سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

ویزیت های فله ای/ چه کسی جوابگوی جان بیماران با ویزیت های دقیقه ای است؟

به سختی از پزشک متخصص وقت می‌گیرد و با وجود وقت قبلی باید دو سه ساعتی منتظر نوبت باشد. البته حق ویزیت گزافی را هم برای چند دقیقه معاینه پرداخت می کند؛ اما بعد که به اتاق دکتر وارد می شود، پزشک با پرسیدن چند سوال، دفترچه بیمه یا نسخه بیمار را با چندین آزمایش سیاه می کند و حالا نوبت بیمار بعدی است!

به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان  گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، بحث " ویزیت کوتاه مدت " موضوعی است که اکثر ما با مراجعه به پزشکان یا درمانگاهها با آن مواجه هستیم. با وجود هزینه‌های گزافی که برای حق معاینه پزشکان از عمومی تا فوق تخصص تعریف شده، در مقابل بیماران هم انتظار دارند پزشک به اندازه مبغلی که دریافت می کند برایشان وقت بگذارد در حالیکه این اتفاق در اکثر مطب‌های پزشکی و درمانگاه‌ها نمی افتد.

افراد مجبورند با توجه به زمان‌های طولانی که برای ویزیت شدن در مراکز پزشکی می‌گذرانند، به چند سوال دکتر پاسخ دهند و بعدش هم با سکوت او مواجه می شوند چون بلافاصله دکتر سراغ دفترچه بیمه یا نسخه می رود، دارو و آزمایش می نویسد، با لبخندی دفترچه را تحویل بیمار می دهد و حالا باید برای ویزیت بعدی نوبت بگیرد.

برخی پزشکان هم هنگام نسخه نوشتن می گویند: " فعلاً این داروها را برای کاهش درد و التهاب مصرف کنید تا پاسخ آزمایش ها برسد."

بعد از آنکه بیمار به داروخانه مراجعه می کند شاید داروهایی دریافت کند که ممکن است همین عجله دکتر برای نوشتن داروها، کار دست مریض دهد یا حتی برخی از این داروها اصلا مورد نیاز بیمار نباشد. 

چند دقیقه باید در اتاق دکتر بمانیم؟
ذکر یک نکته ضروری است و باید خاطرنشان کرد که اکثر بیماران اطلاع کافی از حق و حقوق خود در خصوص زمان استاندارد برای دریافت یک معاینه کامل را ندارند و نمی دانند پزشک متخصص یا عمومی چقدر باید برای معاینه شان زمان بگذارد.

در همین باره محمدآقاجانی معاون درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی پیش از این درباره استاندارد ویزیت گفته بود: " استاندارد ویزیت در مصوبه تعرفه سال ۹۴ هیئت وزیران برای تعرفه‌های خدمات پزشکی آمده است. این استاندارد برای ویزیت پزشکان عمومی ۱۵ دقیقه، پزشکان متخصص ۲۰ دقیقه، پزشکان فوق تخصص ۲۵ دقیقه و برای روانپزشکان نیز ۳۰ دقیقه است که به همه مراکز درمانی ابلاغ شده است."

همچنین محمد جهانگیری معاون نظارت و برنامه‌ریزی سازمان نظام پزشکی کشور تاکید دارد که زمان های در نظر گرفته شده فوق برای نخستین ویزیت بیمار توسط پزشک است تا پزشک زمان کافی برای دریافت شرح حال از بیمار را داشته باشد. برای مثال کسی که به علت پا درد بر اثر ضربه به پزشک مراجعه می‌کند نسبت به فردی که علت بیماری نامشخصی دارد زمان کمتری برای بررسی و معاینه نیاز دارد. همچنین بیماری که برای چندمین مرتبه نزد پزشک می رود در مراجعات بعدی، پزشک معالج با علم به وضعیت قبلی بیمار و پرونده اش، زمان ویزیت را به تجویز داروهای جدید می‌ گذراند.

سوالات کلیدی؛ زمان معاینه را کاهش می دهد
دکتر فاطمه محرری فوق تخصص روانپزشکی کودک و نوجوان در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان مهمترین معیار تشخیص بیماری را سوال کردن از بیمار می داند و می گوید: " البته روش های معاینه پزشکان متخصص با فوق تخصص یا حتی عمومی متفاوت است اما اصلی ترین راه درمان مراجعه کنندگان سوال کردن از علایم بیماریزاست. در حرفه روانپزشکان، تست های روانسنجی یا سایر ارزیابی ها و مصاحبه ها کمک کننده به وضعیت بیمار است."

وی علت برخی ویزیت های سریع را که حتی زودتر از زمان استاندارد صورت می گیرد در این می داند که ممکن است پزشکی تبحر کافی را داشته باشد و با یک معاینه سریع و پرسیدن یکی دو سوال کلیدی، علت بیماری را تشخیص دهد و زمان را در اختیار بیمار دیگری قرار می دهد.

درمانگاههای شلوغ؛ پیامد ویزیتهای کوتاه مدت
اما یکی دیگر از دلایل کاهش مدت زمان ویزیت ها، تعدد مردم به درمانگاهها و شلوغی این مراکز عمومی پزشکی است.

دکتر محمدمهدی صدوقی، فوق تخصص قرنیه در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان می گوید: " گاهی درمانگاهها به قدری شلوغ می شود که مجبوریم وقت کمتری برای بیماران بگذاریم و با پرسیدن چندین سوال ساده، تشخیص نهایی را اعلام کنیم. گاهی اوقات لازم است آزمایش هایی هم برای افراد نوشته شود تا تشخیص بهتری صورت گیرد. ذکر این نکته هم ضروری است که در برخی مراجعات با توجه به علائمی که پزشکان از بیماران می پرسند نیاز نیست زمان زیادی برای معاینه در نظر گرفته شود و در همان دقایق اولیه تشخیص به راحتی انجام می شود. تراکم بیمار و کمبود امکانات یک عامل دیگر برای صرف زمان کمتر جهت معاینه بیماران است."

دردسرهای بعد از ویزیت برای بیماران!
بر اساس این گزارش، از این هم که بگذریم گاهی برخی معاینات منجر به هزینه های گزاف تر دیگری برای بیمار می شود، مبالغی که حتی هزینه های بخش سلامت را هم بالا می برد. به عنوان مثال پزشک متخصص ستون فقرات که می داند مشکل بیمارش آنقدرها هم جدی نیست اما برای اینکه خودش مطمئن تر باشد به او می گوید یک عکس سیاه و سفید هم از ناحیه آسیب دیده تهیه کند.  در حالیکه شاید بیمار عکس MRI هم داشته باشد.

با پیگیری های خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان، مشخص شد اگر قرار باشد بیماری برای عکسبرداری از ناحیه ستون فقرات عکس سیاه و سفید تهیه کند باید مبلغ 100 هزار تومان به آزمایشگاه پرداخت کند. همچنین مبلغ 26 هزار تومان هم برای گرفتن یک عکس ساده دندان در آزمایشگاههای رادیولوژی دریافت می شود.

اگر هم سری به مراکز MRI بزنیم افراد علاوه بر اینکه باید دو سه ساعت یا حتی بیشتر برای گرفتن یک عکس وقت بگذارند، لازم است مبالغی بالای 100 هزار تومان با دفترچه بیمه برای این نوع از عکسبرداری کنار بگذارند. مبالغی که شاید در حد و اندازه جیب یک خانواده با سطح درآمد متوسط یا ضعیف نباشد.

از خودمان شروع کنیم
شلوغی بیش از حد درمانگاهها، گسترش انواع بیماری ها در شهرهای پرجمعیت، شیوع بعضی از ویروسها در فصل های خاصی از سال و غیره و غیره، سیل بیماران را به درمانگاهها، مطب ها و مراکز پزشکی روانه می کند. در اکثر مواقع با مراجعه به یک بیمارستان شاهد شلوغی بیش از حد درمانگاههایش هستیم و پزشکان هم در تمام ساعاتی که در حال ویزیت هستند سعی دارند در حداقل زمان ممکن بیماران بیشتری را پذیرا باشند. 

اما باید این نکته مهم را هم در نظر گرفت که تشخیص اشتباه یا تجویز برخی داروها به علت ویزیت های کوتاه مدت، بازی با جان بیمار است. هر چند ضروری به نظر می رسد که پزشکان زمان بیشتری را برای معاینه مراجعه کنندگان بر اساس استانداردها اختصاص دهند، لازم است خود مردم هم از آگاهی بیشتری نسبت به حق و حقوقشان برای ویزیت شدن برخودار باشند و اگر بدانند تا چند دقیقه حق دارند در اتاق پزشک بمانند و علائم دقیق بیماری شان را شرح دهند، گامی کوچک در جهت رفع این معضل برداشته ایم.

گزارش از فاطمه زارعی

انتهای پیام/
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۱
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۳:۴۳ ۲۸ فروردين ۱۳۹۵
اگه دکترا اجازه حرف زدن رو بهت بدن و روشونو برنگردونن سمت مریض بعدی!
ناشناس
۱۱:۵۵ ۲۸ فروردين ۱۳۹۵
خانم زارعي
با سلام
دوست عزيز تا به حال سري به درمانگاهاي تامين اجتمايي زده ايد!!!!!
كوران بيماران باييييييد در طي شش ساعت 96مريض وزيت شود. چيزي حدود 16مريض در ساعت. در صورت طول كشيدن ويزيت بيمار به جهت گرفتن شرح حال دقيق، مريض بعدي درب اتاق را به لگد ميبندد!!!!!!زمان ويزيت متوسط براي هر بيمار زير 4دقيقيه.تو خود حديث مفصل از مجمل بخوان پزشكان هم ميخواهند با گرفتن شرحال و معاينه دقيق به تشخيص برسند ولي ايا با اين حجم بيمار وزمان كم ايا امكان پذير است؟شايد با كاهش تعداد اين مهم حاصل شود ولي با تعداد اين چنيني باز هم مي پرسم ايا امكان پذير است.
ارادتمند
ناشناس
۰۱:۲۲ ۲۸ فروردين ۱۳۹۵
آقا واقعا اینطوریه. من رفتم برا دکتر اونم متخصص استخوان بندی خدایی 5 دقیقه نکشید معاینش. من نمیدونستم ویزیت چند دقیقه وقت داره ولی به لطف باشگاه فهمیدم زمان رو. آره واقعا اینطوریه این خیلی بده منه مرضی که رفتم پیشه متخصص و پول گرفته حقمه که با حوصله و درست منو معاینه کنه نه اینکه یه لحظه ببینه بعد این بیاد تو و اون یکی بیاد تو بگه این دواهات نوشتم اینم از پات برو یعنی چی. باید خوب نگاه کنه شاید یه چیزی هس که خطرناکه باید قشنگ نگاه کنه من یکی واقعا شکایت دارم.
ناشناس
۲۳:۱۵ ۲۷ فروردين ۱۳۹۵
البته که حرف شما درسته ولی این مورد نباید فراموش بشه که بسیاری از مراجعین به درمانگاه های دولتی شبکه بهداشت و درمان به علت ویزیت ۵۰۰تومنی که بسیار ناچیز می باشد از روی بی اگاهی و گرفتن امپول! می باشد
باید به مردم یاد داد که سرما خوردگی نیاز به دارو درمانی ندارد اگر تعداد مراجعین کم باشد پزشک هم مثل کشور های پیشرفته می نواند زمان مناسبی برای ویزیت بگذارد مبلغ بسیار کم ویزیت بیماران باعث مراجعات بی مورد به سیستم بهداشتی گردیده
ناشناس
۲۳:۰۱ ۲۷ فروردين ۱۳۹۵
هزینه های درمانی تماما روی دوش مردم است و بار زیادی را روی دوش مردم گذاشته .بیمه ها اصلا چیزی را قبول نمیکنند. خواهشا وزیر محترم بهداشت فکری بکنید . فقط از خدامیخواهم که نعمت سلامتی را به من ارزانی بدارد که هرگز نیازمند ناز طبیبان نشویم . آمین
ناشناس
۲۱:۵۹ ۲۷ فروردين ۱۳۹۵
جانا سخن از زبان ما می گویی. کدوم دکتر رو سراغ دارید که بعد از دو سه دقیقه مریض رو نندازه بیرون
ناشناس
۲۱:۴۰ ۲۷ فروردين ۱۳۹۵
بعضی پزشکان وسط صحبتهای مریض زنگ رو فشار می ده که مریض بعدی بیاد داخل !!!!مریض بیچاره هم که دیگه نمیتونه دردهاش رو بگه مجبور میشه دردش رو ناقص بگه و از مطب خارج بشه!!!!بارها حرفهای من ناقص مونده پول بعضی دکتر ها خیلی حلاله
ناشناس
۲۰:۴۸ ۲۷ فروردين ۱۳۹۵
یه سری به دندان پزشک بزنین
ناشناس
۲۰:۴۷ ۲۷ فروردين ۱۳۹۵
عزيزم قيمت خدمات پزشكي واقعي بشه و بيمه ها مجبور شن با تعرفه هاي واقعي كنار بيان اين وزيت هاي چند دقيقه اي كنار ميره
تو انگليس وزيت پزشك متخصص حدود ٣٠٠ پونده جهت اطلاع
هيچ پزشكي دوست نداره ماست مالي كنه مريضشو اما خوب شرايط هم بايد در نظر گرفت
ناشناس
۲۰:۴۲ ۲۷ فروردين ۱۳۹۵
خدا شاهده بعد ساعت ها معطلی وقتی پیش متخصص ارتوپد رفتم اول اینکه چهار بیمار دیگه هم باهام وارد اتاق کرد بعد فقط در عرض پنج ثانیه معاینه گفت باید برم مرکز استان برای عمل بعد فرداش بعد از مصیبتها نوبت گرفتن نزد متخصص دیگه یه گچ ساده گرفت و گفت نیاز به عمل نیست فقط پول فقط پول فقط پول
ناشناس
۲۰:۳۰ ۲۷ فروردين ۱۳۹۵
چه کسی جوابگوی جان بیماران با ویزیت های دقیقه ای است؟
خخخخخخخخ من !!!!!!!!!!