و ادامه داد: خویش کاری این ایزد آن است که با باران و آبادانی در پیوند است و همواره با دیو خشکسالی که "آپوش" نامیده می شود در ستیز و آویز است و او وا نمی نهد که باران نبارد و خشکسالی و تنگسال بر ایران شهر چیره شود.
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: چهارمین ماه و سیزدهمین روز از هر ماه در گاه شماری ایران به نام "تشتر" نامیده شده است و ما می دانیم که ایرانیان کهن و نیاکان ما هر زمان که ماه و روز هم نام می افتاده است آن را خسجته می دانسته اند و به فال نیک می گرفته اند.
به گفته کزازی جشن تیرگان از سوی دیگر در پیوند است با کاری شگرف که "آرش کمانگیر" تیرانداز نام بردار آریایی و ایرانی بدان دست یازید.
وی یادآوری کرد: هنگامیکه در فرمانروایی منوچهر، ایران و توران در نبردی گران و سهمگین بودند که با چندین سال خشکسالی، بی بارانی و بی توشگی همراه شده بود، آرش از فراز کوهی بلند تیر شگفتی انگیز خود را از کمان رها کرد و این تیر پهنه های فراخ را پیمود، از کوه ساران بسیار گذشت، دره های ژرف و جنگل های انبوه را پست و پشت نهاد تا در دور جایی بر درخت گردویی نشست.
این پژوهشگر و نویسنده معتقد است، افراسیاب، پادشاه توران که این تیر را مهر بر
نهاده بود، هنگامی که آن را در آنجا دید به ناچار آن بوم را مرز ایران و توران
نهاد و هم نبرد به پایان رسید و هم خشکسالی، بی توشگی و رنج و درد گران که
ایرانیان به آن دچار آمده بودند.
کزازی ادامه داد: بدین سان شاید از آن جشن تیرگان هم به "تشتر" باز می
گردد و هم به تیری که آرش در افکند.
وی خاطرنشان کرد: ایرانیان در جشن تیرگان هم آن ایزد را گرامی می دارند و نیایش می
برند و هم فرا یاد کاری شگرف و بی مانند می آیند که آرش به انجام رسانید.
کزازی در پایان افزود: جشن مهرگان بر همه ایرانیان پیروز باد/س