به گزارش خبرنگار گروه بين
الملل باشگاه خبرنگاران حاکيست؛ سوئیسسوئیس (به آلمانی: "Schweiz"، فرانسه: "Suisse"، ایتالیایی: "Svizzera") با نام رسمی کنفدراسیون سوئیس، کشوری است در اروپای غربی که از شمال با آلمان، از شرق با اتریش و لیختنشتاین، از جنوب با ایتالیا و از غرب با فرانسه همسایه است.
این کشور ۷٫۵ میلیون نفر جمعیت و مساحتی بالغ بر ۴۱٬۲۹۰ کیلومتر مربع دارد. سوئیس کشوری است به صورت جمهوری فدرال و از ۲۶ ایالت تشکیل شدهاست که «کانتون» خوانده میشوند.
پرچم سوئیسپرچم سوئیس مربعی سرخ رنگ که در وسط آن صلیبی هماندازه سفید نقش بسته است. و به همراه پرچم واتیکان تنها پرچمهای کشوری مربع دنیا میباشند.(نسبت عرض به طول پرچم Civil سوئیس ۲:۳ است اما پرچم ملی آن ۱:۱ است) تصویر نماد صلیب سرخ از پرچم سوئیس گرفتهشدهاست.
پایتخت سوئیس شهر برن است و قطبهای اقتصادی این کشور دو شهر جهانی ژنو و زوریخ هستند. سوئیس یکی از ثروتمندترین کشورهای جهان است و درآمد سرانه در این کشور با ۳۹٬۰۰۰ دلار برای هر نفر از بالاترینها در جهان است.
سوئیس کشوری چندزبانی است و در آن چهار زبان آلمانی، فرانسوی، ایتالیایی و رومانش به رسمیت شناخته میشوند.
سوئیس دارای سابقهٔ طولانی بیطرفی در مناسبات جهانی است به طوری که این کشور از سال ۱۸۱۵ تاکنون وارد هیچ جنگی نشدهاست. این کشور مقر بسیاری از سازمانهای بینالمللی چون صلیب سرخ و سازمان تجارت جهانی است. یکی از دو دفتر اروپای سازمان ملل نیز در این کشور و در شهر ژنو قرار دارد.
تاسیس کشور سوئیس در تاریخ ۱ اوت ۱۲۹۱ ذکر میشود و این روز در سوئیس تعطیل ملی میباشد.
تاریخسلتها اولین ساکنان سوییس بودند. تیره ای از این قوم که هلوتیا (Helvetia) نام دارند پیش از تسلط رومیان بر سوییس، در کوهستانهای ژورا و آلپ ساکن شدند و آنجا را هلوتیا نامیدند. هلوتیا در سال ۵۸ پیش از میلاد به تصرف ژولیوس سزار امپراطور روم درآمد. در قرن پنجم میلادی، ژرمنها به این سرزمین وارد و در ساحل غربی رود آر ساکن شدند. ژرمنها و اقوام بورگون (Burgun) و فرانک جامعهای مستقل تشکیل دادند. آنها در سال ۶۳۹ میلادی، دولتی را بنیان گذاشتند که بعدها فرانسه نامیده شد. در سدهٔ نهم بین سوابیا (Swabia)و بورگوندیها (Burgundians) تقسیم و در سال ۱۰۳۳ تحت نظارت امپراطوری مقدس روم وحدت پیدا کردند. حکومت منطقه در قرن سیزدهم بین کنتها و خاندان هابسبورگ) و حکمرانان محلی تقسیم شد. در سال ۱۲۹۱، سه منطقهٔ اوری (سرزمین فعلی سوییس)و شوایتس (schweiz) و اولتروالدن (Ulterwalden) اتحادیهای تشکیل دادند که اساس کنفدراسیون سوییس قرار گرفت.
