
باشگاه خبرنگاران جوان؛ زهرا نجفی - پس از اختلافات طولانی مدت لهستان و اوکراین بر سر مسائل حقوق بشری مربوط به دوره جنگ جهانی دوم، لهستان اعلام کرد که روند نبش قبر بقایای لهستانیهایی که در آن زمان توسط ملیگرایان اوکراینی به قتل رسیدند را آغاز کرده است.
لهستان از سالها پیش خواستار دسترسی به مکانهایی در غرب اوکراین شده که پیشتر جزء خاک لهستان بوده و به گفته مقامات این کشور بیش از ۱۰۰ هزار نفر در آن جا کشته شده است. اکنون قرار است گروهی متشکل از حدود ۲۰ متخصص در این پروژه کار کنند و حدود ۵۰ دانشمند نیز تحقیقات ژنتیکی انجام خواهند داد.
اگرچه لهستان یکی از حامیان سرسخت اوکراین طی جنگ با روسیه بوده، اما روابط دو همسایه به دلیل کشتار لهستانیها در منطقه «وولینیا» طی جنگ جهانی دوم دههها تیره بوده است. این موضوع حتی در سالهای اخیر داغتر شده و «ولادیسلاو کوسینیاک-کامیسز» معاون نخست وزیر لهستان پاییز امسال اعلام کرد که اگر اوکراین واقعا قصد داشته باشد به اتحادیه اروپا بپیوندد، باید این مسئله را حل کند.
کشتارهای «وولینیا» طی سالهای ۱۹۴۳ تا ۱۹۴۵ رخ داد. در آن زمان، ملیگرایان اوکراینی در لهستان (که تحت اشغال آلمان بود) فعالیت میکردند و توسط نازیها آموزش دیده بودند. این افراد به بیش از صد روستا حمله کرده و هزاران لهستانی را به قتل رساندند. پارلمان لهستان در سال ۲۰۱۶ قطعنامهای را تصویب کرده که بر اساس آن این واقعه را یک «نسلکشی» میداند. ورشو مدتها است که خواستار دسترسی رایگان متخصصان خود به مکانهایی است که گمان میرود اجساد کشته شدگان در آن جا دفن شده باشد تا بتواند اجساد را خارج کرده و برای آنان تشییع جنازه مناسبی برگزار کند. با این حال، اوکراین عنوان «نسلکشی» را برای این رخداد رد کرده و میگوید که هزاران اوکراینی نیز در درگیری گستردهتر بین دو کشور کشته شدهاند.
منبع: رویترز