
باشگاه خبرنگاران جوان؛ سیده معصومه مرتضوی - محمود شکیبا گفت: با پایان زمستان و افزایش تدریجی طول روزها، طبیعت نیز هماهنگ با این تغییرات دچار تحولات گوناگون و چشمگیری میشود که افزایش جنب و جوش جانوران به ویژه پرندگان برای جفت یابی و لانه سازی از جمله آنها است.
او ادامه داد: در این دوره، جانوران بالغ نیازمند محیطی امن، غذای کافی و مکان مطلوب برای لانه سازی هستند.
شکیبا افزود: پس از به دنیا آمدن فرزندان، نیاز جانوران به امنیت و غذا دوچندان شده، ایجاد اختلال در دسترسی آنها به طبیعت وحشی، زندگی و نسل آنها را با خطر نابودی روبهرو میکند.
او ادامه داد: از این رو ایجاد سر و صدا، افروختن آتش یا اقدامات تخریب کننده محل زاداوری آنها همچنین دست بردن در لانه و جا به جایی تخمها و فرزندان آنها چه در محیط شهر و روستا و چه در طبیعت به پایداری گونه آنها آسیب جدی وارد میکند.
شکیبا بیان کرد: بنا بر این، علاوه بر لزوم حفظ امنیت جانوران بالغ به ویژه در دوره فرزند آوری، نباید بچههای پستانداران و جوجههای پرندگانی که از لانه هایشان بیرون افتادهاند و همراه والدین شان نیستند را لمس کرد و به خیال کمک رسانی یا از سر کنجکاوی آنها را به محل دیگری جابه جا کرد چرا که این کار، غیر اصولی و مداخله گرانه در زندگی طبیعی آنها تاثیرات بسیار بدی بر آنها میگذارد.
او میگوید:به عنوان مثال، در بیشتر موارد بر جای ماندن بوی بدن انسان بر بدن جانوران نورسیدهها موجب میشود، آنها از سوی والدین شان پذیرفته نشوند و در صورتی که توسط انسان سرپرستی شوند، امکان زندگی مستقل در طبیعت را برای همیشه از دست بدهند.
شکیبا گفت:تولهها و جوجههایی که در زیر درختان، دیوارها و ... دیده میشوند، هر چند ممکن است به نظر تنها و جدامانده و نیازمند کمک به نظر برسند، اما در واقع، آنها در اغلب موارد توسط والدینی که بهدلیل حضور انسان و به طور موقت پنهان شدهاند، مراقبت و تغذیه میشوند.
رئیس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش افزود:در نتیجه، جا به جایی آن ها، نگهداری شان در خانه یا تحویل آنها به اداره حفاظت محیط زیست، نمیتواند سرنوشتی بهتر از یک عمر زندگی در اسارت را برای آنها رقم بزند.
از این رو، ضمن خودداری از دست زدن به لانهها و محلهای زاد آوری جانوران، از جا به جایی نوزادان آنها پرهیز کرده، محل را برای رسیدگی والدین شان ترک کنیم.