مدیرکل صمت سیستان و بلوچستان گفت: وجود ۱۸ بازارچه مرزی در این استان سدی در برابر تحریم‌ها و پلی به سوی رونق و اشتغال به شمار می‌رود.

باشگاه خبرنگاران جوان-  شهرکی بیان کرد: سیستان و بلوچستان بالاترین نرخ بیکاری کشور با ۱۴ درصد را دارا بوده که در این بین عدم استفاده از ظرفیت‌های استان به ویژه توانمندی‌های مرزی می‌تواند تهدید جدی برای منطقه باشد.

وی در خصوص طرح ارتقای معیشت مرزنشینان از طریق مبادلات خرده فروشی در بازارچه‌های مرزی سیستان و بلوچستان، افزود: در سه سال گذشته صادرات با احتساب ترانزیت ماده ۱۱۶ به ترتیب یک میلیون ۶۰۵ هزار دلار، ۲ میلیون و ۳۲۶ هزار دلار و ۲ میلیون و ۳۰۹ هزار دلار و صادرات بدون احتساب ترانزیت ماده ۱۱۶ نیز به ترتیب ۳۲۷ میلیون دلار، ۴۰۶ میلیون دلار و ۳۸۷ میلیون دلار بوده است.

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت سیستان و بلوچستان ادامه داد: این استان با دارا بودن معادل ۱۱.۵ درصد کل کشور و جمعیت ۳.۳ میلیون نفر معادل سه درصد کل کشو و همچنین همجواری با کشور‌های افغانستان، پاکستان، کشور‌های حوزه خلیج فارس و دریای عمان و داشتن مرز زمینی معادل یک‌هزار و ۲۰۰ کیلومتر با این کشور‌ها و حدود ۳۰۰ کیلومتر مرز آبی، فرصت و مزیت قابل توجهی برای اقتصاد کشور و این استان دارد.

وی اظهار کرد: نزدیک به ۴۵۰ هزار خانوار معادل ۵۰ درصد جمعیت سیستان و بلوچستان مرزنشین بوده که متاسفانه طبق بررسی‌ها به شغل سنتی مردم که همان مبادلات مرزی بوده مشغول نیستند و سطح زندگی و همچنین معیشت مردم را تحت تاثیر قرار داده که با توجه به تهدیدات دشمنان و اصرار بر ادامه تحریم‌های اقتصادی مرز‌های زمینی به خصوص همجواری با کشور‌های پاکستان و افغانستان می‌تواند در تامین اقلام اساسی نظیر برنج، دام زنده، چای و میوه‌های گرمسیری ارتقای معیشت مردم نقش موثر ایفا کند.

 شهرکی گفت: سیستان و بلوچستان دارای ۱۸ بازارچه مرزی شامل هشت بازارچه رسمی، هفت بازارچه غیر رسمی و سه بازارچه خرده فروشی با کشور‌های پاکستان و افغانستان بوده که فارغ از تبادلات تجارت رسمی می‌تواند با انجام معادلات مرزی معیشت مرزنشینان نقش مباشری داشته باشد.

وی تاکید کرد: در سال ۱۴۰۰ بر اساس توافق بین ۲ کشور ایران و پاکستان مقرر شد بازارچه‌های خرده فروشی مشترک بین ۲ کشور ایجاد شود که ۲ کشور با صرف هزینه و اعتبار اقدام به ساخت بازارچه در مناطق پیشین کهک و ریمدان کردند.

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت سیستان و بلوچستان ادامه داد: در هر بازارچه تعداد ۳۴ غرفه در سمت ایران و ۳۴ غرفه در سمت پاکستان آماده فعالیت شدند که به دلیل عدم تدوین رویه شفاف و روان فارغ از ضوابط تجارت کلان مانع فعال شدن این بازارچه‌ها شد.

سیستان و بلوچستان دارای ۱۸ بازارچه مرزی شامل هشت بازارچه رسمی، هفت بازارچه غیر رسمی و سه بازارچه خرده فروشی با کشور‌های پاکستان و افغانستان است

وی افزود: علاوه بر این در سایر بازارچه‌های مرزی نیز همزمان با مبادلات تجاری پیله وران و صادرات ماده ۱۱۶ قانون امور گمرکی امکان فعالیت خرده فروشی نیز می‌تواند فراهم شود.

شهرکی خاطرنشان کرد: ایجاد اشتغال پایدار و سریع و درآمد مستمر برای مرزنشینان مناطق مرزی استان، تقویت کسب و کار‌های مناطق مرزی و ارتقای معیشت مرزنشینان، ماندگاری جمعیت در مناطق مرزی و کمک به ایجاد امنیت، توسعه اقتصادی مرز با ایجاد زیرساخت‌های تجاری مهم مناطق مرزی و رشد مناطق مرزی از لحاظ جایگاه اقتصادی و اجتماعی‌تر در افراد و توسعه حمل و نقل در این مناطق و ارائه خدمات مرتبط، شناسایی ظرفیت‌های منطقه‌ای برابر توانمندی‌های منطقه‌ای و استفاده بهینه مردم و ساکنان نواحی مرزی از فرصت‌های مرزی از جمله مزایای اجرای طرح فعالیت در بازارچه‌های مرزی است.

وی گفت: تبدیل تهدید‌های امنیتی مرزی به فرصت‌های اقتصادی و تجاری در مناطق مرزی، رضایتمندی ساکنان نواحی مرزی از تسهیلات قائل شده دولت و توسعه روابط مرزشینان دو سوی مرز با یکدیگر با فعال شدن تجارت مرزی و بهره‌بندی مرزشینان از مزایای درآمدی مرز، تامین کالا با قیمت مناسب برای خانوار‌های مرزنشین و تعریف نقش برای جمعیت مرزنشینی، کمک به بی‌اثر کردن تحریم‌های ناجوانمردانه استکبار جهانی و رشد تجارت همسایگان، تامین اقلام اساسی مورد نیاز استان و حتی کشور مانند برنج دام و میوه‌های گرمسیری مانند انبه و موز از دیگر مزایای اجرای طرح فعالیت در بازارچه‌های مرزی به شمار می‌رود.

منبع: صنعت و معدن استان 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار