سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

دانشنامه بين الملل/

نگاهي به تاريخچه "مكزيك" + تصاوير

ایالات متحد مکزیک یا مکزیک، کشوری است در آمریکای شمالی، این کشور بیش از ۱۱۲ میلیون نفر جمعیت دارد و پایتخت آن مکزیکوسیتی، پرجمعیت‌ترین شهر دنیا است.

به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران، ایالات متحد مکزیک یا مکزیک، کشوری است در آمریکای شمالی، این کشور بیش از ۱۱۲ میلیون نفر جمعیت دارد و پایتخت آن مکزیکوسیتی، پرجمعیت‌ترین شهر دنیا است.
زبان اداری و کاربردی در مکزیک زبان اسپانیایی است اما این کشور یک زبان رسمی ندارد و از سال ۲۰۰۳، تعداد ۶۲ زبان بومی سرخ‌پوستی نیز به عنوان «زبان‌های ملی» ثبت شده و رسمیت یافته‌اند. کشور مکزیک بزرگ‌ترین کشور اسپانیایی‌زبان جهان است و حدود یک‌سوم از کل اسپانیایی‌زبان‌های جهان در مکزیک زندگی می‌کنند. ۷۰ درصد مردم مکزیک از تبار مستیزو (دورگه سفیدپوست و سرخ‌پوست)، ۱۵ درصد سفیدپوست و ۹.۸ درصد سرخ‌پوست هستند. ۸۲.۷٪ مردم آن مسیحی کاتولیک و ۷.۹ درصد پیرو دیگر شاخه‌های مسیحیت هستند.
این کشور از شمال با ایالات متحده آمریکا و از جنوب شرقی با گواتمالا و بلیز هم‌مرز است. همچنین اقیانوس آرام، در غرب و جنوب، خلیج مکزیک در شرق و دریای کارائیب در جنوب شرق آن را دربرگرفته‌اند. این کشور با حدود ۲ میلیون کیلومتر مربع وسعت، ۱۴اُمین کشور وسیع دنیا و ۱۱اُمین کشور پرجمعیت دنیاست.
نخستین آثاری که از انسان در آمریکای میانی به دست آمده متعلق به ۴۰ هزار سال پیش است. مکزیک همچنین مهد یکی از مهم‍ترین تمدن‌های باستان، آزتک، بوده‌است. مکزیک در سده ۱۶ میلادی توسط هرنان کورتس کشف شد و در سال ۱۵۱۹ تمدن‌های بومی مکزیک از سوی اسپانیایی‌ها مورد حمله قرار گرفتند. این کشور از سال ۱۵۲۱ تا جنگ‌های استقلال مابین ۱۸۲۱-۱۸۱۰ مستعمره اسپانیا بوده‌است. مکزیک پرجمعیت‌ترین منطقه تحت‌الحمایه اسپانیا بود. پس از سه قرن استیلای امپراتوری اسپانیا، سرانجام در سال ۱۸۱۰ استقلال مکزیک از اسپانیا اعلام شد.

پرچم مکزیک
پرچم مکزیک برای اولین بار در 01968-09-16 ۱۶ سپتامبر ۱۹۶۸ به رسمیت شناخته شد.به عنوان پرچم ملی و نشان ملی شناخته می‌شود و همچنین دارای تناسب ۴:۷ می‌باشد.


پرچم كشور مكزيك
تاریخ
نخستین آثاری که از انسان در آمریکای میانی به دست آمده متعلق به ۴۰ هزار سال پیش است. در حدود ۹ هزار سال پیش سرخ‌پوستان عهد باستان به کاشت ذرت روی آوردند از این اتفاق به عنوان یک انقلاب فرهنگی یاد شده‌است.
به مدت نزدیک به سه هزار سال مناطق آمریکای مرکزی در محدوده مکزیک امروزی محل استقرار تمدن‌های پیشرفته سرخ‌پوستی بودند.اما در سال ۱۵۱۹ تمدن‌های بومی مکزیک از سوی اسپانیایی‌ها مورد حمله قرار گرفتند. اسپانیایی‌ها با توسل به سلاح‌های آتشین توانستند تمدن‌های آزتک، مایا و اولمک را در مکزیک شکست دهند و این کشور را به تصرف خود درآورند.
در سال ۱۵۲۱ نیز اسپانیایی‌ها با کمک تلاکسکالتک‌ها، که از اصلی‌ترین دشمنان آزتک‌ها محسوب می‌شدند، تنوچیتیتلان پایتخت ازتک‌ها را به تصرف خود درآوردند. تصرف پایتخت آزتک منجر به تحت‌الحمایگی مکزیک در سال ۱۵۳۵ شد، از این پس مکزیک تحت‌الحمایه یا به تعبیری دیگر مستعمره اسپانیا شد.
مکزیک پرجمعیت‌ترین منطقه تحت‌الحمایه اسپانیا بود. پس از سه قرن استیلای امپراتوری اسپانیا، سرانجام در سال ۱۸۱۰ استقلال مکزیک از اسپانیا اعلام شد. صدور اعلامیه استقلال منجر به یک دوره جنگ‌های طولانی میان نیروهای اسپانیا و مکزیکی‌ها شد. در نهایت در سال ۱۸۲۱ مکزیک رسماً به استقلال رسید و ایتوربیده به عنوان امپراطور این کشور بر تخت نشست.
دو سال بعد نیروهای انقلابی او را از قدرت برکنار کردند و در سال ۱۸۲۴ قانون اساسی بر مبنای نظام حکومتی جمهوری در مکزیک تدوین شد. نام کشور را نیز از امپراتوری مکزیک به ایلات متحده مکزیک تغییر دادند. در سال ۱۸۳۵ تگزاس از این مکزیک اعلام استقلال می‌کند که این اتفاق منجر به نبرد آلامو و به دنبال آن جنگ آمریکا و مکزیک در بین سالهای ۱۸۴۶-۴۸ می‌شود. در سال ۱۹۱۰ به دنبال عدم رضایت مردم از رئیس جمهور وقت پورفیرودیاز منجر به انقلاب مکزیک می‌شود. در سال ۱۹۱۷ قانون اساسی جدیدی به تصویب می‌رسد و حزب ناسیونالیست انقلابی قدرت را در دست می‌گیرد.

