سفر مقامات ایران و عمان به روسیه، گمانه‌زنی‌ها درباره نقش مسکو در توافق هسته‌ای ایران و آمریکا را افزایش داده است. آیا روسیه می‌تواند با ایفای نقش داوری و میزبانی ذخایر اورانیوم، کلید حل این بحران باشد؟

باشگاه خبرنگاران جوان؛ مهدی سیف تبریزی* - پس از سفر سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه کشورمان به روسیه گمان‌زنی‌ها در خصوص نقش مسکو در آینده هرگونه توافق میان ایران و آمریکا بر سر موضوع هسته‌ای ایران شدت گرفته است. این درحالی است که عراقچی پیش از سفر به مسکو و همچنین پس از دیدار با سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه از نقش سازنده کرملین در پرونده هسته‌ای ایران صحبت کرد.

این شایعات با سفر روز گذشته «هیثم بن طارق آل سعید» سلطان عمان به روسیه به منظور دیدار با ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه قوت گرفت است به شکلی که رسانه‌های بین‌المللی از نقش پررنگ مسکو در آینده مذاکرات هسته‌ای سخن به میان می‌آورند.

پس از اتمام دور دوم گفت‌و‌گو‌های غیرمستقیم ایران و آمریکا در موضوع هسته‌ای در پایتخت ایتالیا رسانه‌های غربی از جمله گاردین و پس از آن رسانه‌های روسیه بر این موضوع دامن زدند که مسکو کلید اصلی حل یکی از پیچیده‌ترین پرونده‌های بین‌المللی یعنی موضوع هسته‌ای ایران میان تهران و واشنگتن است.

به گفته رسانه‌های غربی در شرایط فعلی دو موضوع بسیار پیچیده می‌تواند هرگونه مذاکره میان ایران و آمریکا را به تلاشی بی سرانجام منجر کند. موضوع اول میزان ذخایر اورانیوم غنی شده با در صد بالا در ایران و موضوع دیگر ارائه تضمین‌های معتبر به تهران برای عدم خروج ایالات‌متحده از هرگونه توافق و یا جبران خسارت‌های مالی در صورت تکرار بدعهدی‌های واشنگتن است.

این در حالی است که گفته می‌شودحفظ این میزان از ذخایر اورانیوم غتی شده در ایران به دلایل مختلف از جمله عدم اعنماد طرف ایرانی به ایالات متحده به‌عنوان یکی از خطوط قرمز ایران در گفت‌و‌گو‌های هسته‌ای با طرف آمریکایی در نظر گرفته شده و از سوی دیگر طرف آمریکایی خواهان از بین بردن تمام ذخایر اورانیوم با غنای ۶۰ درصد و یا انتقال آن به کشوری ثالث است.

برطبق آنچه از سوی تیم مذاکره کننده ایران بیان شده است یکی از دلایل اصلی تهران برای ورود به هرگونه گفت‌و‌گو با طرف آمریکایی دریافت تضمین‌های در این خصوص بوده که هدف واشنگتن از گفت‌و‌گو‌ها از بین بردن کامل برنامه هسته‌ای ایران نیست.

از منظر رسانه‌های غربی یکی از نقش‌های مهمی که روسیه می‌تواند در روند اجرای توافق جدید هسته‌ای ایران و آمریکا ایفا کند میزبانی از ذخایر اورانیوم غنی شده ایران است. از منظر آمریکایی‌ها به عنوان پیشنهاد دهنده این موضوع، مسکو به عنوان شریک راهبردی ایران می‌تواند گزینه مناسبی برای این امر باشد.

در همین ارتباط گفته می‌شود سفر «استیو ویتکاف» نماینده ویژه دونالد ترامپ در گفت‌و‌گو‌های واشنگتن-تهران به مسکو درست یک روز قبل از آغاز گفت‌و‌گو‌های غیر مستقیم دور اول به منظور جلب رضایت کرملین بوده است که البته باتوجه به شواهد با دست رد پوتین و مخالفت کرملین مواجه شده و از سوی دیگر یکی از دلایل سفر عراقچی به روسیه نیز گفت‌و‌گو با مقامات روسی در همین زمینه بوده است.

اما نقش مهم‌تری که از سوی طرف آمریکایی به مسکو پیشنهاد شده و می‌تواند در شرایط فعلی حلقه تحریم‌های سیاسی غرب را برضد روسیه بشکند، واگذاری وظیفه داوری میان تهران و واشنگتن بر سر توافق هسته‌ای است.

یکی از دغدغه‌های اصلی جمهوری اسلامی در گفت‌و‌گو‌های جدید با ایالات متحده دریافت تضمین‌های معتبر به منظور اجرای مفاد توافق از سوی واشنگتن و جبران خسارت در صورت خروج این کشور از توافق احتمالی آینده است.

به همین منظور یکی از طرح‌های ارائه شده از سوی جمهوری اسلامی تصویب هرگونه معاهده میان دو کشور در کنگره آمریکا است؛ که البته دولت ترامپ به دلیل فشار‌های بیش از حد لابی‌های صهیونیستی بر اعضای کنگره توان تصویب این معاهده در کنگره را نخواهد داشت.

طرحی دیگری که از سوی آمریکایی‌ها ارائه شده اینست که در صورت خروج واشنگتن از اتوافق این کشور جبران خسارت‌های تهران را برعهده بگیرد که البته به دلیل عدم وجود سازوکار‌ها و سازمان‌های معتبر در این زمینه این طرح نیز غیر عملی خواهد بود.

