به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران به نقل از الجزیره انگلیسی ، شمشک درباره تاثیر ناآرامی های اخیر در ترکیه بر صنعت گردشگری و اقتصاد این کشور گفت تا کنون، تاثیر این تظاهرات بر اقتصاد ترکیه کاملا محدود بوده است ولی در صورت ادامه این روند، قطعا صنعت گردشگری ترکیه تاثیر می پذیرد. با این حال به صورت مشهود می بینیم که تحولات در حال آرام گرفتن هستند و امکان آسیبی دائمی از میان رفته است.
وی ادامه داد در واقع در صورتی که به تحولات هفته گذشته نگاه کنیم، می بینیم که خروج ارز از بازار سرمایه و اوراق قرضه بسیار محدود و حدود یک میلیارد و دویست تا سیصد میلیون دلار بود که در مقایسه با ورود بیست میلیارد دلاری دوازده ماه گذشته، چندان چشمگیر نیست. از این رو روشن است که بسیاری از سرمایه گذاران به ترکیه باور دارند و تحولات هفته گذشته بزرگ نمایی شده است. البته شکی نیست که ناراحتی هایی ایجاد شده است ولی بنیان های اقتصادی ترکیه همچنان قوی هستند.
شمشک درباره ریشه این ناآرمی ها گفت اصلا موضوع طرح گزی مطرح نیست زیرا این طرح در مرحله تصویب و تایید قرار داشت و باید نهایی می شد. در واقع این طرحی برای نوسازی در میدان تقسیم است و در واقع ما جریان ترافیکی را به زیر سطح زمین منتقل می کردیم تا سطح این میدان برای پیاده ها باز شود.
وی افزود در حقیقت، این اقدام برای ارتقای این میدان برای مردم استانبول بود ولی اتفاقی که روی داد این بود که گمانه زنی شد که یک مرکز خرید در محل پارک گزی احداث می شود که اصلا حقیقت نداشت. تظاهرات روزهای اول ناشی از این نگرانی بود که شهروندان حقوق مردمسالارانه خود را محقق می کردند.
البته استفاده بیش از اندازه پلیس ترکیه از زور نیز مطرح است که اکنون درباره آن تحقیق می شود ولی بعد، این تظاهرات مردمسالارانه به دست گروه های افراطی و گروه های تروریستی و شبه نظامی افتاد و این جایی بود که درگیری ها شروع شد. نخست وزیر دیروز با مخالفان دیدار کرد و ما احتمال برگزاری همه پرسی را در خصوص این طرح بررسی می کنیم.
وزیر دارایی ترکیه گفت از دیگر سو، مساله فرودگاه سوم و پل سوم نیز مطرح است که برای استانبول و اقتصاد ترکیه ضروری است.
استانبول شهری است که از بسیاری از پایتخت های کشورهای اروپایی بزرگتر است و نزدیک چهارده میلیون نفر در آن زندگی می کنند. از این رو باید به مشکلات ترافیکی آن رسیدگی و ارتقای سطح زندگی در آن بررسی شود.
از این رو ما راهی جز دنبال کردن این طرح های بزرگ نداریم. شهروندان نیز مخالفت چندانی با این طرح ها ندارند ولی باید بین مخالفت هایی که با طرح پارک گزی صورت می گیرد با این طرح های بزرگ تفاوت قائل شد.
وی گفت ما از حساسیت های مربوط به محیط زیست آگاهی داریم و این طرح ها را نیز با مشاوره با فعالان محیط زیست انجام می دهیم ولی اجازه نمی دهیم برخی گروه های شبه نظامی حاشیه ای بر اراده مردم سوار شوند.
از این رو بین این دو مساله تفاوت وجود دارد؛ خواست های معترضان قانونمدار شنیده و بررسی خواهد شد ولی در خصوص دیگر طرح های عمده، مسائل زیست محیطی نیز در نظر گرفته می شود ولی این بدان معنا نیست که ما بخواهیم برای خواست های هر گروه حاشیه ای، در خصوص طرح های عمده بازنگری کنیم.
وی درباره اتهام برخی گروه های مخالف دولت در خصوص دیکتاتوری گفت ما دولت همه مردم ترکیه هستیم. ما همچنین اکثریت خاموشی نیز داریم که حمایت گسترده ای از ما می کنند. این دولتی مشروع و برآمده از رای مردم است.
ما در ده سال گذشته، در پنج انتخابات پیروز شده ایم ولی همچنان به صدای اقلیت ها نیز گوش می دهیم. شکی در این مساله نیست و نخست وزیر این را به روشنی گفته و تاکید کرده است که قرار نیست اکثریت دست به سرکوب و خاموش کردن اقلیت بزند. ولی این اجازه را نمی دهیم که اقلیت و گروه های حاشیه ای بخواهند خواست خود را بر اکثریت تحمیل کنند. از این رو توازنی در این میان وجود دارد، ما با مردم خود در ارتباط هستیم و ریشه موفقیت ما نیز در همین است.
وزیر دارایی ترکیه افزود ما شاهد بودیم که گروه های تروریستی از جمله گروهی که در بمب گذاری در سفارت آمریکا در آنکارا دست داشتند، در این تحولات در کنار گروه های شبه نظامی دست داشتند. هیچ کشوری چنین چیزی را تحمل نمی کند؛ تصور کنید که آمریکا یا انگلیس اجازه تظاهرات القاعده یا هر گروه ترویستی و اشغال میدان های اصلی را بدهد. ما اجازه نمی دهیم شبه نظامیان شروط خود را تحمیل کنند ولی با مردم عادی در ارتباط هستیم و به حساسیت های آنان نیز توجه می کنیم.