جغرافیا
کشوری کوهستانی و مرتفع است. و تنها قسمتی از آن که مسطح می‌باشد، در شبه جزیره «یوکاتان» واقع شده‌است.از آنجا که ارتفاع این کشور از ۵۰۰ متر بیشتر است. از این‌رو دما نسبت به عرض جغرافیایی و ارتفاع زمین، متغیر است. شمال این کشور خشک و غیر قابل کشت بوده، در حالی که جنوب، مرطوب و گرم است.
مهمترین ارتفاعات آن عبارتند از کوه‌های مادرهٔ غربی، مادرهٔ شرقی، مادره جنوبی و همچنین فلات مکزیک. جلگه‌های آن عمدتاٌ در کناره‌ها واقع شده‌اند. بیابان‌ها نیز قسمتهایی از مکزیک را شامل می‌شوند.

از مهمترین رودهای آن می‌توان از:
ریوگرانده، لرما، اوسوماسینتا، گریخالوا، پانوکو، بالزاس و سانتیاگو نامبرد.
آب و هوای آن در نواحی مرتفع معتدل کوهستانی و در سایر نواحی گرم و مرطوب و یا خشک است. بلندترین نقطه آن قله سیتلال تپتل (اوریسابا) با ۷۰۰، ۵ متر ارتفاع می‌باشد. رود ریوگرانده (۰۳۴، ۳ کیلومتر) نیز طولانی‌ترین رود آن است.

سیاست
ایالات متحده مکزیک فدراسیونی است که بر اساس قانون اساسی مصوب سال ۱۹۱۷ توسط یک نظام جمهوری و دولتی دموکرات اداره می‌شود. بر اساس قانون اساسی سه نوع نهاد حکومتی برای اداره کشور تعریف شده‌اند: اتحادیه فدرال، دولت‌های ایالتی و دولت‌های استانی. قوه قانونگذاری(مقننه): کنگره اتحادیه که متشکل از دو مجلس نمایندگان و سنا است. تصویب قانون فدرال، اعلام جنگ، تعیین میزان مالیات، تصویب بودجه ملی و تمامی معاهدات بین‌المللی و تایید تمامی انتصابات دیپلماتیک در مجلس نمایندگان انجام می‌گیرند.


محمدرضا پهلوی در مکزیک در سال ۱۳۵۷

قوه اجرایی(مجریه): رییس جمهوری که رییس کشور و دولت مکزیک است، در راس این قوه قرار دارد. رییس جمهوری مکزیک همچنین فرمانده نیروهای مسلح مکزیک نیز محسوب می‌شود.
رییس جمهوری همچنین با تایید مجلس سنا اعضای کابینه و سایر مقامات دولتی را منصوب می‌کند. رییس‌جمهوری مسئول اجرای قانون است و همچنین بر اساس قانون اساسی به وی اختیار وتو کردن مصوبات مجلس داده شده‌است.
قوه قضاییه: در راس قوه قضاییه مکزیک دادگاه عالی عدالت قرار دارد.این دادگاه متشکل از ۱۱ قاضی است که با تایید مجلس سنا توسط رییس جمهوری انتخاب شده‌اند.
حزاب مهم آن عبارتند از:
حزب شورای انقلابی
حزب اقدام ملی (محافظه کار)
حزب سوسیالیست خلق (کمونیست)
حزب سوسیالیست کارگر
حزب دموکرات 
حزب کمونیست

ارتش
نیروهای مسلح مکزیک
نیروهای مسلح مکزیک (به اسپانیایی: Fuerzas Armadas de México) از سه شاخه اصلی به نام‌های نیروی زمینی مکزیک، نیروی هوایی مکزیک و نیروی دریایی مکزیک تشکیل می‌شود. بر اساس قانون اساسی مکزیک، رئیس‌جمهور فرمانده کل نیروهای مسلح مکزیک است.


نیروهای ویژه ارتش مکزیک

از سال ۲۰۰۶ میلادی، نیروهای مسلح مکزیک به درخواست رئیس‌جمهور فیلیپه کالدرون درگیر جنگی تمام عیار با کارتل‌های جرایم سازمان‌یافته شده‌اند، بودجه سالیانه ارتش ۲۵ میلیارد دلار است که این مقدار ۱٫۶٪ تولید ناخالص ملی اش است.