زبان و خطدر قانون اساسي سوئيس از سه زبان رسمي و چهار زبان ملي ياد شده است. زبانهاي رسمي عبارتند از: فرانسه، آلماني، ايتاليايي، در نتيجه نام سوئيس، سه اسم رسمي دارد: «شوايز» به آلماني، «سوئيس» به فرانسه و «سوايزر» به ايتاليايي تمام قوانين ملي به اين سه زبان نوشته ميشود.از ديگر زبانهاي خارجي غير مرسوم در کشور سوئيس، زبان «امانش» است که ارتباط نزديکي با لاتين دارد و ميتوان گفت که تقريباً 1 درصد سوئيسيها به آن تکلم ميکنند.حدود 70 درصد از مردم سوئيس به شکلي خاص از آلماني صحبت ميکنند که آلماني سوئيسي ناميده ميشود. آلماني سوئيسي يک زبان جداگانه و مخصوص است به نحوي که مردم آلماني زبان ساير قسمتهاي اروپا به سختي آن را درک ميکنند. در نواحي مختلف سوئيس اين زبان و نامش فرق ميکند. اما هرکجا که آلماني سوئيسي رايج است در مطبوعات و راديو و تلويزيون از زبان آلماني استاندارد استفاده ميشود.
زبان فرانسه را حدود 20 درصد مردم سوئيس به آن صحبت ميکنند. ايتاليايي هم زبان 10 درصد از مردم اين کشور است. اما ايتاليايي و فرانسوي که سوئيسيها به آن تکلم ميکنند اختلاف چنداني با آنچه فرانسه و ايتاليا به آن صحبت ميکنند ندارد.
سیاستقانون اساسی سوییس در ۲۹ مه ۱۸۷۴ تصویب شد و پس از آن اصلاحات زیادی در آن صورت گرفته است. سیستم سیاسی سوییس مرکب از دموکراسی مستقیم و غیر مستقیم بر مبنای حق حاکمیت مردم و جدایی از قدرتها می باشد. در انتخابات فدرال همهٔ شهروندان بالای ۱۸ سال، واجد شرایط رای دادن هستند. مردم سوییس با فرهنگ سیاسی غنی و پیشرفته و به پشتوانهٔ قانون اساسی و تجربیات گرانبار تاریخی این کشور، در فرآیندهای قانون گذاری و اجرایی، به شیوه ای بدیع و فعال مشارکت دارند. بدین گونه که برای تصویب شدن یا نشدن قانونهای خاص در کشور همه پرسی صورت میگیرد. بر طبق قانون اساسی اگر دادخواستی حداکثر آرا را کسب کند تصویب خواهد شد.
حکومتکنفدراسيون سوئيس داراي پيشينه تاريخي 700 ساله است و تاريخ استقرار و بنيانگذاري آن به سال 1291 بازمي گردد. بدين لحاظ، اين کشور را، با نظام سياسي خاص حاکم بر آن، ميتوان جز کهن ترين نظامهاي حکومتي و از معدود دموکراسيهايي دانست که در دوران سياه موسوم به «قرون وسطي» متولد شد. تاريخ سوئيس با اقدام سه کانتون سوئيسي (اوري، شواتيس، نيدوالان) در جهت ايجاد يک نظام کنفدرالي در سال 1291 آغاز گرديد. و تنها کشور اروپايي است که همواره «جمهوري» بوده است.کنفدراسيون سوئيس حاصل اتحاد ايالاتي است که بر اساس پيماني موافقت نمودند براي حفظ منافع خود يک حکومت مرکزي را بوجود آورند. اين حکومت فدرال و دموکراتيک، داراي يک قوه قانونگذاري به نام «مجمع فدرال» يک قوه اجرايي به نام «شوراي فدرال» و يک قوه قضاييه به نام «دادگاه عالي فدرال» است. امتيازات و وظايف سه قوه مذکور را قانون اساسي فدرال معين نموده است. کنفدراسيون سوئيس مرکب از 20 کانتون و 6 نيمه کانتون، داراي يک قانون اساسي ميباشد دولت سوئيس يک ساختار فدراليستي است که در آن براي کانتونها سهم قابل توجيه از آزادي، اتخاد تصميمات سياسي و خودمختاري در نظر گرفته شده است. در واقع حقوق مردمي در کانتونها و کمونها (نيمه کانتونها) بطور کلي بر اساس حقوق فدرال است ولي در جزئيات، ويژگيهاي خاص منطقه را داراست.
مدل حکومتي سوئيس از نوع سيستم معاهده اي است. خصوصيات اصلي رژيم معاهده اي، اجتماع تنگاتنگ قوه مقننه و قوه مجريه ميباشد که در اختيار يک واحد و به نفع پارلمان قرار ميگيرد. پارلمان به نحوي است که ميتوان گفت، خود، قوه مجريه را اعمال ميکند و يا به عبارت ديگر در اين سيستم قوه مجريه وجود ندارد. دومين خصيصه اين سيستم آن است که رئيس حکومت و اساساً «نهاد حکومت» وجود ندارد و کارها بوسيله پارلمان انجام ميگيرد. در اين سيستم، قوه مجريه در دست پارلمان است. اين قوه توسط «شوراي فدرال» که اعضاي آن به وسيله پارلمان براي مدت 4 سال انتخاب ميشوند، اعمال ميشود. اين شورا مطيع پارلمان است و هيچ هويت مستقلي از خود ندارند و اعضاي آن تحت کنترل و نفوذ پارلمان قرار دارند.
احزاب مهم کشورحزب سوسیال دموکرات
حزب رادیکال دموکرات
حزب مردمی دموکراتیک مسیحی که مخالف تمرکز قدرت است.
حزب مردمی سوییس که مرام آن، انزواطلبی و ملت محوری است
حزب سبز
حزب لیبرال
حزب مردمی انجیلی پروتستان
اتحاد دموکراتیک فدرال
حزب کارگر سوییس
ارتش سوئیس ارتش سوئیس شامل نیروی زمینی و نیروی هوایی است. تنها در حدود ۵ درصد از این ارتش حرفهای است و بقیه متشکل از سربازان وظیفه است. سن خدمت وظیفه عمومی در سوئیس بین ۲۰ تا ۳۴ سال است که در شرایط ویژه به ۵۰ سال میرسد. خدمت وظیفه عمومی در سوییس برای مردان اجباری است، هر چند زنان هم میتوانند به طور داوطلبانه عضو ارتش شوند . سوئیس به خاطر اینکه کشوری است که به دریا راه ندارد، فاقد نیروی دریایی میباشد. اما در کرانهٔ دریاچههای مرزیاش دارای گارد ساحلی میباشد.
تقسیمات کشوریشهرهای سوئیس
جغرافیاسوئیس با مساحت ۴۱٬۲۸۵ کیلومتر مربع کشور نسبتاً کوچکی است و با جمعیت ۷٫۵ میلیونی دارای تراکم جمعیت متوسطی به اندازه ۱۸۲ نفر در هر کیلومتر مربع میباشد. این تراکم در مناطق جنوبی سوئیس که کوهستانی است کمتر از میانگین میباشد درحالی که قسمتهای شمالی پرتراکمتر میباشند.
سوئیس بهطور کلی به سه منطقه جغرافیایی تقسیم میشود: کوههای آلپ سوئیس، ناحیه «میتلاند» یا فلات سوئیس و کوههای ژورا در ناحیه شمالغربی و حوالی مرز فرانسه.
اقتصاد
سوئیس یکی از ثروتمندترین کشورها است، سویس عضو اتحادیه اروپا نیست ولی عضو انجمن تجارت آزاد اروپا(EFTA) است، در سال ۱۹۹۹ میلادی سوئیس با اتحادیه اروپا قرارداد بست و عضو EFTA گردید . به موجب این قرارداد ، داد و ستد بین کشورهای عضو اتحادیه با سوئیس آسانتر گشت .
بانکداری در سوئیس یکی از مهمترین بخشهای این کشور محسوب میشود . شرکتهای بیمه نیز سهم زیادی در اقتصاد سوئیس دارند . دیگر بخش مهم اقتصادی صنعت توریسم است . ژنو و زوریخ جزو شهرهای گردشگر پذیر هستند . همچنین کوهستانهای این کشور میزبان گردشگرانی هستند که برای ورزشهای برفی به این کشور سفر میکنند .
مردم
جمعیت کشور سوئیس بالغ بر هفت و نیم میلیون نفر میباشد . ۶۴٪ از این جمعیت زبان آلمانی زبان اولشان محسوب میگردد که این زبان در قسمتهای شمالی و مرکزی زبان اول است . ۱۹٪ زبان فرانسوی زبان اولشان است که اکثرا در غرب این کشور زندگی میکنند . ۸٪ به زبان ایتالیایی سخن میگویند که غالبا در جنوب سوئیس ساکن هستند و تنها حدود یک درصد از آنها به زبان رومانش صحبت میکنند که در قسمت جنوب شرقی این کشور هستند . زبان آلمانی در سوئیس به عنوان زبان مادری مردم محسوب نمیشود بلکه زبانی که آنان صحبت میکنند زبان آلمانیش نامیده میشود که دستور زبان و نوشتار متفاوتی دارد و ممکن است خیلی از آلمان زبانان این زبان را متوجه نشوند، اما مردم سوئیس مخصوصا در شهرهای بزرگ زبان آلمانی را به خوبی میتوانند صحبت کنند .
در حدود ۲۲٪ جمعیت سوییس را مهاجران تشکیل میدهند . اکثرا مهاجرین به خاطر شغل راهی این کشور میشوند .
دین اکثر مردم این کشور مسیحیت است . ۴۳٪ از آنان کاتولیک ۳۵٪ آنها پروتستان و ۲٪ آنها ارتودوکس هستند . دین ۴٪ مردم نیز اسلام است . بقیه نیز پیرو سایر دینها و یا بدون دین هستند .
سوییس را با شکلات، پنیر، سیستم بانکداری، ساعت سازی و کوهستانهایش میشناسند .
فرهنگ
در گذشته، فرهنگ سوییس تحت تاثیر همسایگانش بوده است. اما در سالهای اخیر باوجوه تمایز، در آن رشد یافته است.به طور کلی، سوییس را از مراکز فرهنگی اروپا نمی دانند. خانوادهها در سوییس عموما کوچکند و والدین، اغلب یک یا دو فرزند دارند.حریم خانواده در این کشور بسیار مهم است. بیشتر مردم سوییس، هنگام احوالپرسی با همدیگر دست می دهند.و آداب سنتی را رعایت می کنند. کشور سوییس به خاطر ماهیت بشر دوستانه اش شناخته شده است.
غذا
آشپزی سوئیس دارای چند چهره میباشد. در حالی که ظرفهای فوندو (ظرفی برای درست کردن پنیر و روغن)از روستی (غذایی عمدتا" از سیب زمینی و پنیر)و مانند دیگر غذاهای سوئیسی در کل کشور مصرف میشود، اما هر منطقه توسعه یافته برای خود نسبت به اقلیم و زبان آن منطقه خوراکی متفاوت دارد. طبخ سنتی سوئیس بسیار شبیه به خوراک و موادی میباشد که در دیگر کشورهای اروپایی نیز موجود است، همچنین محصولات لبنی ممتاز مثل پنیر گرویره و امنتال که در دره هایی به همین نام ساخته میشوند در گروه خوراک سوئیسی قرار دارند. شکلات در سوئیس از قرن ۱۸ میلادی شروع به ساخته شدن شد، اما در اواخر قرن ۱۹ به شهرت جهانی رسید که دلیل آن دستیابی یه صنعت و اختراع هایی در زمینه معتدل سازی و شکل دهی شکلات بود که منجر به بالا رفتن کیفیت آن شد. همچنین ابتکار ساخت شکلات شیری توسط دانیال پیتر از این اقدامات بود.
ادبیاتادبیات در سوئیس متاثر از زبانهای این کشور است . رمان هایدی اثر یوهانا اشپیری شناخته شده ترین اثر ادبی سوئیس است. کتاب نسبتا مشهور دیگری که میتوان نام برد رمان خانواده سوئیسی رابینسون اثر یوهان ویس است که به تقلید از رمان رابینسون کروزوئه نوشته شده است.
مذهباکثریت مردم سوئیس مسیحی هستند و اسلام دومین دین در این کشور است. ادیان دیگر در حدود ۴.۳٪ در بین مردم این کشور طرفدار دارند و در حدود ۱۱.۱٪ مردم سوئیس دارای هیچ دینی نیستند.
مسیحیتاکثریت مردم سوئیس پیرو آیین مسیحی هستند. در بین انواع شاخههای مسیحیت کاتولیک بیشتر طرفدار را با حدود ۴۱.۸٪ در بین مردم این کشور دارد. بعد از کاتولیک، پروتستان با حدود ۳۵.۳٪ و ارتودوکس با ۱.۸٪ در قرار دارند. سایر شاخههای مسیحیت هم ۰.۴ مردم سوئیس را تشکیل میدهند.
اسلامبا در بر گرفتن ۴.۳٪ جمعیت سوئیس ؛ پس از مسیحیت اسلام دومین دین غالب کشور سوئیس به شمار میرود. مسلمانان در تمامی شهرهای سوئیس پراکندهاند. مراکز مراسم مذهبی مسلمانان به حدود ۹۰ مرکز میرسد.
دانشگاهکشور سوئیس دارای ۲۰ دانشگاه معتبر میباشد.
زنان در سوئيسنقش زنان در کسبوکاردر سالهاي اخير زنان سوئيس نقش بسيار پررنگتري پيدا کردهاند. آنها حتي در حوزههايي که کاملا در اختيار مردان بوده، وارد شده و به موفقيتهاي بزرگي هم دست يافتهاند. اگرچه هنوز خيلي معمول نيست که زنان در بالاترين نقطه از سلسله مراتب مديريتي باشند، ولي اين امر به تدريج در حال اتفاق است و ديدن زنان در راس هرم مديريتي شرکتهاي بزرگ در سالهاي آتي، امري عجيب نخواهد بود.ورود به کسبوکار و قرار گرفتن در سطوح ارشد براي زنان خارجي در کشور سوئيس کار دشواري نخواهد بود. فقط بايد بتوانند تواناييهاي رقابتي لازم براي آن پست، مهارت، دانش فني و پشتکار خود را نشان دهند.
وضعيت زنان در جامعه4/3 ميليون نفر يعني معادل 51% جمعيت کل کشور را زنان تشکيل ميدهند. اگر چه زنان از سال 1976 از حقوق مساوي با مردان در زمنيه انتخابات پارلماني برخوردار شدند، اما در مواردي موقعيت بسيار خوبي در مجامع سياسي و ردههاي گوناگون نظام حکومتي نمي باشند. در مجلس شوراي ملي سوئيس از مجموع 200 نماينده، 35 نفر زن هستند.در مجلس شوراي ايالتي (سنا) از مجموع 46 نماينده فقط 4 زن وجود دا رد که اين رقم معادل 8/7 % نمايندگان مجلس شوراي ايالتي است.
در سوئيس زنان مانند مردان آموزش نظامي ديده و به همراه مردان در واحدهاي نظامي خدمت خواهند کرد. البته براي زنان به گونه اي برنامه ريزي شده که بتوانند بيشتر به خانواده و وظايف مادري بپردازند.
شوراي فدرال سوئيس در سال 1987 کنوانسيون عدم تبعيض عليه زنان را امضاء کرده است. اگرچه در قانون اساسي سوئيس جزئيات اصل تساوي حقوق زن و مرد مشخص شده، ليکن هنوز تساوي حقوق کاملاً به مرحله اجرا درنيامده است. در همين راستا شوراي فدرال به منظور پياده کردن کامل اصل تساوي حقوق زن و مرد در سال 1976 نظر مساعد خود را با تشکيل سازمان برابري حقوق زن و رمد و رسيدگي به حقوق زنان اعلام نمود که جزئيات آن در قانون اساسي مشخص گرديده است.در حال حاضر بيش از 30 سازمان غيردولتي زنان در سوئيس فعاليت دارند.
اکثريت زنان سوئيس احساس ميکنند که در زمينه مشاغل و پستهاي اجتماعي و سياسي مورد تبعيض واقع ميشوند. تحقيقات مجله بوند نشان ميدهد 92 درصد زنان دستمزد کمتري نسبت به مردان دريافت ميکند و 85 درصد نيز بر اين باورند که جنسيت آنان اثرات منفي بر شغل آنها دارد.
گذران مفيد اوقات فراغت از تجارت در سوئيسبا اينکه سرگرمي و فراغت از کار به هيچ وجه در سوئيس غيرمعمول نيست، ولي به اندازه فراغت از کار در کشورهاي جنوب اروپا اهميت ندارد. در اين کشور بيشتر احتمال دارد که براي صرف غذا به مراسم ناهار دعوت شويد تا شام يا صبحانه! همانند اکثر کشورهاي شمالي اروپا، سوئيسيها نيز مرز مشخصي ميان زندگي کاري و زندگي شخصي خود قائل هستند. لذا ترجيح ميدهند سرگرميهاي کاري خود را در همان ساعات اداري داشته باشند و بقيه زمان را به خانواده و دوستان خود اختصاص دهند. پس گذران اوقات فراغت کاري معمولا در هنگام ناهار و در يک رستوران خوب انجام ميگيرد. در هنگام صرف غذا، صحبت کردن درباره مسائل کاري بسيار محتمل است، ولي هوشمندانه تر آن است که شروع صحبت را به تاخير انداخته و صبر کنيد تا ميزبان آغازکننده بحث باشد.
اگر براي صرف يک وعده غذا دعوت شديد، معمولا از ميزبان انتظار ميرود که صورتحساب را بپردازد، همچنین وقتي شما کسي را براي يک ناهار کاري دعوت کرديد، بايد هزينه آن را خودتان پرداخت کنيد.به عنوان يک کشور چندمليتي، انواع و روشهاي متفاوت پخت غذا در نقاط مختلف سوئيس وجود دارد و اين کشور ميتواند به داشتن روشهاي آشپزي ويژه در قسمتهاي مختلف خود ببالد. (صحبت درباره انواع مختلف غذا ميتواند موضوع مناسبي براي بحثهاي دور ميز ناهار باشد.)دادن انعام در سوئيس بسيار رايج است. پرداخت آن معمولا با مضاربي از 10 فرانک انجام ميشود. به عنوان يک قاعده کلي، انعامي حدود 5 الي 10 درصد مناسب ميباشد.
تیم ملی فوتبال سوئیستیم ملی فوتبال سوئیس یک تیم فوتبال بینالمللی است که به نمایندگی از کشور سوئیس به میدان میرود. این تیم زیر نظر فدراسیون فوتبال سوئیس فعالیت میکند. در سال ۱۹۲۰ یک دروازهبان ایرانی به نام حسینعلیخان سردار در بازی برابر تیم ملی فوتبال فرانسه برای این کشور به میدان رفت.