
باشگاه خبرنگاران جوان؛ کلثوم مومنی - آرش آریانژاد اظهار داشت: با وجود کاهش ذخایر سدها، در زمینه تامین آب آشامیدنی سدها در وضعیت مطلوبی هستند ولی این به معنای عدم صرفهجویی و مصرف بهینه نیست.
وی گفت:کردستان وارد پنجمین سال متناوب خشکسالی شده است و از آنجا که کشورمان در منطقه خشک و نیمه خشک قرار دارد، باید مدیریتهای خاص در حوزه مصرف، از جمله کشاورزی و آشامیدنی اتخاذ کرد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای کردستان ادامه داد:میانگین بارش سال آبی جاری ۲۸۲ میلیمتر است که نسبت به پارسال و دراز مدت ۵۰ ساله، ۱۸ درصد کاهش نشان میدهد.
به گفته وی ۱۸ سد در استان وجود دارد که هفت سد شامل سدهای آزاد، قشلاق، بانه، عباس آباد، گاران، سایزاخ و چراغ ویس بصورت مستقیم در تامین آب آشامیدنی شهروندان، دخیل است.
آریانژاد با بیان اینکه اولویت امسال وزارت نیرو تامین آب آشامیدنی است، گفت: به غیر از سدهای عباس آباد و بانه، بقیه سدهای استان در تامین آب آشامیدنی مشکلی ندارد.
به گفته مدیرعامل شرکت آب منطقهای کردستان مصرف بهینه آب به معنای مصرف کم آن نیست و به عنوان نمونه میشود به این چالش اشاره کرد که در بانه در فصول گرم سال که تعطیلات زیادی داریم، جمعیتی معادل جمعیت بانه به این شهرستان سفر میکنند و الگوهای تامین آب شرب در این شهرستان بالا میرود که با توجه به محدودیت منابع باید مدیریت صحیحی در مصرف بهینه داشته باشیم.
بخش کشاورزی پرمصرف ترین حوزه آب
وی با بیان اینکه بر اساس سند سازگاری با کم آبی در کردستان بیش از ۹۳ درصد مصارف در بخش کشاورزی است، گفت: تنها پنج درصد در بخش آشامیدنی و بقیه که درصد بسیار پایینی را شامل میشود، در بخش صنعت و خدمات است.
مدیرعامل شرکت منطقهای کردستان تاکید کرد: با توجه به حجم بالای مصرف در بخش کشاورزی باید الگوی کشت رعایت شود که این مسئله سالهاست بین وزارت نیرو و جهاد کشاورزی در رفت و برگشت است و گاهی هم چالشی میشود.
آریانژاد با بیان اینکه قانون مدونی برای دشتهای ممنوعه بحرانی در اجبار کشاورزان به نوع کشت خاص، وجود ندارد، گفت: طی سالهای گذشته در دشتهای شرقی استان بخشی از اصلاح و تغییر الگوی کشت انجام شده ولی کافی نیست.
وی یادآور شد: ۹۸ درصد از مصرف کشاورزی دشتهای شرقی استان از آبهای زیرزمینی انجام میشود که باید تعیین سطح کشت محصولات آب بر، بر اساس پیشبینیهای هواشناسی انجام گیرد.
بهره برداری از چند طرح آبی
مدیرعامل شرکت آب منطقهای کردستان با بیان اینکه از ۱۸ سد موجود در استان مدیریت بهره برداری از سدهای بوکان، گاوشان و تالوار بر عهده استان نیست، گفت: با این حال حجم عمده آب این سدها به مصرف داخل استان میرسد که البته تخصیص آب از محل این سدها به نسبت تامین آب برای استان مناسب نیست.
به گفته وی سد امیرآباد کامیاران و ۵۵۰ هکتار از شبکه پایاب اضی این سد تا دو ماه آینده به بهرهبرداری میرسد.
آریا نژاد ادامه داد: مهمترین طرح در حوزه اراضی پایاب سدها در مریوان است که تا یک ماه آینده تمامی چهار هزار و ۶۵۰ هکتار از اراضی پایاب سد گاران به بهرهبرداری رسیده و به تعاونی آببران تحویل داده میشود.
وی افزود: در همین راستا هزار و۷۰۰ هکتار از اراضی پایاب سد سنگ سیاه و هزار و ۲۰۰ هکتار از اراضی پایاب سد سورال دهگلان نیز بهرهبرداری شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای کردستان یادآور شد: در حال حاضر تنها در شبکه پایاب اراضی سد سیازاخ دیواندره مشکل داریم که انجام آن نیازمند تامین اعتبار است.