
باشگاه خبرنگاران جوان - سفیر جمهوری عراق عصر روز سهشنبه ۱۹ فروردین ماه با حضور در محل اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران با صمد حسنزاده رئیس اتاق ایران دیدار کرد. در این نشست ضمن تأکید بر لزوم استفاده از ظرفیت داوری برای حل مشکلات حقوقی بین تجار دو کشور، درباره راههای گسترش سطح روابط از طریق ایجاد شهرکهای صنعتی مشترک در منطقه مرزی صحبت شد.
صمد حسنزاده، رئیس اتاق ایران در ابتدای نشست، ظرفیت ایران در حوزههای صنعتی، تکنولوژی و خدمات فنی مهندسی را در حد مطلوبی ارزیابی کرد که زمینه تقویت روابط با عراق را فراهم میکند.
او دیدگاه مسئولان دو کشور را نسبت به توسعه برنامههای بخش خصوصی مناسب برشمرد و تصریح کرد: اتاق ایران نسبت به همراهی و همکاری سفارت عراق در ایران خشنود است و اعتقاد دارد این حمایتها باید در سطح بالایی تداوم داشته باشد. از طرفی باور داریم رقم ۱۲ میلیارد دلار حجم تجارت بین دو کشور، رضایتبخش نیست و باید با برنامهریزی دقیق این رقم را به ۲۰ میلیارد دلار ارتقا دهیم.
رئیس اتاق ایران ضمن ابراز خرسندی از بالا بودن سطح شناخت و آگاهی فعالان اقتصادی دو طرف از یکدیگر، خاطرنشان کرد: این موضوع بسیار در رشد پایدار اثر میگذارد. پس باید از این فرصتی که وجود دارد و سطح آگاهی بالایی که فعالان اقتصادی دو طرف از محیط کسبوکار یکدیگر دارند، بهره کافی ببریم. همچنین بیشتر فعالان اقتصادی ایرانی با توجه به شناختی که از بازار عراق دارند، علاقهمند به همکاری مشترک در این کشور هستند. برای این منظور، حمایت و تعامل بیشتر دولتها را نیاز داریم تا مجوزهای لازم صادر شود.
حسنزاده با توجه به امکانات و توانمندیهای ایران در بخشهای صنعت، معدن، خدمات فنی مهندسی مانند احداث فرودگاه، جاده، راهاندازی کارخانههای تجهیزات پزشکی و داروسازی گفت: ایران میتواند در این حوزهها، فعالیتهای مشترکی را در قالب سرمایهگذاری در عراق کلید بزند. همچنین مشارکت در حوزه صنایع غذایی و کشاورزی از اولویتهای ایران برای حضور در بازار عراق است.
او ضمن ارائه پیشنهادی مبنی بر راهاندازی شهرکهای صنعتی مشترک در مناطق مرزی بین ایران و عراق، از امکان تولید کالاهایی در این شهرکها با همکاری دو کشور با هدف صادرات به کشورهای دیگر سخن گفت.
رئیس اتاق ایران درباره لزوم تقویت سطح گردشگری بین ایران و عراق صحبت کرد و افزود: وضعیت گردشگری سلامت، گردشگری اجتماعی و مذهبی بین ایران و عراق در سطح مطلوبی است. این همکاری میتواند در حوزه گردشگری دانشجویی نیز تقویت شود چراکه ایران ظرفیت بالایی در پذیرش دانشجو از دیگر کشورها دارد.
اتمام طرح راهآهن خرمشهر به بصره، اجرای طرح توسعه شبکه برقی ایران و عراق و دعوت از هیات عراقی برای حضور و بازدید از نمایشگاه ایراناکسپو ۲۰۲۵ که در اردیبهشت ماه ۱۴۰۴ برگزار میشود از دیگر موضوعاتی بود که از سوی رئیس اتاق ایران مورد توجه قرار گرفت.
رفتوآمد هیاتهای تجاری بین دو طرف باید تقویت شود
نصیر عبدالمحسن، سفیر جمهوری عراق در تهران قدرت و استحکام روابط ایران و عراق را امری مشخص و الگویی برای کشورهای منطقه توصیف کرد و گفت: ۱۴۸۰ کیلومتر مرز مشترک بین ایران و عراق است، بالغبر ۷۰۰ هزار عراقی و ۱۲۰ هزار دانشجوی عراقی در ایران حضور دارند، میزان تردد ایرانیها و عراقیها بین دو کشور در یک سال به ۱۵۵ میلیون نفر میرسد، این آمار و ارقام میزان و سطح بالای روابط اجتماعی دو کشور را به خوبی نشان میدهد.
او حجم تجارت بین دو کشور را بالغ بر ۱۲ میلیارد دلار و حجم تجارت با احتساب بخش انرژی را در حدود ۱۸ میلیارد دلار ارزیابی کرد و گفت: عراقیها در صدر گردشگرانی هستند که به ایران سفر میکنند. گردشگری سلامت هم که بسیار در ایران فعال بوده و عراقیها استقبال خوبی از آن کردند.
سفیر عراق ایران در تهران در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه بخش خصوصی صنعتی و تولیدی عراق توانمند و فعال است و سرمایهگذاران توانمندی هم در ایران هستند، برگزاری نشستهای مشترک بین آنها را ناکافی دانست و اشاره به وضعیت خوب پروازها بین دو کشور و فاصله اندک بین آنها گفت: باید دیدارها و رفتوآمدها را بین فعالان اقتصادی دو کشور گسترش دهیم.
نصیر عبدالمحسن حجم صادرات عراق به ایران را ۵۰۰ میلیون دلار برآورد کرد که نشان میدهد تراز تجاری بین دو کشور به نفع ایران مثبت است. او از لزوم تراز سطح مناسبات و زمینهسازی برای افزایش میزان صادرات عراق به ایران سخن گفت.
بر اساس اظهارات او عراق بازار بزرگی است و رقابت شدیدی در آنجا حاکم است و احداث شهرکهای صنعتی مشترک میتواند شرایط رقابت را به نفع ایران تغییر دهد.
سفیر عراق در تهران نظم دادن به برنامهها به ویِژه وضعیت حاکم بر صنعت گردشگری سلامت ایران که سامان لازم را ندارد و گاهی سوءاستفادههایی در این بخش اتفاق میافتد را ضروری خواند و افزود: اگر ساماندهی لازم در بخش پذیرش گردشگران سلامت از طرف ایران انجام شود، تعداد گردشگران افزایش پیدا میکند و فضای مثبتی شکل میگیرد.
برای توسعه روابط بروکراسیها را کنار بگذاریم
یحیی آل اسحاق، رئیس اتاق مشترک ایران و عراق روابط دو کشور را مورد توجه قرار داد و با ابراز خرسندی از آنچه امروز وجود دارد، دستیابی به تجارت ۲۰ میلیارد دلاری بین دو کشور ایران و عراق را امکانپذیر ارزیابی کرد.
او تصریح کرد: زمینه برای سرمایهگذاری سالانه ۱۵۰ میلیارد دلاری در عراق وجود دارد. در ایران هم فرصت مشارکت در شهرکهای صنعتی یا ظرفیتهای خالی واحدهای تولیدی، تعریف شده است. علاوه بر آن توجه به گردشگری سلامت و … میتواند به تقویت سطح مناسبات بین دو کشور کمک کند.
این فعال اقتصادی تأکید کرد: دولتها هر دو کشور در تصمیمگیریها همراه هستند؛ اما در اجرا بروکراسیهایی وجود دارد که مانع از تقویت روابط میشوند.
رئیس اتاق مشترک ایران و عراق عدم تراز تجاری بین ایران و عراق را نیز موضوع درستی عنوان کرد و گفت: معتقدیم باید در این بخش به توازن منطقی برسیم تا روابط پایدار و مستمری داشته باشیم و امکان عملیاتی کردن آن را داریم. میتوان با تمهیدات قانونی از طرف عراق و ایران برخی از نیازهای وارداتی خود را به جای دیگر کشورها از عراق تهیه کنیم. مقدماتی را طی کردیم و باید روند تسهیل قوانین را سرعت بدهیم.
او همچنین یکی از چالشهای جدی در مورد روابط بین دو کشور را مسائل حقوقی دانست و گفت: در این ارتباط دستگاههای قضایی ایران و عراق همکاریهایی را شروع کردند؛ اما باید برای رفع چالشهای حقوقی به کمک داوری اقدامات جدی انجام دهیم.
آل اسحاق پیشنهاد داد اتحادیه مشترکی که امکان حضور نمایندگان دو طرف را مهیا کند، شکل بگیرد تا سطح روابط فعالان اقتصادی شناخته شده دو کشور افزایش یابد.
عقیل موسوی، رایزن بازرگانی سفارت عراق در تهران برای تقویت روابط بین ایران و عراق از ضرورت برگزاری همایشهای مشترک با حضور فعالان اقتصادی دو طرف صحبت کرد. تأسیس اتاق بازرگانی مشترک عراق و ایران نیز موردتوجه قرار گرفت.
منبع: اتاق ایران