اقتصاد
واحد پول آن پزوی مکزیک (Mex.$) معادل ۱۰۰ سنتاوو است مکزیک ۱۱ اُمین اقتصاد بزرگ دنیاست.استخراج ذخایر بزرگ گاز طبیعی و نفت توسعه خارق‌العاده اقتصادی کشور را در دهه‌های ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ میسر ساخت. اساسِ در حال رشد اقتصادی شامل صنایع مهم پتروشیمی، نساجی، وسایل نقلیه موتوری و فرآورده‌های غذایی است. در اوایل دهه ۱۹۹۰ شرکتهای عمده امریکایی به دلیل ترکیبی از سیاست دولت آمریکا و توافقهای تجاری مربوط به قرارداد تجارت آزاد امریکای شمالی و هزینه پایین نیروی کار به تأسیس کارخانه در مکزیک تشویق شدند.
نتیجه این حرکت، رشد خارق‌العاده اقتصاد مکزیک بود، که اکنون یازدهمین اقتصاد بزرگ جهان است. با این حال مشکلات اقتصادی باقی است. تولید ناخالص داخلی این کشور در سال ۲۰۰۸ ۱٫۵۶۳ تریلیارد دلار بوده و رشدی ۴٫۸٪ را در سال ۲۰۰۹ تجربه کرده‌است. ۴۵ میلیون و ۳۸۰ هزار نفر نیروی کار این کشور را تشکیل می‌دهند و نرخ بیکاری در آن ۳٫۷ درصد است (۲۰۰۷). حدود ۱۴ درصد از مردم این کشور به غذای مناسب دسترسی ندارند و نرخ تورم در آن ۲٫۸۸ درصد است (۲۰۰۹). محصولات صادراتی این کشور شامل محصولات کارخانه‌ای، نفت و محصولات نفتی، نقره، میوه، سبزیجات، قهوه و پنبه‌است که به کشورهای آمریکا (۸۴/۷ درصد)، کانادا (۱/۲ درصد) و اسپانیا (۳/۱ درصد) صادر می‌شود. محصولات وارداتی این کشور شامل ماشین‌آلات فلزکاری، فلزات تراشکاری شده، ماشین‌آلات کشاورزی، تجهیزات الکترونیک، قطعات ماشین برای مونتاژ، هواپیما و تجهیزات آن است که از کشورهای آمریکا (۹/۵۰ درصد)، چین (۵/۹ درصد)، ژاپن (۶ درصد) و کره جنوبی (۲/۴ درصد) وارد می‌شود. مکزیک همچنین جزو ۱۰ کشور برتر در تولید غلات در جهان است.

جمعیت‌شناسی
بر اساس آخرین برآورد رسمی جمعیت مکزیک ۱۱۲ میلیون نفر است و پرجمعیت‌ترین کشور اسپانیایی زبان در جهان است.رشد سالانه جمعیت مکزیک از ۳٫۵٪ در ۱۹۶۵ به۹۹٪ در سال ۲۰۰۵ کاهش یافته‌است.امید به زندگی در سال ۲۰۰۶ ۷۵٫۴ سال برآورد شده (۷۲٫۶ مرد و ۷۸٫۳ زن).نرخ مرگ و میر در سال ۱۹۷۰ ۹٫۷ در هر ۱۰۰۰ نفر بود در حالی که در ۲۰۰۱ این نرخ به ۴٫۹ مرد در هر ۱۰۰۰ مرد و ۳٫۸ زن در هر ۱۰۰۰ زنان کاهش یافته‌است.دلایل اصلی مرگ در سال ۲۰۰۱ بیماری‌های قلبی (۱۴٫۶ ٪ برای مردان ۱۷٫۶ درصد زن) و سرطان (۱۱ ٪ در مردان و ۱۵٫۸ ٪ در زنان) بوده‌است. ۷۵٪ مردم ساکن مناطق شهری هستند.پنج منطقه بزرگ شهری در مکزیک مکزیکو سیتی بزرگ، گوادالاخارا بزرگ، مونتری بزرگ، پوبلا بزرگ و تولکا بزرگ است.


خيابان Reforma در مکزیکوسیتی

زبان
مکزیک دارای زبان رسمی نیست اما زبان اسپانیایی که توسط ۹۷٪ مردم آن گویش می‌شود به عنوان زبان ملی در نظر گرفته می‌شود.در قانون زبان‌های محلی از آزادی برخوردار هستند ۷٫۱٪ مردم به یکی از زبان‌های بومی گویش می‌کنند و ۱٫۲٪ اسپانیایی نمی‌دانند و به فقط به زبان خود گویش می‌کنند. مکزیک دارای بزرگترین جمعیت اسپانیایی زبان در جهان است.ناواتلی ۱٫۵ میلیون نفر و یوکاتک مایا ۸۰۰، ۰۰۰ گویشور دارد. برخی از زبان‌های ملی در معرض خطر انقراض هستند مانند لاکاندون که توسط کمتر از صد نفر گویش می‌شود.زبان انگلیسی به طور گسترده‌ای در کسب و کار در شهرهای مرزی و نیز توسط یک میلیون شهروند آمریکایی که در مکزیک زندگی می‌کنند استفاده می‌شود.

