تعاملاتی که اخیرا بین اسرائیل و کشورهایی چون چین و هند صورت می‌گیرد، نفوذ آسیایی طرفدار عرب و حامی فلسطین را خنثی کرده و یا دست کم موجب ایجاد یک تناقض بین تعاملات اقتصادی آسیا و سخنرانی‌های لفظی و سیاسی آن شده و در عین حال، انگیزه صلح را در اسرائیل از بین برده است.

به گزارش سرويس بين‌ الملل باشگاه خبرنگاران، پایگاه تحلیلی "گلوبال ریسرچ" در مقاله‌ای به قلم "نیکلا ناصر" می‌نویسد: یورش اقتصادی اسرائیل به آسیا، به اندازه‌ای است که می‌تواند حمایت سیاسی مرسوم آسیا از اعراب را به خطر بیاندازد. اگر این روند ادامه پیدا کند، روابط اقتصادی در حال رشد آسیا و اسرائیل، خیلی زود به روابط سیاسی تبدیل می‌شود که قادر است نفوذ آسیا را در مناقشه اعراب و اسرائیل خنثی کند. 

*** نفوذ محتاطانه و بی‌سر و صدای اسرائیل در قاره آسیا
بازدید رسمی نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی از ژاپن که در 11 تا 15 ماه می صورت گرفت، در روابط دوجانبه‌ای که به سال 1952 باز می‌گردد، به خودی خود یک پیشرفت تاریخی به شمار نمی‌رود.
همچنین عادی سازی روابط بین اسرائیل و ترکیه، که در سال 1949 به عنوان نخستین کشور مسلمان، اسرائیل را به رسمیت شناخت، اتفاق چندان بزرگی نیست.
با این وجود، هر دو رویداد حاکی از پیشرفت بی‌سابقه اسرائیل است که محتاطانه و بی‌سر و صدا در آسیا، قاره‌ای که سابق بر این یک منبع حمایتی برای اعراب در مناقشه اسرائیل بر سر فلسطین به شمار می‌رفت، صورت گرفته است.
به گفته «اوهاد کوهن»، رئیس اداره تجارت خارجی در وزارت اقتصاد اسرائیل: «صادرات اسرائیل به آسیا، برای اولین بار در سال 2014 بر تجارت با آمریکا پیشی خواهد گرفت و پس از اروپا، میزان تجارت این رژیم با آمریکا به جایگاه سوم تنزل خواهد کرد. در حال حاضر، وزارت اقتصاد اسرائیل مشغول تاسیس دفاتر رایزن تجاری بیشتری در آسیا است، اما در عین حال، تعدادی از دفاتر تجاری خود در اتریش، مجارستان، فنلاند و سوئد را با هدف تمرکز بر بازارهای در حال ظهور، تعطیل کرده است.
وی افزود: «ما در حال حاضر دارای 5 دفتر در چین، سه دفتر در هند هستیم و در ویتنام و مانیل (مرکز فیلیپین) نیز دفاتر رایزن تجاری افزوده‌ایم.

*** هند و چین در حال گسترش روابط تجاری خود با رژیم صهیونیستی
باراک اوباما، رئیس‌جمهور آمریکا در آوریل گذشته در آسیا بود و تلاش می‌کرد تا حداقل نشان دهد که تغییر استراتژیکی که در آسیا قول آن را داده بود، واقعی است. اما در این مدت اسرائیلی‌ها تغییر استراتژیک خود در آسیا را محقق کردند.»
در حالی که اوباما تلاش می‌کرد تا موازنه‌ای ساختگی با چین و از نوع آمریکایی ــآسیایی، در آنچه که مفسران چینی آن را «ذهنیت جنگ سرد» می‌نامد، ایجاد کند، اسرائیل در حال تملق و چاپلوسی چین، ابرقدرت اقتصادی نوظهور و همچنین هند، که به گزارش بانک جهانی در 29 آوریل گذشته این کشور از نظر برابری قدرت خرید، ژاپن را به عنوان سومین اقتصاد بزرگ دنیا پشت سر گذاشته است، بود.
«راجر کوهن» در 24 آوریل در روزنامه «نیویورک تایمز»، با استناد به رونق و شکوفایی تجاری اسرائیل با چین به بیش از 8 میلیارد دلار در سال 2013، نوشت: «چرخش به سمت آسیا، اصطلاحی است که می‌توان در مورد اسرائیل به کار برد» همکاری‌های نظامی و فنی اسرائیل با چین، پیش از این نیز موجب بحرانی شدن روابط آمریکا و اسرائیل شده بود.
به گفته «کوهن»، در حالی که آمریکا و اروپا همچنان به اعلام نارضایتی خود در مورد شهرک‌های استعماری غیرقانونی اسرائیل در کرانه اشغال شده غربی فلسطین ادامه می‌دهند، «آسیا مشغول تجارت با اسرائیل است . در حال حاضر هند موشک‌های دریا به دریا، سیستم رهگیری موشکی و تجهیزات ارتباطی خود را از اسرائیل خریداری کرده است.»
برای پی بردن به نفوذ بی‌سابقه اسرائیل در آسیا، می‌توان هند را مورد بررسی قرار داد.

