به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران اردبیل؛ ورنى استان اردبیل مرغوبترين توليد فرش نماى دستباف استان است که بدون نقشه و به شکل ذهنى توسط زنان و دختران بافته مىشود و از شهرت خاصى در بازارهاى داخلى و کشورهاى اروپايى برخوردار است . مواد اوليه جهت توليد ورنى عبارت است از پشم که در پود و نخ پنبه اى که در تارپود نازک به کار مى رود.
در سالهاى گذشته پس از چيدن پشم دام ها در فصول مناسب آن ها را با دوک هاى نخ ريسى سنتى ريسيده و پس از شستشو به روش بسيار ابتدايى با رنگ هاى شيميايى رنگرزى مىکردند ولى امروزه انجام رنگرزى به شيوه هاى اصولى براى بافتن ورنى با کيفيت مطلوب مورد توجه روستاييان قرار گرفته است . نقوشى که بر روى ورنىها نقش مى بندد نشانگر محيط زيست و انعکاس آن در اذهان زنان و دختران ورنى باف و نمودار ذهنى توانايى و استعدادهاى بالقوه فکرى آنان است .
نقش های سنتی رایج در ورنی
نقش هاى سنتى رايج در ورنىهاى توليدى استان عمدتا از اشکال حيوانات و وحوش منطقه تاثير گرفته و نقش گوزن ، آهو ، سگ گله ، بوقلمون ، مرغ و خروس ، گربه ، مار ، عقاب ، گوسفند ، ببر ، شتر ، شير ، روباه ، شغال ، طاووس و پرندگان محلى بر ورنى ها نقش مى بندد. زنان و دختران هنرمند روستايى و عشايرى استان با استفاده از رنگ هاى تند و ملايم و با نقش گلهاى کوچک و زيبا در بافت ورنى فضايى ييلاقى در دستبافته هاى خود ايجاد کرده و بهارى نو در گلستان کوچک خانه خود پديد مى آورند. ورنى هاى توليدى استان در زمينه رنگ هاى لاکى ، سرمه اى ، کرم ، سفيد ، پيازى و آبى روشن با نقش حيوانات در وسط و حاشيه اى حداکثر به عرض ۲۰ سانتى متر در طرفين است و به صورت تمام ابريشمى ، ورنى کف ابريشم و ورنى تمام پشمى در اندازه هاى پشتى ، پادرى ، قاليچه ، کناره ، مسند و قالى توليد مى شود.
مناطق مهم تولید ورنی در استان اردبیل
مناطق عشايرى مغانلو ، گيلکو ، گبلو ، حسين حاجبلو ، ايمان ، حاج احمد ،جليلو ، روستاى بران عليا ، سفلى ، گوزلى ، قره قباق و مناطق شهرى اصلاندوزو پارس آباد ، روستاى محمدتقى کندى ، قره آغاج ، تولاچى و زيوه از توابع شهرستان گرمى و روستاهاى ساريخانلو ، صاحب ديوان ، پريخان ، کوجنق و تنبق از توابع مشگين شهر از مناطق مهم توليد ورنى در استان محسوب مى شوند.
جشنواره ملی ورنی در پارسآباد گشایش یافت
کریم حاجیزاده، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل گفت: پنجمین جشنواره ورنی استان اردبیل که با حضور 6 استان کشور برگزار شده است در 45 غرفه دایر شده و صنعتگران این رشته و سایر رشتههای صنایع دستی در این نمایشگاه آثار و تولیدات خود را به نمایش گذاشتهاند.
وی بیان کرد: همزمان با نمایشگاه ملی ورنی سیزدهمین نمایشگاه صنایع دستی استان اردبیل نیز در کنار آن برپا شده و هنرمندان و صنعتگران رشتههای صنایع دستی مختلف در آن حضوری فعال داشته و آثار خود را ارائه میکنند تا بازدیدکنندگان بتوانند از ظرفیت این نمایشگاه استفاده کنند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل افزود: در این نمایشگاه هنرمندان صنایع دستی از استانهای تهران، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، زنجان و گیلان حضور داشته و به ارائه آثار خود میپردازند.
انتهای پیام/س