فرهنگ
فرهنگ مکزیک بازتابی از تاریخ این کشور و ترکیبی از فرهنگ‌های تمدن‌های پیش از ورود اسپانیایی‌ها و فرهنگ اسپانیا است.زمانی که مکزیک به یک کشور مستقل تبدیل شد به دنبال یک هویت ملی بود که تنها عنصر مشترک میان ساکنان تازه آن کاتولیک بودنشان بود. در آخرین ربع سده نوزدهم و دهه نخست سده بیستم یعنی در دوران پورفیریو دیاس با پیشرفت اقتصادی و آشتی همراه بود. از عناصر مهم فرهنگی مکزیک می‌توان به: رقص ماریاچی که رقصی سنتی است و در آن زنان جامه‌های رنگارنگ خود را همراه با ضرب‌آهنگ‌های شاد ماریاچی در هوا به جلو عقب می‌چرخانند. در این رقص دو نفره مردها دست خود را پشت کمر خود حلقه می‌کنند و زنان با حفظ فاصله‌ای محترمانه، در برابرشان دامن افشانی می‌کنند.

روز درگذشتگان یا دیا دلوس مورتوس
 در این روز در واقع باور و سنتی است که مکزیکی‌ها آن را از اجداد سرخ‌پوست خود به یادگار نگه داشته‌اند. بعد از ورود اسپانیایی در قرن شانزدهم به مکزیک، این سنت با باورهای مسیحی آمیخته شد و اکنون در روزهای اول و دوم نوامبر و همزمان با روز گرامیداشت قدیسان کاتولیک برگزار می‌شود. در روز درگذشتگان، مکزیکی‌ها بر مزار ازدست‌رفتگان خود گرد می‌آیند و برایشان شمع روشن کرده و گل نثارشان می‌کنند.

جشن گوئلا گوئتزاجشن
گوئلا گوئتزا که در آن گروه نمایندگان فرهنگی و هنری شهر جوچیتان مکزیک وارد محل برگزاری جشن گوئلا کوئتزا در شهر سان آنتونیو واقع در ایالت اُآخاکا می شوند. در این جشن نمایندگان شهرها و ایالتهای مختلف مکزیک گردهم می‌آیند و رقص‌های محلی و سنتی خود را به نمایش می‌گذارند.

جشن کوئین سیانه را
 این جشنی است که مردم مکزیک به مناسبت رسیدن دخترانشان به سن پانزده سالگی برگزار می‌کنند. در این جشن پدر و مادر دختر همهٔ دوستان و آشنایانشان را برای شرکت در مراسم دعا در کلیسا و سپس جشنی شاد دعوت می‌کنند. بعد از بازگشت از کلیسا، از همهٔ مهمان‌ها با ساز و آواز و غذاهای خوشمزهٔ محلی پذیرایی می‌شود.

غذا
غذاهای مکزیکی با طعم دهنده‌های قوی و متنوع، انواع ادویه و ترشی و تزیینات رنگی آن در جهان شناخته می‌شوند.بسیاری از غذاهای مکزیک امروزی غذاهای سنتی ازتک‌ها و مایا است که در آن ذائقه اسپانیایی‌ها نیز بکار رفته‌است. غذاهای مکزیک به دلیل آب و هوای محلی و موقعیت جغرافیایی و تفاوت‌های قومی در میان ساکنان بومی آن در نقاط مختلف متفاوت است.

آشنايي با برخي ايالت هاي كشور مكزيك
آگوئاسکالینتس
آگوئاسکالینتس(به اسپانیایی: Aguascalientes) (ˈaɣwas kaˈljentes) یکی از سی و یک ایالت‌های کشور مکزیک است که مرکز آن آگوئاسکالینتس است. در شمال آن زاکاتکاس و جنوب آن خالیسکو قرار دارد. نام آن به اسپانیایی معنی «آب‌های داغ» می‌دهد و به خاطر چشمه‌های آب گرم زیادی است که در این منطقه وجود دارد.


مرکز فرماندهی "INEGI" مکزیک در آگوئاسکالینتس

این ایالت حدود ۴۸۰ km (۳۰۰ mi) از مکزیکو سیتی فاصله دارد. مساحت آن ۵٬۴۷۱ کیلومتر مربع (۲٬۱۱۲ sq mi) است و جمعیت آن کمی از یک میلیون نفر بیشتر است.

باخا کالیفرنیا
باخا کالیفرنیا (به اسپانیایی: Baja California) یکی از سی و یک ایالت مکزیک است.این ایالت شمالی‌ترین و غربی‌ترین ایالت مکزیک است و در سال ۱۹۵۳ به وجود آمد. مساحت آن ۷۰٬۱۱۳ km۲ (۲۷٬۰۷۱مایل‌مربع) یا ۳٫۵۷٪ مساحت کل مکزیک است. این ایالت در مرز با ایالت آریزونا و ایالت کالیفرنیا (آمریکا) قرار دارد و همچنین خلیج کالیفرنیا و جنوب آن باخا کالیفرنیا سور است.
جمعیت آن ۲٬۸۴۴٬۴۶۹ (سرشماری ۲۰۰۵), نفر بوده و تخمین زده می‌شود که تا ژوئن ۲۰۰۹ به ۳٬۱۶۵٬۷۷۶ نفر برسد[۶] هفتاد و پنج درصد جمعیت این ایالت در مرکز آن مخیکالی زندگی می‌کنند.

