وقتی راهها به بن بست میرسند
پزشکان میگویند روش اهدای تخمک زمانی به کار میرود که ناباروری با تحویز دارو یا روشهای پیشرفته درمان ناباروری، درمان نمیشود. سن بالا، یائسگی زودرس و اختلالات دیگر که باعث میشود زن تخمك نداشته باشد، دلایل اصلی چنین مشکلاتی هستند که اهدای تخمک برای درمان آنها پیشنهاد میشود.
در این روش در محیط آزمایشگاه تخمك اهدایی توسط اسپرمهای مرد كه همسر گیرنده تخمك است لقاح میشود و جنین حاصله از این لقاح، به رحم زن نابارور منتقل میشود.
فارغ از تمام تعریفها و توضیحهای علمی، شاید بهتر باشد کم و کیف این روش را از زبان دو نفر بخوانید که اهدا کننده بوده اند. یکی به دلیلی کاملا عاطفی و دیگری برای رفع نیازهای مالی اش تصمیم به این کار گرفته اند. دو نگاه کاملا متفاوت...
این روزها کمتر پیدا میشوند کسانی که فقط به قصد کمک کردن تخمک اهدا کنند. یا نیتی غیر از پول گرفتن داشته باشند. نه اینکه نباشند اما با توجه به قیمتی که این کار دارد، کم هستند.
یک نفر را پیدا میکنم که خودش میگوید وقتی در مطب دکتر گفته هیچ پولی نمیخواهد، همه از منشی تا دکتر و دستیارش، تعجب کردهاند و تشویقش کردهاند تا به قول خودشان برای اهدای یه بخش از وجودش پول بگیرد. اما راضی نشده. هرچند قصدش نتیجهای نداشته و در نهایت عمل اهدا به دلیل مساعد نبودن شرایط گیرنده و هماهنگ نبودنش، انجام نشده.
میگوید: «در یکی از شبکههای اجتماعی اینترنت دیدم آگهی داده بودند برای کسی که نیاز داشت تخمک بگیرد. چون باردار نمیشد. سنش داشت میرفت بالا. برایم یک جرقه بود. من خودم بچه سقط کرده ام. چند بار. یک بچه داشتیم و با اینکه خودم دوست داشتم دومی هم باشد، شوهرم راضی نبود. حس میکردم شاید حتما باید این بچه متولد شود که چند بار پشت سر هم این اتفاق افتاده است. تا آگهی را دیدم گفتم ممکن است راهش همین باشد. کمک کنم به کسی تا بچه دار شود. احساس وظیفه میکردم.»
با واسطهها کاری نداشته باش
سراغ اهدا کننده دیگری میروم که انگیزه اش از اهدای تخمک مالی است و رفع مشکلاتش. شماره اش را از یکی از فرومهای اینترنتی پیدا میکنم که مخصوص زنان است و بخش زیادی از پستها و سوالهایش درباره بارداری و البته ناباروری.
گفتهاند آماده اهدای تخمک است. تماس میگیرم و مجبور میشوم خودم را گیرنده تخمک معرفی کنم. میدانم اگر بگویم خبرنگارم بعید است حاضر به گفت و گو شود. تا میگویم میخواهم تخمک بگیرم و بچهدار نمیشوم، میگوید که حاضر به این کار است ولی الان قرار است با کسی دیگر همکاری کند و یک ماه دیگر نوبت اهدا است و عمل انتقال.
میگویم: «من اصلا اطلاعاتی درباره این کار ندارم. میترسم سرم کلاه برود. میشود مرا راهنمایی کنی؟» سریع اعتماد میکند و میگوید که هر سوالی دارم بپرسم.
اول از همه هزینه اهدای تخمک را میپرسم. میگوید: «آنهایی که تهران هستند یک میلیون و 500 هزار تومان میگیرند اما اگر از شهرهای اطراف تهران باشند تا یک میلیون و 800. به خاطر دوری راه و رفت و آمد.»
می گویم: «مثل اینکه واسطه هم هستند بعضیها. پول میگیرند و اهدا کننده را به گیرنده معرفی میکنند.»
سریع میگوید: «اگر دونر واسطه داشت قبول نکنید. (به کسی که میخواهد تخمک اهدا کند میگویند دونر) آنهایی که با واسطه کار میکنند کاسب شدهاند. تا اهدا میکنند بلافاصله شروع میکنند برای اهدا به نفر بعد. برای همین تخمکها شکل نمیگیرند.فقط فولیکول هستند. »
حسابی وارد شده و مثل دکترها حرف میزند. من میپرسم مگر دکتر متوجه نمیشود؟
البته فقط هزینه بیمارستان و پول تخمک اهدایی نیست. اهدا کننده باید 60 آمپول بزند که یک میلیون و 200 هزار تومان هزینه آمپول هاست. اینجاست که واسطهها یک کاسبی اساسی راه میاندازند.
سریع میگوید: «برای این میگویم اگه واسطه داشت انتخابش نکن. واسطه میگوید 800 هزار تومان میگیرم. شما هم خوشحال میشوی که یک میلیون و 500 پول نمیدهی. اما واسطه آمپولها را میگیرد تا به دونرت بدهد برای تزریق. دونر آمپولها را کامل نمیزند. نصفش را نمیزند و نصف دیگر را واسطه میبرد و در بازار آزاد میفروشد. قیمتش خیلی بالاست!»
می پرسم: «اگر روش جواب نداد و تخمکها بی فایده بودند، نمیتوانم اعتراض کنم به دونر؟»
می گویم: چند بار تا یه حال این کار را کرده ای؟
کمی صمیمی شده. خودمانی ازش میپرسم: خودت چند ساله ای؟
روش پر رمز و راز
سال 1984 اولین کودک حاصل از اهدای تخمک به دنیا آمد و امیدهای زوجهای نابارور برای فرزند داشتن بیشتر شد.اهدای تخمک شرایط خاص خودش را دارد. هم برای گیرنده و هم برای اهدا کننده.
حداكثر سن فرد گيرنده تخمك 45 سال است و البته لازم است زوجي كه مي خواهند با روش اهدای تخمك تحت درمان قرار گيرند تحت مشاوره باشند و تمام جوانب اين كار مانند مسائل روحي، رواني، ارث و قانون و ساير مسائل را درنظر بگيرند و با آگاهي كامل درمان را آغاز كنند.
قبل از آغاز درمان هم،انجام آزمایشهای اسپرموگرام مرد، معاينات عمومي فيزيكي، آزمايش هاي روتين قبل از بارداري نظير سرخجه، آزمايش هاي ايمني، تعيين گروه خون و RH، ايدز، هپاتيت، معاينات لگني، بررسي حفره رحم و سونوگرافي براي اندازه گيري حجم رحم و درصورت لزوم هيستروسكوپي و لاپاراسكوپي لازم است.
و اما اهدا کننده؛ اهدا کننده یا از طرف گیرندهها مشخص و معرفی میشود یا مراکز درمان ناباروری و پزشکان از بین کسانی که قبلا اعلام آمادگی کرده اند، شخصی را معرفی میکنند.
سن اهدا كننده تخمك بهتر است بين 21 تا 34 سال باشد که البته بسیاری از پزشکان معتقدند تا 30 سال بهترین زمان اهدای تخمک است و بهتر است فرد قبلا بچه دار شده باشد. چون شانس حاملگي را در فرد گيرنده تخمك بالا میرود.
خصوصيات فيزيكي فرد گيرنده و اهدا كننده تخمك بهتر است هماهنگ باشد تا کودک شباهت بیشتری به مادرش داشته باشد. رنگ پوست، رنگ چشم، رنگ مو و ساختمان بدني. مسائلی است که مورد توجه قرار میگیرد.
بیشتر گیرندهها ترجیح میدهند این موارد را بدانند و فرد اهدا کننده را با توجه به شرایط نزدیک به خودشان انتخاب کنند. ضمن اینکه فرد اهدا كننده تخمك (Donor) بايد از نظر ژنتيكي كاملا سالم باشدو بيماري هايي مانند سيفليس، هپاتيت و ايدز نداشته باشد.
البته خیلیها ترجیح میدهند گیرنده را نبینند. فقط میخواهند اطلاعات لازم از ظاهر و وضعیت سلامتی اهدا کننده داشته باشند و تصمیم بگیرند.می گویند حس خوبی از دیدن اهدا کننده ندارند. شاید دلیل اصلی اش ادعای احتمالی اهدا کننده برای مالکیت فرزندشان باشد یا تقاضاهایی مانند دیدن بچه.
پژوهشکده رویان هم میگوید اطلاعات اهدا کنندهها کاملا محرمانه است و دو طرف یکدیگر را نمیبینند. البته کسانی که در مطبها این درمان را دنبال میکنند، میتوانند از این قوانین سرپیچی کنند و گیرنده را ببینند. حتی برای یک بار.
اگر نتیجه بررسیها مثبت بود،باید فرایند اهدا برنامه ریزی شود. اهداکننده باید از 10 تا 12 روز داروهای محرک تخمک گذاری استفاده کند. زمانی که تخمکها به اندازه کافی رشد کرده باشند، با یک بیهوشی سبک از تخمدان تخليه میشود.
از مرد هم درخواست میشود تا يک نمونه از اسپرم برای کشت تخمکها ارائه نمايد. پس از کشت و انجام باروری، تخمکهای بارور شده در داخل انکوباتور قرارداده میشوند.انتقال جنين 3 تا 5 روز پس از بارورسازی انجام میشود. دو هفته پس از انتقال هم حاملگی تثبيت میشود. اگر حاملگی موفق باشد، هورمون درمانیها 10 هفته ديگر هم ادامه پيدا میکند.
البته روش اهدای تخمک، روش کمتر شناخته شده است که حساسیتهای خاص خودش را هم دارد. اطلاعات چندانی از کم و کیف این روش جز آنچه به طور معمول از سوی پژوهشکده رویان و سایر مراکز درمان ناباروی مانند مرکز تخصصی درمان ناباروری ابن سینا، بیان میشود، وجود ندارد.
تلاشهای ما هم برای پرسیدن جزئیات بیشتر این روش و شرایط اهدا کنندهها، نحوه اجرای روش و... نتیچه ای نداشت و مسئولان پژوهشکده رویان و مرکز ابن سینا، با بیان اینکه حساسیت بالای موضوع مانع توضیح کامل است، همکاری چندانی برای پاسخ دادن به سوالات ما نکردند.
تا همچنان روش اهدای تخمک، روشی راز آلود باقی بماند که شاید بتواند به زوجی نابارور نوید بچه دار شدن بدهد و شاید هم نه!
نظر فقه و قانون درباره اهدای تخمک
بیشتر مراجع تقلید به محرم بودن فرزند به زن صاحب رحم و در واقع مادر بودن او رأی داده اند و در این صورت با توسل به احکام رضاع و قاعده فراش بر محرم بودن این فرزند بر شوهر زن صاحب رحم نیز میتوان رأی داد.
با توجه به آن که جنین مدت 9 ماه در رحم زن قرار دارد و از بدن مادر تغذیه میکند، میشود به احکام رضاع استناد کرد و فرزند متولد شده را فرزند شبه رضاعی زن صاحب رحم دانست و بر همین اساس او را فرزند شوهر زن صاحب رحم هم دانست.
مسئله دیگری که درباره فرزند متولد شده از اهدای جنین مطح میشود، قوانین ارث است.
آیت الله خامنه ای و آیت الله مکارم شیرازی به ارث بردن فرزند از صاحب نطفه و تخمک نظر داده اند. آیت الله موسوی تبریزی علاوه بر آن به ارث بردن فرزند از زن صاحب رحم نیز رأی داده اند.
هدی عمید کارشناس ارشد حقوق و وکیل پایه یک دادگستری میگوید: «افرادی که جنین را به صاحبان اسپرم و تخمک نسبت میدهند، معتقدند طفل از آنها ارث میبرد. فقهایی که صاحب رحم را مادر میدانند، معتقدند احکام ارث نیز بین آنان حاکم میشود.آنان که نظریه دو مادری را برگزیدهاند، معتقدند طفل از هر دو مادر ارث میبرد. قانونگذار به تبع عدم تعیین قواعد مربوط به نسب در مورد قوانین ارث نیز سکوت اختیار کرده است و این موضوع در حال حاضر در ابهام به سر میبرد.»
البته به گفته اهالی قانون، تنها کلیات بیان شده و نیاز به بررسی جزئیات و وضع قوانین مرتبط با آنها هنوز وجود دارد.
یگانه خدامی
همسرمو خیلی دوست دارم متاسفانه مشکل ناباروری داره و نیازمند تخمک اهدایی هستش لطفا هر کی میتونه کمکی کنه خودشو به مرکز ناباروری جهاد دانشگاهی تبریز واقع در خیابان جام جم روبروی صداوسیماآذربایجان شرقی معرفی کنه خدا خیرش بده.
خانمی ۳۷ ساله هستم. دارای ۳ فرزند سالم .
خودم هم خدارو شکر از نظر پزشکی و جسمی و روحی هیچ مشکلی ندارم. آماده واگذاری تخمک هستم. ساکن شهریار هستم.
لطفا به مرکز ابن سینا توی تهران خیابان شریعتی سر خیابان یخچال مراجعه کنند