به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران، پس از استقلال ترکمنستان به فرمان رئیسجمهور این کشور به منظور احیای رسم دیرین کشور سال نو را «نوروز» اعلام کرده و اين روز هر ساله در ۲۱ مارس جشن گرفته میشود.
در این کشور طبق رسم قدیم و جدید، دو بار در سال جشن سال نو گرفته میشود. یکی به استناد تقویم میلادی و دیگری عید نوروز به نشانه احیای دوباره آداب و رسوم دیرینه مردم ترکمنستان.
در ترکمنستان عید نوروز جشن کشاورزانی است که آذوقه مردم را تامین میکنند و به همین دلیل کشاورزان دامنههای کوه «کپت داغ» و کنارههای آمودریا با عظمت خاصی نوروز را جشن میگیرند. به اعتقاد مردم ترکمنستان، زمانی که جمشید به عنوان چهارمین پادشاه پیشدادیان بر تخت سلطنت نشست، آن روز را نوروز نامید.
در استقبال از نوروز ترکمنها از روزها قبل از پایان اسفند به آذین بندی شهرها و روستاهای خود و نیز تدارکات پذیراییها و میهمانی رفتنها و میهمانی دادن میپردازند.
رقص و آوازهای محلی جزو جدایی ناپذیر مراسم سنتی ترکمنها در اسقبال از تجدید حیات طبیعت است و مسابقات اسب سواری که در میان ترکمنها جایگاه خاصی در همهٔ طول سال دارد، در نوروز بیشتر مورد توجه قرار میگیرد و از این همین رو جشنهای نوروزی ترکمنها با مسابقات اسب سواری توام است و این مسابقهها از ارکان اصلی جشنهای نوروزی ترکمن هاست.
زنان ترکمن از روزها قبل از نوروز اقدام به طبخ انواع شیرینی و خوراکیهای شیرین که سمنو حتماً یکی از آنهاست مي کنند و شیرینی را در سال نو به خانه میآورند. از غذاها و شیرینیهای سنتی و محلی ترکمنها نوروز کچه، نوروز بامهاست که جای خاصی در سفرههای نوروزی ترکمنها دارد. مردم ترکمنستان دراین روزها با پختن غذاهای معروف نوروزی مانند : نوروز کجه، نوروز بامه، سمنی (سمنو) و اجرای بازیهای مختلف توسط جوانان ترکمن حال وهوای دیگری به این جشن و شادی میدهند.
آیینهای عمومی نوروزی در ترکمنستان معمولاً در میادین اصلی شهرها و روستاها برگزار میشود و مردان و زنان جوان ترکمن نیز در روزهای جشن، بازیها و سرگرمیهای ویژهای از جمله سوارکاری، کشتی، پرش برای گرفتن دستمال از بلندی، برپایی جنگ خروس، شاخ زنی قوچها و بازی شطرنج برگزار میکنند. به هنگام انجام این بازیها و سرگرمیها، ترکمنها زیادی در محل جمع میشوند و با تشویقهای پی درپی به این مسابقات رونق خاصی میدهند.