باحا کالیفرنیا سور
باخا کالیفرنیا سور(به اسپانیایی: Estado Libre y Soberano de Baja California Sur) یکی از سی و یک ایالت مکزیک است. این ایالت در ۸ اکتبر ۱۹۷۴ به وجود آمد در شمال آن باخا کالیفرنیا است. مساحت آن ۷۳٬۴۷۵ km۲ (۲۸٬۳۶۹مایل‌مربع), یا ۳٫۵۷٪ کل مساحت مکزیک است که البته نیمی از مساحت شبه‌جزیره باخا کالیفرنیا محسوب می‌شود. از آن جایی که این ایالت در یک شبه جزیره قرار دارد به غیر از آنکه شمالش باخا کالیفرنیا است در غرب آن اقیانوس آرام و شرق آن خلیج کالیفرنیا است.
بر اساس سرشماری سال ۲۰۰۵ جمعیت آن ۵۱۲٬۱۷۰ نفر بوده‌است. این ایالت یک مرکز توریستی محسوب می‌شود و مرکز و بزرگترین شهر آن لا پاس است. در شهر سانتا روسالیا یک کلیسای تاریخی قرار دارد که معمار آن گوستاو ایفل بوده‌است.

کامپچه
کامپچه (به اسپانیایی: Campeche) یکی از سی و یک ایالت مکزیک است.

جغرافیا
در جنوب شرقی مکزیک واقع است و با ایالت یوکاتان در شمال شرقی مرز دارد. در غرب آن خلیج مکزیک قرار دارد.

مساحت و جمعیت
مساحت آن ۵۷٬۹۲۴ کیلومتر مربع (۲۲٬۳۶۵sq mi) بوده ولی فقط جمعیتی ۸۲۲٬۴۴۱ (۲۰۱۰) در آن ساکن هستند. که آن را به یکی از کم‌تراکم‌ترین ایالت‌های مکزیک بدل ساخته‌است. مرکز آن شهر کامپچهاست که توسط یونسکو به عنوان میراث جهانی یونسکو ثبت شده‌است.

چیاپاس
چیاپاس(به اسپانیایی: Chiapas) یکی از سی و یک ایالت مکزیک است.

جغرافیا
۱۱۸ شهر دارد و مرکز آن توکسلا گوتیرز است. این ایالت جنوبی‌ترین ایالت مکزیک بوده که با کشور گواتمالا مرز دارد و جنوب آن اقیانوس آرام است.

آب و هوا
این ایالت آب و هوایی حاره‌ای دارد و حتی در شمال آن میزان بارندگی به ۳٬۰۰۰ mm (۱۲۰ in) در سال می‌رسد. در گذشته این ایالت جنگل بارانی زیادی داشته‌است اما اکثرا از بین رفته‌اند با این حال میزان بارش در شمال آن به حدی است که می‌توان در ان میوه‌های حاره‌ای مانند موز به عمل آورد.

تاریخچه
در حدود جغرافیای این ایالت در گذشته تمدن مایا حضور داشت.

ایالت چیواوا
ایالت چیئوائوا (به اسپانیایی: Chihuahua) یکی از سی و یک ایالت مکزیک است. مرکز آن چیئوائوا است.
این ایالت در شمال غربی مکزیک واقع است و با ایالت‌های سونورا از غرب، سینالوآ از جنوب غرب، دورانگو از جنوب، و کواویلا از شرق مرز دارد. شمال آن با آمریکا مرز دارد که شامل ایالت‌های نیو مکزیکو و تگزاس است.



این ایالت با داشتن مساحتی بالغ بر ۲۴۷٬۴۵۵ کیلومتر مربع (۹۵٬۵۴۳sq mi) بزرگترین ایالت مکزیک به شمار می‌رود. , این ایالت از بریتانیا بزرگتر است و به دلیل بزرگی بر آن نام El Estado Grande («ایالت بزرگ») را داده‌اند. این ایالت بیشتر از بقیه ایالت‌های مکزیک جنگل دارد در این ایالت دره‌ای وجود دارد که به نام دره کوپر که از گرند کنیون بزرگتر و عمیق‌تر است.

دیدنیها
از دیدنیهای شهر پارک مرکزی آن است که، مثل بیشتر شهرهای مکزیک، کیوسکی در میان آن قرار دارد. در این میدان ساختمانها معماری دوران تسلط اسپانیایی را حفظ کردند. نقاشیهای دیواری درون بنای استانداری مربوط به قرن اخیر می‌باشد و سعی در معرفی اشخاص و اتفاقات مهم سرزمین دارد.

پارک "سنگ لیز
یکی از پارک‌های معروف شهر "سنگ لیز" نام دارد. شهرت این پارک به خاطر وجود یک سنگ عظیم از بقایای گدازه‌های آتشفشان در دوران بسیار قدیم با سطحی کاملاً صیقلی می‌باشد. این سنگ به عنوان سرسره اسباب بازی و سرگرمی بچه‌ها ست. اما اهمیت اصلی این سنگ به افسانه‌های وابسته به این سنگ مرموز برمیگردد. مردم کلیما معتقدند که هر کس روی این سنگ سر خورد، باز هم به کلیما خواهد رفت. و به این وسیله این سنگ مورد علاقهٔ توریستهای کلیما می‌باشد.


