به گزارش
خبرنگار علمی باشگاه خبرنگاران، بزرگترین جرقه خورشیدی سال ۲۰۱۴ در کلاس X4.9 در منطقه موسوم به AR1990 در ساعت ۰۰:۴۹ به وقت گرینویچ ( ۰۴:۱۹ به وقت تهران) روز سهشنبه ۲۵ فوریه (ششم اسفند) توسط رصدخانه دینامیک خورشیدی (SDO) رصد شد. حجم عظیمی از پلاسما موسوم به خروج جرم از تاج خورشیدی (CME) در زمان جرقه خورشیدی به فضا پرتاب میشود. جرقه خورشیدی کلاس X قویترین نوع توفانهای خورشیدی محسوب میشود که باعث بروز اختلال شدید در عملکرد ماهوارهها، سیستمهای موقعیتیاب جهانی (GPS) ، شبکههای برق و پرواز هواپیماها میشود.
رصدخانه دینامیک خورشیدی ناسا این تصاویر را از فوران بزرگ خورشید در کلاس X را در ۲۱ فوریه ۲۰۱۴ به ثبت رسانده است.
در ساعت ۰۰:۴۹ به وقت گرینویچ بزرگترین جرقه خورشیدی در سال ۲۰۱۴ از سمت چپ خورشید شعله ور شد.
محققان اعلام کردهاند، باتوجه به اینکه جهت منطقه خورشیدی AR1990 کاملا به سمت زمین نبوده است، سیاره ما تحت تأثیر فعالیت شدید آب و هوایی فضا ناشی از این جرقه عظیم قرار نخواهد گرفت؛ البته این منطقه طی هفته آینده با چرخش کامل، در نمای مستقیم به زمین قرار خواهد گرفت.
تابش رادیویی از این امواج شوک در لبه تاج خورشیدی سرعتی در حدود دو هزار کیلومتر در ثانیه دارد که اگر به زمین برسند، خسارات شدیدی را در پی خواهند داشت. در تاریخ ۲۸ ژانویه (هشتم بهمن) نیز یک منطقه فعال مغناطیسی خورشید توسط ماهواره IRIS مورد بررسی قرار گرفت تا رفتار مواد خورشیدی تحت تأثیر نیروهای مغناطیسی شدید ارزیابی شود.
تصویری از بزرگترین جرقه خورشیدی ۲۰۱۴ را در کلاس X مشاهده می کنید.
جرقه خورشیدی در کلاس M یا متوسط در این منطقه رصد شد که دومین کلاس پرقدرت جرقههای خورشیدی پس از کلاس X محسوب میشود؛ این جرقه بسیار پرقدرت، اشعهایکس و نور شدید را به فضا پرتاب کرد که در تصاویر ماهواره IRIS ثبت شدهاند. خورشید در حال حاضر در فاز فعال از چرخه ۱۱ ساله خورشیدی موسوم به چرخه خورشیدی ۲۴ قرار دارد.
انتهای پیام/