به گزارش
گروه خواندنی های باشگاه خبرنگاران، دانه های غلات برشته شده و پف کرده خوشمزه ای که این روزها در انواع شیرین گندمک، غلات حجیم شده مغزدار و نسل جدید آن ذرت و برنجک توپی با روکش کاکائویی یا ساده به صورت صنعتی عرضه و فله ای آن در گونی های بزرگ به صورت کیلویی در بازار به فروش می رسد. خوب است بدانید این محصولات اگر به خوبی و تحت شرایط بهداشتی تهیه و عرضه شود، سالم ترین تنقلات به شمار می رود.
گندمک را فراموش نکنید
گندمک یکی از تنقلات پرارزشی است که گرچه در گروه آجیل قرار ندارد، اما برخی خانواده ها از آن همچون مغزهای آجیلی در شب نشینی ها استفاده کرده یا به عنوان یک تنقل مفید در اختیار فرزندان قرار می دهند و نوع شیرین آن را که شیرین گندمک گویند، اغلب به همراه شیر می خورند؛ اما شاید بپرسید این گندم های پفکی و سبک از همان گندم های سفت و سخت تهیه می شود؟ بله. برای تهیه گندمک ابتدا دانه های گندم را می جوشانند تا مغزپخت شود. در مرحله بعد، گندم پخته شده را آبکش کرده و می گذارند زیر نور آفتاب یا با دستگاه کاملا خشک شود. در آخر هم در مقداری روغن به همراه شکر یا نمک تفت می دهند تا مزه دار شود و به شکل پفکی درآید.
محصول به دست آمده گرچه به دلیل فرآیندهای حرارتی به اندازه گندم خام خاصیت ندارد و به جهت افزودن نمک یا شربت، غیر رژیمی و برای برخی بیماران محدودیت مصرف دارد، اما به دلیل خواص تغذیه ای بالایی که دارد برای کودکان و نوجوانانی که در سن رشد هستند، بهترین و سالم ترین جایگزین چیپس و پفک و مفیدترین تنقل برای بیماران دچار سوء تغذیه است. به خصوص آنکه گندمک شیرین به همراه شیر و در وعده صبحانه یا به عنوان عصرانه میل شود. بد نیست بدانید در اثر ترکیب شیر و غلات، قابلیت جذب یکسری از مواد مغذی بیشتر خواهد شد.
برنجک ها هم می توانند بهترین باشندبرنجک در مقایسه با گندمک ارزش تغذیه ای بالایی ندارد، اما در نوع خود آن قدرها هم بی ارزش نیست. برنجک تا حدودی شبیه گندمک تهیه می شود، اما در صنعت انواعی از آن از ترکیب دو آرد برنج و بلغور ذرت به همراه روغن نباتی، پودر پنیر و نمک تهیه می شود. گرچه برنجک به دلیل جذب روغن کمی پرکالری است، اما اگر روغن به کاررفته در آن مرغوب و در اثر نگهداری نامناسب، بوی ماندگی و نا نگیرد، محصولی سهل الهضم و تا حدودی سیرکننده و برای بیماران اسهالی بسیار مناسب است و اگر از آرد بلغور ذرت در تهیه آن استفاده شده باشد، می تواند تامین کننده درصدی از ریزمغذی های بدن باشد.
لازم است بدانید بر اساس حجم پفکی غلات فرآوری شده، سه چهارم تا یک و نیم لیوان برنجک یا گندمک معادل یک واحد غلات محسوب می شود. هر فرد بر اساس سن، جنسیت، توده بدنی و دیگر شاخص ها، روزانه بین ۶ تا ۱۱ واحد غلات نیاز دارد که چند واحد آن می تواند از طریق مصرف برنجک، گندمک، ذرت حجیم شده و برشتوک یا کورن فلکس های مخلوطی که حاوی دانه کامل غلات است، تامین شود.
ذرت بو داده؛ میان وعده ای سالمتیمی از پژوهشگران دانشگاه اسکارنتون و پنسیلوانیا دریافتند که آنتی اکسیدان موجود در ذرت بو داده بیشتر از میوه ها و سبزیجات است. از نظر پژوهشگران، ذرت بو داده یک میان وعده غذایی عالی است. آنتی اکسیدان ترکیبی از مواد شیمیایی است که به عقیده پژوهشگران، انسان را در مقابل سرطان و انواع بیماری ها، به خصوص بیماری های قلبی محافظت می کند. وینسون پژوهشگری است که به پیش قراول بودن در عرصه تحقیقات مربوط به ریزمغذی های موجود در شکلات، دانه های روغنی و مواد غذایی معروف است. تحقیقات گذشته وجود آنتی اکسیدان موسوم به «پلی فنول» در ذرت را تایید کرده اند. البته وینسون تاکید دارد که نباید ذرت را جایگزین میوه و سبزی کرد، زیرا این دسته از مواد غذایی حاوی مواد مغذی مهم دیگری نیز هستند.