پارک "سنگ لیز"

پاسیو یکی از المانهای مهم معماری بومی منطقه هست که چه در ساختمانهای عمومی و چه در بیشتر خانه‌ها همچنان یافت میشود.
در کنار بناهای مدرن شهر نشان‌هایی از معماری و سمبلهای بومی در بناهای شهر پیدا میشود. در میدان ورودی شهر مجسمه‌ای از فرماندار کلیما، پیش از تسلط اسپانیایی ها، قرار داده شده است. سمبل کلیما دو سگ (از نژادی انقراض یافته) و در آغوش یکدیگر، می‌باشد.

خوراک
خوراک‌های دریایی، سالاد سبزیجات بومی و غذاهای تهی شده از گوشت و بخصوص چربی خوک، از جمله قزهی هستند که در کلیما فراوان تهیه میشوند. مصرف نان اکثرا در غذاهای روزانه با ترتیا (تهیه شده از آرد ذرت) جایگزین میشود. تعداد زیادی از غذاها نیز از برنج، آواکادو، ذرت، پیاز، لیمو، جعفری استفاده میشود.
خوراکه بومی، ترکیبی از پخته و نپخته، سرد و گرم می‌باشد. سس‌های مختلف از گوجهٔ سبز، فلفل، ... در طول غذا به آن اضافه میشود. یک نوع بستنی یا یخمک به نامه "پلتا" از دیگر خوراکیهای معروف شهر است.
در اکثر رستورانهای سنتی از صندلیهای دست ساز بومی استفاده میشود. این صندلیها "اکیپلس " از چوب نخل با روکشی چرمی از پوست خوک تهیه شده اند.

دورانگو
دورانگو(به اسپانیایی: Durango) یکی از سی و یک ایالت مکزیک است. که با داشتن جمعیتی معادل ۱٬۶۳۲٬۹۳۴ نفر بعد از باخا کالیفرنیا سور کم جمعترین ایالت مکزیک به شمار می‌رود. مرکز آن شهر دورانگو است.این ایالت ۳۹ شهر دارد.

گوآناخوآتو
گوآناخوآتو(به اسپانیایی: Guanajuato)یکی از سی و یک ایالت مکزیک است که دارای ۴۶ شهر بوده و مرکز آن گوآناخوآتو است.
مرزهای این ایالت با خالیسکو از غرب، زاکاتکاس از شمال شرقی، سان لوئیس پوتوسی از شمال، کرتارو از شرق و میچوآکان از جنوب است. مساحت این ایالت بالغ بر ۳۰٬۶۰۸ کیلومتر مربع است. این ایالت در کمربند آتشفشانی میان مکزیک قرار دارد.

کینتانا رو
کینتانا رو(به اسپانیایی: Quintana Roo) یکی از سی و یک ایالت مکزیک است. که ده بخش داشته و مرکز آن شهر چتومال است.
این ایالت در جنوب شرق مکزیک واقع است و بخشی از شبه‌جزیره یوکاتان است و با ایالت‌های یوکاتان از شمال غرب، و کامپچه از غرب، از شمال با خلیج مکزیک مرز دارد و جنوب مرز بین‌المللی با بلیز دارد. همچنین ادعا شده‌است که مرز کوچکی با گواتمالا دارد اگرچه این موضوع مورد اختلاف با ایالت کامپچه است.
مساحت رسمی آن ۴۲٬۳۶۱ کیلومتر مربع (۱۶٬۳۵۶ sq mi) است اما از سال ۱۹۹۷ سر ناحیه‌ای با ایالت کامپچه دچار اختلاف است.مساحت این ناحیه ۱۰٬۲۰۰ کیلومتر مربع (۳٬۹۰۰ sq mi) است.
کینتانا رو یک ایالت مهاجرپذیر از ایالت‌های دیگر است و به همین دلیل جمعیتش به سرعت روبه افزایش است.

گوئررو
گوئررو(به اسپانیایی: Guerrero)یکی از سی و یک ایالت مکزیک است. این ایالت در جنوب غربی مکزیک واقع است مرکز چیلپانسیگو است.

یوکاتان
یوکاتان نام سی‌ویکمین ایالت کشور مکزیک است و در شبه‌جزیره یوکاتان قرار دارد.
فرهنگ حاکم بر منطقه پیش از کشف قاره آمریکا از سوی سفیدپوستان فرهنگ قوم سرخ‌پوست مایا بود. امروزه هم مردم مایاتبار بخش بزرگی از جمعیت منطقه را تشکیل می‌دهند.
دانشمندان بر این باورند که شهابسنگ سترگی که باعث برافتادن نسل دایناسورها از روی زمین شد در همین ناحیه یوکاتان به سطح زمین برخورد کرده است.

تامائولیپاس
تامائولیپاس(به اسپانیایی: Tamaulipas) یکی از سی و یک ایالت مکزیک است.

جغرافیا
۴۳ شهر دارد. مرکز آن سیوداد ویکتوریا‌ است که به افتخار گوادلوپ ویکتوریا اولین رئیس‌جمهور مکزیک گذاشته شده‌است.
این ایالت در شمال شرقی مکزیک قرار دارد و با ایالت‌های وراکروز از جنوب شرق، سان لوئیس پوتوسی از جنوب غرب، نوئوو لئون از غرب مرز دارد. همچنین از شمال مرزی به طول 370 km (142.9 mi) با آمریکا(ایالت تگزاس) دارد.

تلاسکالا

تلاسکالا (به اسپانیایی: Tlaxcala) یکی از ۳۱ ایالت مکزیک است که در خاور شهر مکزیکو جای‌دارد. مرکز این ایالت شهر تلاسکالا است.
این ایالت دربرگیرندهٔ ۶۰ شهرداری‌است. جمعیت تلاسکالا برپایهٔ سرشماری ۲۰۰۵ برابر با ۱،۰۶۸،۲۰۵ تن برآورد شده‌است. تلاسکالا ایالتی‌است کوهستاني، تلاسکالا پیش از چیرگی اسپانیاییان بر آمریکا دولتی مستقل داشته و هیچ‌گاه زیر فرمان آزتکها نبوده‌است.

پوئبلا
پوئبلا(به اسپانیایی: Puebla) یکی از سی و یک ایالت مکزیک است. که ۲۱۷ بخش دارد و مرکز آن پوئبلا است.
پوئبلا در شرق مکزیک واقع است و با ایالت‌های وراکروس از شمال و شرق، ایدالگو، استادو د مخیکو، تلاسکالا و مورلوس از غرب، گوئررو و اوآخاکا از جنوب مرز دارد.

وراکروس
وراکروس (به اسپانیایی: Veracruz) یکی از ۳۱ ایالت کشور مکزیک می‌باشد.

جغرافیا
این ایالت از شمال به تامائولیپاس، از خاوری به خلیج مکزیک، از جنوب به اوئاکساکا و چیاپاس، از جنوب خاوری به تاباسکو و از غرب به پوئبلا، هیدالگو و سن لوئیس پوتوزی محدود می‌شود.


کلیسای جامع زالاپا
جمعیت این ایالت هفت میلیون تن می‌باشد و مساحت وراکروس هم ۷۱،۶۹۹ کیلومتر مربع می‌باشد.

شهرها
مرکز این ایالت هم خالاپا می‌باشد و شهرهای آن وراکروس، کوئاتساکوئالکوس و اوریسابا می‌باشند.

نام گذاری
وجه نام‌گذاری آن به رسیدن ارنان کورتس به این منطقه در ۱۵۱۹ میلادی بازمی‌گردد که چون در روزی که از دید آیین مسیحیت روز خجسته‌ای شمرده می‌شده بدینجا رسید نام لا ورا کروس (به معنای صلیب راستین) را بر آن نهاد.

نوئوو لئون
نوئوو لئون(به اسپانیایی: Nuevo León) یکی از سی و یک ایالت مکزیک است. که ۵۱ بخش داشته و مرکز آن مونترری است.
نوئوو لئون در شمال شرقی مکزیک واقع است و با ایالت‌های تامائولیپاس از شمال و شرق، سان لوئیس پوتوسی از جنوب، کواویلا از غرب مرز دارد. همچنین پانزده کیلومتر (۹ مایل) با ایالات متحده آمریکا (ایالت تگزاس) نیز مرز دارد.

نایاریت
نایاریت(به اسپانیایی: Nayarit) یکی از سی و یک ایالت مکزیک است که ۲۰ بخش داشته و مرکز آن شهر تپیک است.
نایاریت در غرب مکزیک واقع است و با ایالت‌های سینالوآ از شمال غربی، دورانگو از شمال، زاکاتکاس از شمال شرقی، خالیسکو از جنوب مرز دارد همچنین از غرب ساحل قابل توجهی با اقیانوس آرام دارد.

میچوآکان
میچوآکان(به اسپانیایی: Michoacán) یکی از سی و یک ایالت مکزیک است که ۱۱۳ بخش دارد و مرکز آن مورلیا است. نام مرکز ایالت برگرفته از خوزه ماریا مورلوس یکی از مبارزان استقلال مکزیک است.
میچوآکان در باختر مکزیک واقع است و با ایالت‌های کولیما و خالیسکو از شمال باختری، گوآناخوآتو و کرتارو از شمال، ایالت مکزیک‌ از خاور و گوئررو از جنوب خاوری مرز دارد. همچنین بخشی از جنوب خاوری این ایالت ساحلی است رو به اقیانوس آرام.

سینالوآ
سینالوآ (به اسپانیایی: Sinaloa) یکی از سی و یک ایالت مکزیک است. که ۱۸ بخش دارد و مرکز آن کولیکان است.
این ایالت در شمال غرب مکزیک واقع است و با ایالت‌های سونورا از شمال، ایالت چیواوا و دورانگو از شرق و نایاریت‌از جنوب مرز دارد. همچنین ساحل زیادی با خلیج کالیفرنیا دارد. مساحت سینالوآ ۵۷٬۳۷۷ کیلومتر مربع (۲۲٬۱۵۳sq mi) است.

ایالت سونورا
ایالت سونورا نام ایالتی در شمال غربی کشور مکزیک است.مرکز این ایالت شهر ارموسییو است.


