
باشگاه خبرنگاران جوان؛ سمانه هرمزی - سارانی مدیرعامل شرکت آب منطقه خراسان جنوبی در برنامه پرسمان صدا و سیمای استان گفت: بحث آب و تامین آن در تمام بخشها مورد توجه بوده و استان ما با تغییر اقلیم به سمت فراخشک رفته است.
او افزود: میزان بارندگی در سال زراعی جاری تا این لحظه ۳۲ درصد کمتر از متوسط بارندگی دراز مدت استان بوده است و بارندگیها تاثیر خود را روی منابع آبی، چشمهها و قنوات میگذارد.
سارانی بیان کرد: ۸ سد مخزنی در استان داریم که ظرفیت آنها به ۷۵ میلیون متر مکعب میرسد، اما حدود ۲۰ درصد یا به عبارتی ۱۵ میلیون متر مکعب پرشدگی این مخازن را داریم.
مدیرعامل شرکت آن منطقه خراسان جنوبی ادامه داد: در ۱۰ سال اخیر بخش عمدهای از استان دچار خشکسالی شدید و بسیار شدید شده است و تغییر شرایط آبدهی از اثرات این موارد است؛ در مدت ۱۰ ساله قنوات ۲۲ درصد، چشمهها ۴۰ درصد و چاهها به صورت متوسط ۲۴ درصد کاهش آبدهی داشتند که همه این موارد نشان دهنده کاهش در توان آبدهی منابع آبی استان است.
او عنوان کرد: استان ما ۹۵ درصد وابسته به آبهای زیرزمینی است و به عبارتی از پسانداز زیرزمینیمان داریم استفاده میکنیم که حاصل چند ده سال قبل است؛ از آنجایی که منابع آبهای زیرزمینی مان را داریم کم کم از دست میدهیم و تنها منبع ما همین سفرهها هستند از همه افراد در هر بخشی میخواهیم تا مدیریت مصرف را جز برنامههای ویژه قرار دهند.
سارانی تصریح کرد: شاخص آب تجدید پذیر یا قابل برگشت را بر اساس میزان بارندگی تعیین میکنند؛ میزان مجاز برداشت در دنیا ۴۰ درصد از این آبهاست تا مجدد جایگزین شود ولی ما در استان ۷۵ درصد برداشت داریم و نسبت به این ۷۵ درصد نیز ۶۰ درصد هم بیشتر مصرف میکنیم؛ از ۳۵ محدوده آبی شناسایی شده در استان، دو برابر میزان آبِ قابل برنامهریزی داریم استفاده میکنیم.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان جنوبی اظهار کرد: از آنجایی که ۸۵ درصد مصرف آب در بخش کشاورزی، ۹ درصد در بخش شرب و ۳ درصد در صنعت است میبایست مدیریت در بخش کشاورزی پررنگتر باشد.
او گفت: در گذشته در کشور مجوز احداث چاههای آب بدون کنترلِ برداشت داده میشد، اما در استان ما بحث کنترل برداشت همچنان بود و این کنترلها با نگاه فرهنگی و رضایت خود کشاورزان صورت میگرفت.
سارانی افزود: در مورد خط انتقال آب به استان نیز بخش عمده آن در سیستان در حال انجام است و ۳۲ درصد پیشرفت فیزیکی دارد؛ در استان ما کارهای مقدماتی و زیرساختی در حال انجام است، اما باید کار در سیستان به پایان برسد تا عملیات اجرایی در استان را شروع کنیم، در سیستان برنامه دارند که تا پایان امسال پیشرفت فیزیکی طرح را به ۱۰۰ درصد برساند و ما نیز پیگیریم تا هرچه زودتر مقدمات این موضوع برای استان را فراهم کنیم، زیرا انتقال آب میتواند کمبودهای ما در صنعت و بخش کوچکی از شرب را جبران کند.
سارانی بیان کرد: ۷ هزار قنات در استان داریم که معمولاً در کنار هم هستند و حریم دارند بنابراین احداث قناتهای جدید باید به طوری باشد که تاثیر روی سایر قناتها نگذارد و تا زمانیکه آبدهی یک قنات به پایینترین حد خود نرسد اجازه احداث قنات جدید را نمیدهیم، زیرا معتقدیم که باید رویکرد مدیریت مصرف بر رویکرد احداث قنات جدید غلبه کند.