اما گزینه سوم مطرح شده اینست که در صورت هرگونه نقض توافق از سوی آمریکا، روسیه به‌عنوان میزبان ذخایر اورانیوم اختیار دارد تمام ذخایر غنی شده ایران را به تهران تحویل دهد، بنابراین حق داوری میان دو کشور به طور کامل در اختیار مسکو قرار خواهد گرفت.

چنین سازوکاری می‌تواند به صورت بالقوه به روسیه نقشی محوری در روابط آینده ایران و آمریکا دهد و به صورت طبیعی نقش آلمان، فرانسه و بریتانیا را که به نوعی ضمانت کنندگان معاهده شکست خورده برجام بودند را متوقف کند.

*کارشناس مسائل روسیه

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۵
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۳۰ ۰۴ ارديبهشت ۱۴۰۴
اینقدر.مزی.هشصدزیروضوع.گوشت.یک.میلیون.تومانی..را.گنده.میکنید.گوشت.زیر.هشصد.است..
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۲ ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۴
هزینه حمل و نقل و انتقال بیمه و حفظ و نگهداری این مواد وضمانت عدم تغییر در کیفیت و‌کمیت انها با چه کشوری یا سازمانی هست؟!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۷ ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۴
حماقت محض
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۱ ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۴
سلام عزیزان یک سوال داشتم اگه اورانیوم۶۰ درصد روتحویل دادید وخیالشون راحت شدومثل گذشته زیر قولشون زدند ویا حتی حمله کردند وخواستید جواب بدیدگفتند با بمب اتم شما رو میزنیم چی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۸ ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۴
سلام آدم عاقل از یک سوراخ دوبار گزیده نمیشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۷ ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۴
اگر روابط ایران با امریکا بدست روسیه بیفتد هرگز نخواهد گذاشت ایران با امریکا روابط درستی برقرار کند. روسیه غیر قابل اعتمادترین کشور دنیاست. پناه بردن به روسیه یعنی بدست خود به قتلگاه بروی.اورانیوم اگر به روسیه برود هرگز باز نخواهد گشت ولی هر از گاهی باج خواهی روسیه از ایران و جامعه جهانی را بدنبال خواهد داشت. در ایران زیر نظر بازرسان آژانس و نظارت امریکا نگهداری شود بهترین کار است.در این صورت غرب از ترس افتادن اورانیوم به دست افراطی ها از دولت منتخب مردم ایران همواره حمایت خواهد کرد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۳ ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۴
دادن اورانیوم غنی شده به روس‌ها یعنی خلع سلاح ایران و این به مثابه خودکشی و خیانت به کشور است و ما امت حزب الله چنین اجاره ای به کسانی که به کشور می خواهند خیانت کنند نمی دهیم

بابا بسه دیگه آخه چقدر آدم باید ساده لوح و احمق باشد که بخواد حرفهای آمریکاییها را باور کند

آخه گیریم آمریکاییها بد عهدی کردند ، شما به هیچ عنوان با هیچ معادله ای نمی توانید از اونها خسارت بگیرید

چون صاحب تمام معادلات جهان دست آنهاست و شما نمی توانید از صاحب معادله خسارت بگیری
Iran (Islamic Republic of)
مسعود
۱۲:۰۳ ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۴
هر چی بدبختی میکشیم باعثش همین اورانیوم ها هستن . اینا که جز تحریم و بدبختی سودی برای مردم ایران نداشتن پس همون بهتر نباشه . چون بودنش باعث خوشحالیه کاسبان تحریم میشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۲۱ ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۴
فکر میکنی اگه اورانیوم نباشه آمریکا دست برمیداره؟ بعدِ هسته ای، موشک رو بهانه میکنه، اگه بر فرض ساخت موشک رو هم متوقف کنیم مسئله حمایت از تروریسم (به زعم آمریکا) رو بهانه میکنه اگه دست از حمایت مقاومت برداریم حقوق بشر، حقوق زنان، و ... در هر صورت آمریکا هدفش نابودی دین و نظام هست وگرنه بحث هسته ای صرفاً
بهانه ای بیش نیست.
Poland
لرستان بزرگ
۲۱:۴۳ ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۴
هر پیشرفتی لازمش اول قدرته و مسئله مهم اینه که ریشه بیشتر مشکلات اقتصادی در داخل و ربطی به تحریم ها نداره
Germany
ناشناس
۲۳:۳۴ ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۴
شما هم نظرات اولیگارش های میلیارد ایرانی را دارید؟
برای آنها ایران ، وطن، خاک معنی ندارد
مهم فقط منافعش است.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۱ ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۴
اگر اورانیوم غنی شده رو حتی به کشور دوست هم بدین این واقعا خریت...

ما باید تمام اورانیوم غنی شده مون رو ( تا ۶۰ درصد) در داخل کشور خودمون نگه داریم و در همه مراکز مون غنی‌سازی انجام بشه و...

ما نباید به دوره برجام و یا فراتر از برجام برگردیم و...

آدم عاقل از یک سوراخ دوبار گزیده نمیشه........
Iran (Islamic Republic of)
مسعود
۱۲:۰۱ ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۴
60 درصد نباشه اصلا 80 درصد باشه . وقتی که هیچ سودی برای مردم نداره چه کاریه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۱ ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۴
تر سوها
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۷ ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۴
روسیه قابل اعتماد نیست. ساده لوح و خوش باور نباشید .در صورت خروج آمریکا از معاهده ،روسیه اورانیوم غنی شده ما رو پس نمیده مگر منافعش رو تامین کنیم. اورانیوم را در کشور خودمون زیر نظر بازرسان آژانس نگه دارید
آخرین اخبار