*** منطقه خلیج فارس برای امنیت انرژی هند حیاتی است
وب‌سایت سفارت هند در قاهره نوشت: «بیشتر تجارت خارجی ما از کانال سوئز، دریای سرخ و خلیج عدن عبور می‌کند» که همگی منحصرا جزو مسیرهای دریایی عرب هستند و «مجموع تجارت دوجانبه ما با کشورهای عربی بیش از 110 میلیارد دلار آمریکا است و این منطقه محل زندگی 4.5 میلیون هندی به شمار می‌رود که 70 درصد از واردات انرژی ما را تامین می‌کند.»
«شری ای کی آنتونی»، وزیر دفاع هند، سال گذشته در پانزدهمین کنفرانس امنیت آسیا گفت: «غرب آسیا، یکی از مناطق حیاتی برای هند به شمار می‌رود و منطقه خلیج فارس نیز، برای امنیت انرژی هند حیاتی است.»
به گفته آنتونی، در طول سال‌های 2011 تا 2012، تجارت هند با شورای همکاری خلیج فارس، بیش از 145 میلیارد دلار آمریکا بوده است (که صادرات و واردات از این منطقه به ترتیب 20 و 14 درصد بوده است.)
روابط این کشور با غرب آسیا در عصر جهانی سازی عمیق‌تر و محکم‌تر شده است. «چینمایا آر قاریخان»، فرستاده ویژه نخست‌وزیر سابق هند به غرب آسیا، رشد اقتصادی هند را در بیش از 8 درصد، به وابستگی هند برای 70 درصد نیازهای انرژی خود به غرب آسیا مرتبط دانست. 
روزنامه «دکن کرونیکل»، در 29 دسامبر گذشته به نقل از«تلمیذ احمد»، سفیر سابق هند در عمان، امارات متحده عربی و عربستان سعودی، نوشت:

*** اسرائیل برای تبدیل کردن منطقه به یک بازار آزاد برای منافع غرب و انحصار راهبردی قدرت‌های غربی، هر کاری که لازم باشد انجام خواهد داد
«امنیت و ثبات خلیج [فارس] و غرب آسیا برای منافع بلند مدت کشورهای آسیایی بسیار مهم و حیاتی است. این مسئله بررسی نقش امنیتی آسیا در خلیج فارس را ایجاب می‌کند.»
با این حال، علیرغم این رابطه حیاتی که بین هند و اعراب وجود دارد، در حال حاضر کشور هند بزرگترین خریدار تجهیزات نظامی، بزرگترین شریک نظامی و بزرگترین شریک اقتصادی آسیایی بزرگترین دشمن اعراب یعنی اسرائیل به شمار می‌رود.
چنین تعاملاتی که بین اسرائیل و کشورهایی چون چین و هند صورت می‌گیرد، نفوذ آسیایی طرفدار عرب و حامی فلسطین را خنثی کرده و یا دست کم موجب ایجاد یک تناقض بین تعاملات اقتصادی آسیا و سخنرانی‌های لفظی و سیاسی آن شده است و در عین حال، انگیزه لازم برای ایجاد صلح را در نزد اسرائیل از بین برده است. به هرحال بهتر بود که این مبادلات حداقل  تا موقعی که اسرائیل به اشغال نظامی خود در سرزمین‌های فلسطین، سوریه و لبنان پایان دهد، به تعویق انداخته می‌شد.
تا زمانی که اسرائیل با اعراب، به ویژه فلسطینی‌ها صلح نکند، این رژیم همچنان به عنوان عامل اصلی بی‌ثباتی در منطقه، به فعالیت‌های خود ادامه خواهد داد.
حتی پس از آن نیز این رژیم همچنان خود را جزءلاینفک فرهنگ و استراتژی غرب تلقی خواهد کرد و برای آنکه منطقه را به یک بازار آزاد برای منافع غرب و انحصار راهبردی قدرت‌های غربی تبدیل کند، هر کاری که لازم باشد، انجام خواهد داد. 

  ***توضیح جنجالی و تامل برانگیز در مورد علت نفوذ اسرائیل در آسیا
«جاناتان آدلمن»، استاد مطالعات بین الملل در دانشگاه «دنور»، و «عاصف رومیروسکی»، مدیر اجرایی «پژوهشگران حامی صلح در خاورمیانه»، در مورد نفوذ اسرائیل در آسیا یک توضیح جنجالی ارائه داده‌اند. 
به گفته آن‌ها، به لحاظ تاریخی «آسیا تا حد زیادی فاقد احساسات ضدیهودی است که در اروپا به وفور یافت می‌شود» و اسرائیل نیز مانند بسیاری از کشورهای آسیایی ... کشور کوچکی است که پس از جنگ جهانی دوم و پس از مبارزه با یک قدرت بزرگ استعماری غربی، که در مورد اسرائیل، این قدرت انگلیس بود، متولد شد. از نظر جغرافیایی هم، اسرائیل در غرب آسیا، و تنها به فاصله 4 ساعت از طریق هوایی از هند و 11 ساعت از چین واقع شده است. از نظر اقتصادی، جابه‌جایی سریع اسرائیل از قدرت جهان سوم به جهان اول، حاکی از دگرگونی در حال وقوع این کشورهای آسیایی، از جمله هند، چین است. به لحاظ نظامی نیز، ارتش اسرائیل که در فن‌آوری ضدموشکی در دنیا پیشگام است، مورد توجه کشورهای آسیایی در توسعه نیروهای نظامی خود قرار دارد.
و اما از نظر سیاسی، افزایش اسلام‌گرایی افراطی، بسیاری از کشورهای آسیایی را به سمت کشوری می‌کشاند که در صف اول مبارزه با این پدیده قرار دارد. و در نهایت، در خصوص مسائل اطلاعاتی، موساد، با قابلیت‌های قدرتمند خود در زمینه جاسوسی، برای این دسته از کشورها در مقابله با تهدیدات خارجی خود، بسیار جذاب است.»

*** آسیا مسیر نادرستی در پیش گرفته است؛ اسرائیل شریک خوبی برایش نیست
نکته جالب اینجاست که «آدلمن» و «رومیروسکی» درست به گونه‌ای رفتار می‌کنند که گویی وظیفه تبلیغات آکادمیک را برای ترغیب کردن آسیا به اسرائیل، برعهده دارند.
اما باید توجه داشت که اولا به لحاظ تاریخی، اسرائیل پس از نزاع با قدرت استعماری بریتانیای کبیر ظهور نکرد بلکه توسط این قدرت استعماری، و به زور بر منطقه تحمیل و پس از پاکسازی نژادی مردم عرب فلسطین از سرزمین خود، متولد شد.
از نظر نظامی، فن‌آوری ضدموشکی اسرائیل از سال 2006 و در طول سه جنگ اخیر در نوار غزه و لبنان، چندان موفق عمل نکرده است. و این استدلال مبنی بر این که موساد برای کمک به کشورهای آسیایی در غلبه بر تهدیدات خارجی خود مورد توجه این کشورهاست، به تامل بیشتری نیاز دارد.
 به لحاظ سیاسی نیز، حمایت لجستیکی اسرائیل از شورشیان بسیار افراطی و به اصطلاح اسلامگرا که علیه دولت سوریه مبارزه می‌کنند، ثابت می‌کند که اسرائیل «در صف اول مبارزه» با آن‌ها قرار ندارد.به طور کلی، با توجه به مواردی که ذکر شد، به نظر می‌رسد که آسیا مسیر نادرستی در پیش گرفته است. قدرت اشغالگر اسرائیل، بهترین متحد آسیا برای ممانعت از این تهدید به شمار نمی‌رود.


انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار