محمدعلي نيلفروشزاده، دانشيار پوست دانشگاه علوم پزشكي تهران در گفتگو با خبرنگار کلينيک باشگاه خبرنگاران مهمترين عامل ايجاد سرطان پوست را جهش در سلول بر اثر اشعه ماوراي بنفش خورشيد دانست و گفت: در سرطان پوست سلولهاي بدخيم كه از بافت پوست نشات ميگيرند به طور نامنظم و فزايندهاي تكثير و به طريقي از سيستم ايمني و دفاعي بدن عبور مي:نند بدون اينكه موجب عكس العمل تدافعي و تهاجمي در سيستم ايمني بدن شوند.
وي رشد غير طبيعي زخمها و خالهاي پوستي، خونريزي زخمهاي بهبود نيافته و تغيير رنگ خالهاي پوستي را از جمله علائم سرطان پوست دانست و افزود: سرطان سلولهاي پايه، سلولهاي اسكوامولي و سلولهاي ملانوسيتي از شايعترين اشكال سرطان پوست است كه تابش شديد آفتاب به بدن ، تماس با مواد شيميايي مانند آرسينك و مواد راديواكتيو، جراحتهاي باز، سوختگي، تاتو و واكنشهاي حساسيتي نسبت به واكسن از مهمترين علل بروز سرطان سلولهاي پايه است.
وي سرطان سلولهاي پايه را شايعترين نوع سرطان پوست دانست و اظهار داشت: اين نوع از سرطان نسبت به ديگر اشكال سلولهاي سرطاني پوست خطر كمتري دارد. سرطان سلولهاي پايه كه در پايه اپيدرم قرار دارند سرعت رشد كم و آرام داشته و به ندرت گسترش مييابند.
فوق تخصص پوست و مو با بيان اينكه سرطان سلولهاي فلسي پوست دومين شكل شايع سرطان پوست به شمار ميرود كه مي تواند تمام بدن از جمله لايههاي مخاطي را در بر گيرد اظهار داشت: اكثر اشكال سرطان سلولهاي فلس مدتها به لايه اپيدرم محدود ميماند و در صورت درمان نشدن به لايههاي زيرين پوست سرايت كرده و بافتهاي ديگر را مورد تهاجم قرار ميدهد.
عواملي كه در بروز سرطان سلول پايه موثرند در بروز سرطان سلولهاي فلسي پوست هم دخيلاند بعلاوه درمان توسط داروهاي سركوبگر سيستم دفاعي بدن احتمال ابتلا به اين نوع سرطان پوست را افزايش مي دهد.
وي با اشاره به اينكه سرطان ملانوما رشد بدخيم سلولهاي ملانوسيت است گفت: اين سلولها را رنگدانه تيره پوست، مو، چشم، و خالهاي بدن را توليد ميكنند از اين رو تومورهاي ملانوما اكثراً قهوهاي يا سياه است ولي در موارد معدودي نيز سرطانهاي ملانوم رنگدانه توليد نكرده و به رنگ پوست صورتي، قرمز يا بنفش ظاهر ميشوند.
دانشيار پوست دانشگاه علوم پزشكي تهران ملانوما را از خطرناكترين انواع اشكال سرطان پوست دانست و افزود: اين نوع سرطان اگر زود تشخيص داده شود درمان 100 درصدي آن امكان پذير است اما چنانچه حالت تهاجمي پيدا كرده و به اسير بافتهاي بدن سرايت كند درمان آن امكانپذير نخواهد بود.
فوق تخصص پوست و مو تعيين درمان مناسب را بستگي به سن ، وضعيت بدن، سابقه طبي بيمار، پيشرفت بيماري، سازگاري بدن بيمار با دارو و الگوهاي مختلف درماني دانست و ادامه داد: جراحي، كراپوتراپي، خشكاندن و تخريب بافتهاي سرطاني از طريق جريان الكتريكي پر فركانس، كورتاژ، پيوند پوست، درمان ليزري، راديوتراپي، شيمي درماني از جمله الگوهاي درماني سرطان پوست هستند.
وي در پايان براي اينكه دچار بيماري سرطان پوست نشويم توصيه كرد: قبل از خروج از منزل ضد آفتاب مناسب استفاده كنيد، از لباسهايي كه تمام بدن را از نور خورشيد محافظت ميكند استفاده كنيد از قرار گرفتن در معرض نور خورشيد بين ساعات 8 صبح تا 4 بعد از ظهر بپرهيزيد.