به گزارش
باشگاه خبرنگاران، محمد جعفر محمدزاده معاون امور مطبوعاتی و اطلاع رسانی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی صبح امروز در مراسم اختتامیه نوزدهمین جشنواره مطبوعات ، خبرگزاری ها و پایگاه های اطلاع رسانی که در تالار وحدت برگزار شد ، به ایراد سخنانی به شرح ذیل پرداخت :
بسمه تعالی
خدای متعال را سپاس که با عنایت و دلالت کریمانه خویش، توفیق حقگزاری از برترینهای نوزدهمین جشنواره مطبوعات، خبرگزاریها و پایگاههای اطلاعرسانی را به ما ارزانی داشت.
جشنواره مطبوعات، نوروز رسانه و جشن بالندگی و برومندی اندیشهها و قلمهایی است که با عبور از سطرهای شتابان خبر، عطر و امید و روشنی میپراکنند.
جشنواره مطبوعات، فرصتی مغتنم است که خانواده بزرگ اطلاعرسانی در آن گردهم میآیند و تصویر دستهجمعی زیبای خود را در آینه آن که پس از نوزده نوبت، به تمامی صیقل یافته است، مینگرند؛ تصویری از خاطرات، دغدغهها، بیمها و امیدهای مشترک و امید به آیندهای که رسانه به عنوان رکن وثیق دانایی و آگاهی و پیشنویس تاریخ ملت بزرگ ایران به جایگاهی سزاوار خود دست یابد و با تکیه بر داشتهها و یافتههای نوبهنو،؛ نسل جدید روزنامهنگاری را به افقهایی گستردهتر و عرصههایی بلندتر از آنچه تا کنون تجربه شده است، دلالت کند.
جشنواره مطبوعات و خبرگزاریها، همچنین فرصتی است تا کارنامه یک سال تلاش رسانهای خود و همکارانمان را مرور کنیم، بر اوج ها و قلههای آن ببالیم و از کاستیها و نارساییها، توشه تلاش و همت بیشتر برگیریم.
هدف از برگزاری جشنواره سالیانه و در کنار آن، جشنوارههای فصلی توسعه کیفی رسانه و دستیابی به رسانههایی متناسب با تجربه گرانسنگ بیش از صد و پنجاه ساله مطبوعات کشور، پشتوانه بیبدیل فرهنگی و تمدنی ایران اسلامی، آموزههای روشنگر اسلام در حوزه اخلاق و فقهرسانه و روزنامه نگاری بومی و مورد انتظار مخاطب مسلمان ایرانی است.
آثار برتر این جشنواره، حاصل داوری روزنامهنگاران مجرب و استادان علوم ارتباطات دانشگاههای کشور است که بر پایه معیارهایی مشخص و در چارچوب دستگاه سنجشیِ منسجم به بررسی انتقادی آثار واصله و گزینش آثاری دست زدهاند که عیار آنها در ترازوی نقد، بیشتر بوده است.
معاونت مطبوعاتی و اطلاعرسانی تأکید داشته است که آثار برتر، آثاری قابل دفاع و الگو باشند تا جامعه اطلاعرسانی کشور از رهگذر این انتخابها اقناع شوند و بضاعت حقیقی خویش را در عرصه خبر و قلم بازیابند. در فرآیند این سنجش، فرم و محتوا به یک میزان و به موازات یکدیگر مهم بوده و به انتخاب مضامین ارزشمند و مورد نیاز جامعه و رویکرد صادقانه و منصفانه آنها همان قدر اهمیت داده شده است که به رعایت اصول حرفهای و قواعد روزنامهنگاری و بهرهمندی از دانش تخصصی و آگاهیهای پیرامونی .
«آگاهی» مهمترین سرمایه اجتماعی است و قدردانی از اصحاب رسانه، حق گزاری از اندیشهها و قلمهایی است که مولد این سرمایه عظیم و توأمان، پاسدار و حامی آن بودهاند. بدیهی است در نظام اسلامی که بر بنیاد آگاهیهای عمومی بنا شده است، منزلت حاملان و حامیان آگاهی، بیبدیل و مستغنی از تأکید است.
فراخوان آثار در این نوبت از جشنواره، شامل موضوعات و زمینههایی گوناگون بوده است که عبارتند از سرمقاله و یادداشت، مقاله سیاسی، فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی، گزارش خبری و غیر خبری، عکس خبری و غیرخبری، مصاحبه، خبر، تیتر، طنز مکتوب، طرح و کاریکاتور، صفحه آرایی و مقالات تخصصی
همچنین آثار خبرگزاریها و پایگاههای خبری در زمینه خبر، گزارش، عکس، مصاحبه، تفسیر و تحلیل خبر به بوته داوری و سنجش گذاشته شد.
علاوه بر این، بخش ویژه جشنواره نوزدهم در پنج محور برگزار شد که عبارتند از:
1 – تبیین نقش مطبوعات و رسانهها در تحکیم اقتصاد مقاومتی و تحقق تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی
2 – تبیین کارکرد رسانهها با کلام صادقانه، نگاه منصفانه، نقد مشفقانه
3 – آسیبشناسی اجتماعی و فرهنگی با محوریت تأکید بر اصول اعتقادی، احکام و عبادات، ترویج ازدواج جوانان و تربیت کودکان و نونهالان
4 – ترویج و تبلیغ فرهنگ کار و کارآفرینی و تبیین جایگاه تعاونیها در تحکیم بنیانهای اقتصادی کشور
5 – همگرایی و اتحاد جهان اسلام برای مقابله با توطئههای صهیونیستی و حمایت از بیداری ملتهای مسلمان
در این جشنواره در مجموع 14 هزار و 309 اثر شرکت داشتهاند.
در پایان لازم میدانم ضرورت پیوند جشنوارههای فصلی به جشنواره سالیانه مطبوعات و خبرگزاریها و تسری ظرفیتهای این دو به یکدیگر را یادآور شوم؛ به ویژه آن که در جشنواره فصلی، برگزیدگان با سنجش همه آثار انتشار یافته و فارغ از هرگونه فراخوان و ارسال آثار انتخاب میشوند. مسلماً این گونه ارزیابی فرآیندی از حیث جامعیت و گستردگی حوزه رقابت، نتایجی سودمندتر در کیفی سازی فضای رسانهای خواهد داشت. هم از این رو از هر دو جشنواره انتظار میرود که در سال آینده با تعامل و همافزایی، رقابت و سنجشی یکدست را رقم زنند و وسعت دید و داوری خویش را به همه آثار مطبوعاتی در تمام گونهها و قالبها و در جایجای میهن اسلامیمان بگسترانند.
برای خانواده بزرگ اطلاعرسانی، توفیق روزافزون در ارتقاء دانش و بینش خویش و هدایت و روشنگری مخاطبانشان را امید میداریم و آرزو میکنیم که آثار، گفتارها و نوشتارهای یکایک ما در آزمون سترگ آفرینش، مایه سبک سیری، رستگاری و روشنروانی و رهاورد رهاییبخش رستخیزمان باشد.
انشاءالله