
باشگاه خبرنگاران جوان؛ سیده معصومه مرتضوی - صداقت گفت: تعداد موارد حیوان گزیدگی در سال گذشته، ۲۰ هزار و ۵۹۹ مورد بوده که بیشترین موارد گزش در شهرستانهای گرگان، گنبد کاووس و آق قلا اتفاق افتاده و عمده این گزشها توسط سگ و گربه رخ داده است.
صداقت گفت:از سال ۱۳۹۷ تاکنون هیچ مورد ابتلا به بیماری هاری یامرگ ناشی از آن در استان مشاهده نشده است. او با بیان اینکه گزش توسط هر پستاندار را باید با احتمال آلوده بودن حیوان به ویروس هاری پیگیری کرد افزود: در این راستا ۲۳ مرکز درمان هاری به صورت شبانه روزی در گلستان فعال است.
صداقت گفت: آموزش مردم و گروههای در معرض خطر حیوان گزیدگی مانند دامداران و کشاورزان، چاپ و توزیع تراکت بهداشتی، بنر و پارچه نویسی، پیام رادیویی و تلویزیونی با موضوع راههای پیشگیری و کنترل حیوان گزیدگی، برگزاری نشستهای آموزشی برای ادارات و آموزش عمومی در فضای مجازی را میتوان از مهمترین فعالیتهای آموزشی با هدف کنترل هاری و حیوان گزیدگی در استان برشمرد.
او بیان کرد: تجهیز مراکز شبانهروزی هاری و تامین واکسن و سرم مورد نیاز، انجام واکسیناسیون هاری، اقدامات اولیه مانند شستشوی زخم، تزریق واکسن کزاز و پیگیری موارد تاخیر، واکسیناسیون سگهای گله و صاحبدار به شعاع سه تا پنج کیلومتر در اطراف کانونهای مثبت توسط دامپزشکی و واکسیناسیون افراد در تماس حیوان هاراز مهمترین راهکارها در این زمینه است.
او با اشاره به فعالیتهای برون بخشی مرکز بهداشت استان برای کنترل هاری و حیوان گزیدگی گفت: تشکیل جلسه با اعضای شوراهای اسلامی و دهیاران در مراکز خدمات جامع سلامت در کانونهای مثبت هاری، قلادهگذاری سگهای صاحبدار و جمعآوری سگهای بدون صاحب، بازدید از مراکز تهیه، نگهداری و توزیع دام و قلاده گذاری سگهای خانگی هم از جمله این برنامه هاست.
معاون فنی مرکز بهداشت گلستان گفت:بهترین راه پیشگیری از حیوان گزیدگی، اجتناب از نزدیک شدن به سگهای پرسه زن است که برای پیشگیری از حیوان گزیدگی باید از بازی کردن، آزار و اذیت، غذا دادن و نزدیک شدن به حیوانات ولگرد پرهیز کرد. او توصیه کرد: در صورت هرگونه خراش یا گاز گرفتگی توسط حیواناتی مانند سگ، گربه، شغال، اسب، گاو و روباه بلافاصله به مرکز شبانه روزی درمان هاری شهرستان مراجعه شود.
صداقت افزود: پنجه کشیدن گربه یا سگ همانند گاز گرفتگی محسوب شده و نیازمند انجام واکسیناسیون هاری است و شستشوی سریع محل حیوان گزیدگی با آب و صابون به مدت حداقل ۱۵ دقیقه نخستین اقدام برای پیشگیری از ابتلا به بیماری هاری محسوب میشود و افراد در صورت نگهداری سگ و گربه، حتما نسبت به واکسینه کردن سالانه آنها اقدام کنند.
او در پایان گفت: در مراکز شبانه روزی پیشگیری و درمان هاری، واکسیناسیون رایگان است چرا که بعد از گزش واکسیناسیون هاری تنها راه نجات از ابتلا به بیماری و مرگ حتمی شناخته میشود.