نمایی از بزرگترین جزره مکزیک از سوی حلیج نیو کینو، غرب هرموسیو
این ایالت به‌خاطر کرانه‌های گردشی و موزیک نورتنیو (Norteño) معروفیت دارد.

سن لوئیس پوتوسی
سن لوئیس پوتوسی(به اسپانیایی: San Luis Potosí) یکی از سی و یک ایالت مکزیک است.
۵۸ بخش دارد و مرکز آن سن لوئیس پوتوسی است. سان لوئیس پوتوسی در مرکز مکزیک قرار دارد و با ایالت‌های کواویلا از شمال، نوئوو لئون از شمال شرقی، تامائولیپاس و وراکروز از شرق، هیدالگو، کرتارو و گوآناخوآتو از جنوب و زاکاتکاس از شمال غربی مرز دارد.

ساکاتکاس
ساکاتکاس(به اسپانیایی: Zacatecas) یکی از ۳۱ ایالت مکزیک است. این ناحیه ۵۸ شهر دارد که مرکز آن شهر ساکاتکاس است. این ایالت به خاطر داشتن منابع معدنی مخصوصا نقره معروف است البته کشاورزی و توریسم از دیگر منابع درامد این ایالت به شمار می‌روند.

خالیسکو
خالیسکو(به اسپانیایی: Jalisco) یکی از سی و یک ایالت مکزیک است. که ۱۲۵ زیربخش دارد و مرکز آن گوادالاخارا است، بسیاری از نمادهای فرهنگی مکزیک در واقع نمادهای خالیسکو هستند.
خالیسکو در غرب مکزیک واقع است و با ایالت‌های نایاریت از شمال غرب، زاکاتکاس، آگوئاسکالینتس و سان لوئیس پوتوسی از شمال، گوآناخوآتو از شرق و کولیما و میچوآکان از جنوب مرز دارد. همچنین بخشی از ساحل‌های مکزیک با اقیانوس آرام نیز در این ایالت قرار دارد.
خالیسکو از لحاظ جمعیت چهارمین ایالت پرجمعیت مکزیک به شمار می‌رود و همچنین از لحاظ فرهنگی، بازرگانی و سطوح اقتصادی از بالاترین‌ها در مکزیک است. از دید شاخص توسعه انسانی برخی از بخش‌های این ایالت قابل مقایسه با کشورهایی همچون اسپانیا و ایتالیا هستند.

ایالت مورلوس
مورلوس(به اسپانیایی: Morelos) یکی از سی و یک ایالت مکزیک است. و ۳۳ بخش دارد که مرکز آن کورناواکا است.
این ایالت در مرکز مکزیک وافع است. با ایالت‌های ایالت مکزیک از شمال-خاوری و شمال باختری، پوئبلا، از خاور، گوئررو از جنوب باختری و از شمال با مکزیکو سیتی مرز دارد.
این ایالت پس از تلاسکالا کوچترین ایالت مکزیک به شمالر می‌رود. نام آن برگرفته خوسه ماریا مورلوس یک قهرمان ملی در جنگ استقلال مکزیک گرفته شده‌است.


ایالت تاباسکو
تاباسکو(به اسپانیایی: Tabasco) یکی از سی و یک ایالت مکزیک است که ۱۷ شهر دارد و مرکز آن وییاارموسا است.

جغرافیا

این ایالت در جنوب شرقی مکزیک وایع است و با ایالت‌های وراکروز از غرب، چیاپاس از جنوب و کامپچه از شمال شرقی مرز دارد.

این ایالت همچنین بخشی از خلیج مکزیک را نیز در خود دارد و شرق آن با جمهوری گواتمالا مرز دارد.


ایالت ایدالگو
ایدالگو(به اسپانیایی: Hidalgo) یکی از سی و یک ایالت مکزیک است.

جغرافیا
۸۴ زیرمجموعه دارد و مرکز آن پاچوکا است. این ایالت در خاور مکزیک واقع است. ایدالگو با سان لوئیس پوتوسی و وراکروس از شمال، پوئبلا از خاور، تلاسکالا از جنوب و کرتارو از باختر مرز دارد.

تاریخچه
در سال ۱۸۶۹ بنیتو خوارس این ایالت را بنیان نهاد. نام این ایالت برگرفته از میگل ایدالگو یکی از مبارزان استقلال مکزیک است.

محیط زیست
این ایالت‌های جاذبه‌های اکوتوریستی مانند چشمه آب گرم دارد.

اوآخاکا

اوآخاکا (به اسپانیایی: Oaxaca) یکی از سی و یک ایالت مکزیک است. این ایالت دارای ۵۷۱ بخش است و مرکز آن اوآخاکا د خوارز است.

این ایالت در جنوب غربی مکزیک واقع است. و با ایالت‌های گوئررو از غرب، پوئبلا از شمال غربی، وراکروز از شمال، چیاپاس از شرق مرز دارد. اوآخاکا از جنوب مرز قابل توجهی با اقیانوس آرام دارد.
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
محمد
۲۱:۵۱ ۰۸ مهر ۱۳۹۴
عکس قطع بود که عکس شاه خاین وقاتل هزاران مردم این مملکت راگذاشته اید