به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران مشهد اين مراسم كه پنجمین دوره از سلسله نشستهای گروه هنرپژوهی رضوان بود، با موضوع «هنرمند ایرانی، گذشته، آینده» از سوي موسسه آفرينشهاي هنري آستان قدس رضوي برگزار شد.
آيدين آغداشلو در اين مراسم با بيان اينكه هنر دارای قدرت افشاگری است و فرایند نقد را هنر تعیین میکند، گفت: در زندگی هنری کنونی، هنرمند مجبور است برای گذران خویش، اقتصاد هنر را نیز مدنظر داشته باشد که حرف درستی است، اما نباید کیفیت تولید هنری را آنچنان تحت تاثیر قرار دهد که ذات هنری هنرمند دچار انحراف آفرینش شود.
وي افزود: گذشته هنری ایران در دورههایی طلاییاش، مرهون همدلی هنرمندان است.
آغداشلو هنر و نقاشی ایران را بسیار متاثر از مولفههای مدرنیته دانست و افزود: آینده در صورتی شکوفا ميشود كه هنرمندان روح جمعی خویش را بازیافته و بتوانند به تاسیس مکتبی هویتمند، مختص هنر نقاشی ایرانی در هنرجهان پیش رو دست یابند.
وي با اشاره به روح جمعی در آفرینش هنری بیان داشت: هنر ایران در تاریخ پرفراز و نشیب خود، مسيرهايي را طی کرده که هریک از نظر دارا بودن یا نبودن روح جمعی هنر قابل تفکیک و تحلیل هستند.
اين پژوهشگر برجسته همچنين با اشاره به قدمت هفت هزار ساله هنر ایران، دارا بودن روح جمعی در فرایند آفرینش هنری را ویژگی خاص دورههای شکوه هنر ایرانی دانست.
وي با بیان این که هنرمند ایرانی در تاریخ مسیر درازی را پیموده تا به اینجا رسیده است، متذكر شد: 7 هزار سال تاریخ تمدن ایرانی شاهد هنرمندان بسیاری بوده است که تا امروز تداوم داشته است، تا این که آرام آرام هنرمند دارای صنفهای مستقلی میشود و این گونه تشخص بیشتری پیدا میکند.
اين هنرمند نقاش، نويسنده، منتقد فيلم و طراح هنرمند معاصر ايران اضافه كرد: تفکر انسان چارچوبها را مشخص میکند و هنرمند خودش را ملزم میداند تا این چارچوبها را در نظر داشته باشد، در سنت اسلامی بخش عمدهای از این چارچوبها متأثر از دین است.
وي اضافه كرد: هنرمندان ایرانی با رعایت خودآگاه و حتی ناخودآگاه این سنتها روح زمان خود را منتقل و آن را در خود جذب کرده است./س