ارتش مصر همزمان با تلاش برای برخورد با تهدیدهای امنیتی در صحرای سینا باید مراقب باشد نادانسته به شعارهای اخوان المسلمین دامن نزند.

به گزارش سرويس بين‌ الملل باشگاه خبرنگارانبه نقل از روزنامه هاآرتص ؛ علاء الاسوانی نویسنده مشهور مصری در صفحه فیس بوک خود نوشت:«اگر اسرائیل به سینا حمله کرده است ما باید از ارتش مان در تقابلش با اسرائیل حمایت کنیم اما اگر اخوان المسلمین از این شرایط به نفع رئیس جمهور برکنار شده سوء استفاده کرده است این امر جای تاسف دارد.»

وقایع در صحرای سینا -- کشتار تروریست ها در حمله هوایی منتسب به اسرائیل -- الاسوانی و همکاران غیرمذهبی و لیبرال وی را در یک موقعیت نگران کننده سیاسی قرار داده است. اگر آنها ارتش مصر را به همکاری با اسرائیل متهم کنند در حقیقت به خود ضربه زده اند چرا که ارتش هم اکنون ستونی قوی برای جلوگیری از بازگشت اخوان المسلمین به قدرت است. بنابراین مطرح کردن گزینه همکاری ارتش مصر با اسرائیل یا اجازه به اسرائیل برای حمله به سینا ممنوع است. اکنون داستان رسمی که در روزنامه های مخالف نقل قول می شود این است: یک بالگرد ارتش مصر یک کانون تروریستی را که در حال آماده سازی مقدمات حمله بود، منهدم کرد. خبرنگاران مصری حتی از موشه یعلون وزیر دفاع اسرائیل و اظهارات وی مبنی بر اینکه اسرائیل به حاکمیت مصر احترام می گذارد در مقالات خود استفاده کرده اند.

به نظر می سود الاسوانی که نویسنده کتاب پرفروش «ساختمان یعقوبیان» و یکی از اعضای موسس جنبش سیاسی کفایه است فراموش کرده که وی دو روز پیش اسرائیل را به حمایت از اخوان المسلمین متهم کرده بود تا از حملات حماس به اسرائیل جلوگیری کند. اما اکنون وی بعد از این واقعه چه می گوید؟ این دام فکری پیچیدگی های عملی دارد چرا که ارتش مصر برخلاف دوران حکومت حسنی مبارک رئیس جمهور پیشین این کشور اکنون برای مقابله با دو جبهه پیش روی خود به حمایت مردمی نیاز دارد: جبهه سیاسی داخلی علیه اخوان المسلمین و جبهه امنیتی در صحرای سینا.

این دو جبهه به ویژه بعد از اظهارات محمد البلتاجی یکی از اعضای حزب عدالت و آزادی اخوان المسلمین درهم تنیده شده است. البلتاجی گفته است:«ما می توانیم در یک لحظه اتفاقات را در صحرای سینا متوقف کنیم. فقط مرسی را آزاد کنید و موقعیت سابقش را به او بازگردانید.»
ژنرال عبدالفتاح السیسی وزیر دفاع مصر هیچ اولویتی برای انتخاب بین این دو جبهه ندارد. هردوی آنها درحال فوران هستند و بعد از شکست تلاش های میانجی گران بین المللی از جمله آمریکا نیازمند اقدام فوری هستند. در صورتیکه السیسی در عملیات صحرای سینا شکست بخورد حفظ محبوبیتش در قاهره نیز دشوار خواهد شد. اگر وی نتواند به تظاهرات عظیم اخوان المسلمین پایان دهد، شاید حمایت لازم را برای عملیات سینا بدست نیاورد.

حتی در داخل صحرای سینا، سیاستمداران محلی وجود دارند که برای موفقیت عملیات نظامی علیه سازمان های تروریستی عاملی بسیار مهم تلقی می شوند. ارتش به همکاری اطلاعاتی روسای قبایل بدوی در صحرای سینا نیاز دارد که برخی از آنها به تروریست ها کمک می کنند. به طور مثال در تازه ترین حمله در صحرای سینا، چهار بدوی کشته شدند. مراسم دفن این افراد توجه رسانه های زیادی را به خود جلب کرد و صف های طویلی از عزاداران از همه قبایل در آن شرکت کردند اما در عین حال درخواستی برای انتقام جویی از ارتش یا لغو توافقنامه های همکاری با ارتش که با تلاش های فراوان بدست آمده است شنیده نشد.

همزمان، نمایندگان حزب عدالت و آزادی به فعالیت در میان بدوی ها در تلاش برای جلب حمایت آنها برای اقدام علیه این رژیم نظامی و درخواست بازگشت مرسی ادامه می دهند. شاید بدوی ها که برخی از آنها در انتخابات از مرسی حمایت کردند از قدرت سیاسی و نظامی قوی برخوردار باشند اما اگر کشتار بدوی ها در عملیات نظامی مصر ادامه یابد احتمالا آنها به ارتش مصر پشت خواهند کرد و این امر جنگ علیه تروریسم را بسیار دشوارتر می کند. در گزارش های رسانه های مصر آمده است ارتش در حال پرداخت کمک های مالی به قبایل بدوی به منظور جلب حمایت آنهاست اما دو دستگی ها و مناقشات میان آنها و در داخل قبایل مختلف به وجود آوردن جبهه ای متحد را علیه جنگجویان دشوار کرده است. این جنگجویان نیز از کمک کنندگان مالی خارج از مصر و از سازمان های وابسته به القاعده در یمن و سودان کمک مالی دریافت می کنند.

راه حل احتمالی دستیابی به آشتی با رهبران اخوان المسلمین در قاهره است؛ اقدامی که به نظرمی رسد در حال شکل گیری است. خبرهای فاش شده در رسانه های مصر از این امر حکایت دارد که بخشی از رهبری اخوان المسلمین علاقه مند به کنار گذاشتن درخواست ها برای بازگشت مرسی به قدرت در ازای آزادی زندانیان اخوان المسلمین و تغییراتی در قانون اساسی است. این افراد با تدوین مجدد قانون اساسی مخالفند و همچنین به دنبال تعهدی هستند مبنی بر اینکه اخوان المسلمین به عنوان یک جنبش غیرقانونی تلقی نشود. رهبری اخوان المسلمین گزارش ها را درباره چنین توافقی تکذیب کرده است و آنها در قاهره منتظرند تا ببینند حضور ارتش مصر تا چه مدت ادامه می یابد.
برچسب ها: سینا ، مصر ، صحرا
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار