کردستان یکی از مقصد‌های جذاب برای سفر در ایران و در طول سال میزبان توریست‌ها و مسافران زیادی از منطقه‌های مختلف است؛ اگر قصد سفر به کردستان را دارید فرصت خوردن غذا‌های محلی را از دست ندهید.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ کلثوم مومنی - کردستان، این منطقه کردنشین در بافتی کوهستانی قرار دارد و آب‌و‌هوای آن برای رویش انواع گیاهان به خصوص در فصل بهار مناسب است.

گیاهان بومی و تازه از اصلی‌ترین مواد اولیه غذا‌های محلی کردستان به حساب می‌آید. غذای هر شهر مربوط به فرهنگ و ذائقه مردم آن سرزمین است و چشیدن طعم خوب آنها می‌تواند تجربه دلنشینی برای هر فرد باشد. 

بهار کردستان فصل «همه گیاه» است، گیاهان خودرویی که در دامنه کوه‌ها و طبیعت کردستان سبز می‌شود، بر سر سفره کردستانی‌ها جا باز می‌کند و بخشی از خوراک روزانه آنهاست.

خورشت گیلاخه

گیلاخه یکی دیگر از سبزی‌های کوهی استان کردستان است که سرشار از فیبر بوده و از آن برای پختن غذا‌های مختلف مثل خورشت گیلاخه استفاده می‌شود. 

کردستان بهشت غذا‌های محلی و سنتی

اگر طرفدار غذایی مثل قرمه‌سبزی باشید می‌توانیم بگوییم مواد اولیه این غذا به قورمه سبزی شباهت زیادی دارد.

خورشت گیلاخه را با پیاز، لوبیا قرمز، گوشت، لیمو عمانی، جعفری یا تره و گشنیز می‌پزند و مردم کردستان برای خوشمزه‌تر شدن غذاهایشان از روغن حیوانی استفاده می‌کنند.

آش دانه کولانه، غذای خوشمزه کردی

این آش از غذا‌های لذیذ کردستان است و برای پختن آن از گندم، نخود، لوبیا، عدس، پیاز، مرزه خشک، قلم گوسفندی و ادویه‌هایی مثل زردچوبه، نمک و فلفل قرمز استفاده می‌کنند. 

کردستان بهشت غذا‌های محلی و سنتی

جالب است بدانید که این آش یک غذای مناسبتی است و آن را در زمان رویش اولین دندان شیری کودک می‌پزند و بین اقوام تقسیم می‌کنند.

 این غذا معمولا در فصل‌های سرد سال پخته می‌شود و شما می‌توانید بعد از اینکه آش کاملا پخته شد از کوفته‌های قلقلی هم در آن به جای قلم استفاده کنید.

خورشت ریواس

ریواس یک سبزی خوشمزه، سرشار از ویتامین A و مناسب برای تقویت بینایی است که در بخش کوهستانی کردستان می‌روید و از آن در غذا‌های پرطرفداری مثل خورشت ریواس استفاده می‌شود. 

برای پخت این خورشت باید پوست ریواس را جدا کنید و آن را به همراه پیاز، گوشت گوسفندی و روغن تفت دهید و در انتها برای بهتر شدن طعم غذا به آن فلفل، نعناع، نمک و جعفری اضافه کنید. 

کردستان بهشت غذا‌های محلی و سنتی

اگر از خوردن غذا‌های ترش لذت می‌برید در سفر به کردستان این خورشت را امتحان کنید.

قایرمه

قایرمه یکی از خوراک‌های لذیذ استان کردستان به‌شمار می‌رود که شباهت زیادی به پیش‌غذا‌های خارجی دارد.

 اسم دیگر این غذا کنگر سوخاری است. 

کردستان بهشت غذا‌های محلی و سنتی

مواد مورد نیاز برای پخت آن آرد، تخم‌مرغ، کره، زعفران، بکینگ پودر، آب یا شیر، کنگر یا کرفس، زیره، زعفران دم‌کرده و روغن است. 

برای تهیه این غذا با جدا کردن پوست و خرد کردن کنگر آن را در سسی که با آب، تخم مرغ، زعفران دم‌کرده، کره و آرد درست شده بخوابانید و در نهایت بعد از سرخ کردن در روغن با کته و یا نان نوش جان کنید.

خورشت تره کردی

بیشتر ما طعم تره را در سبزی خوردن و یا آش و کوکو چشیده‌ایم. 

خورشت تره کردی یکی از غذا‌های محبوب و محلی کردستان است. اگر به این استان سفر کردید خوردن این خورشت لذیذ را از دست ندهید.

 مردم سنندج از طرفدار‌های خورشت تره کردی هستند.

کردستان بهشت غذا‌های محلی و سنتی

این خورشت با مواد ساده و قابل دسترسی مثل پیاز، تره خرد شده، رب گوجه فرنگی، روغن مایع، گوشت چرخ‌کرده و ادویه‌هایی مثل زردچوبه، پودر لیمو، فلفل سیاه و نمک پخته می‌شود. 

اگر دوست دارید طعم این خورشت ترش باشد می‌توانید به آن آبغوره یا آبلیمو اضافه کنید.

 در انواع دیگر خورشت تره از لوبیا سفید یا قرمز، گوجه فرنگی و سیب‌زمینی سرخ‌کرده هم استفاده می‌شود.

آش پرپوله

یکی از غذا‌های معروف شهر سنندج آش پرپوله است و در فصل‌های سرد غذایی پرطرفدار به حساب می‌آید.

 سنندجی‌ها برای پختن این غذا از رشته آشی، عدس، پیاز، مرزه، نمک و فلفل قرمز استفاده می‌کنند. 

کردستان بهشت غذا‌های محلی و سنتی

شلکینه

شلکینه نام یکی از نان‌های محلی خوشمزه کردستانی است که با نام چزنک هم شناخته می‌شود. 

البته شلکینه را می‌توان عضوی از خانواده شیرینی‌ها هم دانست؛ برای پختن شلکینه از وسیله‌ای به نام ساج استفاده می‌شود و البته می‌توان آن را در ماهیتابه هم پخت.

کردستان بهشت غذا‌های محلی و سنتی

برای پخت شلکینه از آرد، تخم مرغ و شیر استفاده می‌شود. به غیر از این مواد، روغنی که شلکینه در آن پخته می‌شود یکی از مفیدترین مواد غذایی است که در استان کردستان پیدا می‌شود.

 نوعی روغن حیوانی به نام روغن دان برای پخت این شیرینی مورد استفاده قرار می‌گیرد که باعث ترد شدن بافت آن می‌شود.

 این روغن برای بازگشت قوای از دست رفته بیماران، زنان زائو و کودکان استفاده می‌شود و اگر به این روغن دسترسی ندارید می‌توانی. از کره حیوانی به جای آن استفاده کنید.

کلانه

کردستان بهشت غذا‌های محلی و سنتی

کلانه هم از دیگر غذا‌های محلی کردستان است که روی ساج پخته می‌شود. 

مواد اولیه لازم برای پختن کلانه ساده و در دسترس است و به همین دلیل همه آن را به عنوان غذای سریع کردی می‌دانند.

 از ترکیب مقدار پیازچه یا پیچک (نوعی گیاه محلی) با نانی که روی ساج پخته می‌شود، کلانه به دست می‌آید.

البته این غذا را هم می‌توان در ماهیتابه یا فر پخت؛ اما طعمی که از پختن که لانه روی ساج به دست می‌آید همان طعم اصیل و همیشگی آن است. 

این غذا را معمولا در مهمانی‌های خانگی همراه با دوغ یا آش دوغ میل می‌کنند.

دلمه برگ مو

یکی از غذا‌های که در اکثر نقاط ایران طبخ می‌شود، دلمه برگ مو است. در کردستان نیز دلمه برگ مو پخته می‌شود و طعم دلمه با گیاهان محلی و ادویه‌های کردی گره خورده و طعم متفاوتی را تجربه خواهید کرد.

کردستان بهشت غذا‌های محلی و سنتی

نان برساق

نان برساق یکی از خوشمزه‌ترین نان‌هایی است که می‌توانید در وعده صبحانه نوش جان کنید. این نان روغنی جذاب در استان‌های کردستان، ایلام، لرستان و کرمانشاه پخته می‌شود. این نان کمی طعم شیرین دارد و اکثر خانم‌های کرد طرز تهیه و پخت آن را بلدند. مواد تشکیل دهنده نان برساق شیر، شکر، تخم مرغ، آرد و روغن است.

کردستان بهشت غذا‌های محلی و سنتی

اگر دوست داشته باشید می‌توانید این نان را به صورت مغزدار هم بپزید. مثلا خرما، گردو، توت خشک یا سبزیجات معطر می‌توانند گزینه‌های خوبی برای مغزدار کردن نان برساق باشند.

آش شه له مین

آش شه له مین هم یکی از آن غذا‌های محلی کردستان است که به عنوان داروی سرماخوردگی پیشنهاد می‌شود. این غذای محلی خوشمزه اکثرا در فصل‌های سرد مثل پاییز و زمستان پخته می‌شود و برای کسانی که همیشه سرما می‌خورند، بسیار مفید است. 

کردستان بهشت غذا‌های محلی و سنتی

شه له مین چیزی شبیه ترخینه است که به صورت خشک آماده می‌شود تا بعداً مورد استفاده قرار بگیرد. 

علاوه بر شه له مین از عدس، نخود، گردو، گوشت، پیاز و ادویه‌های همیشگی برای پختن آش شه له مین استفاده می‌شود.

کوفته شوروا

کردستان بهشت غذا‌های محلی و سنتی

کوفته محلی استان کردستان که بسیار خوشمزه و لذیذ است و البته بی شباهت به کوفته‌های سایر شهر‌ها نیست کوفته شوروا نام دارد. 

در تهیه این غذای خوشمزه موادی همچون سبزیجات معطر، گوشت چرخ کرده، لپه، برنج، ادویه، تخم مرغ بکار برده می‌شود.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۸
در انتظار بررسی: ۰
Canada
ناشناس
۱۹:۵۸ ۰۷ فروردين ۱۴۰۴
کردستان فخر ایران
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۰ ۰۷ فروردين ۱۴۰۴
اکثر این غذاها اسم ترکی دارن مثل دلمه قایرمه کلانه اینا غذاهای ترکی هستن نه کردی
Iran (Islamic Republic of)
شێرکۆ هیوا
۰۱:۲۰ ۰۹ فروردين ۱۴۰۴
کلانە یک کلمەی ٳصالتا کردیە،و قدیمیترین پیتزای جهانە،کە در سرزمین کردستان ازچند هزارسال پیش بودە،ضمنا ئاورمە کە از کلمەی کوردی ئاور(آتش)اومدە بەمعنای پختن،بنابراین غذاهای کوردی،اسامیشون هم کوردیە،حالا تبادل بین زبانها پیش میاد،اما این بە معنای این نیست کە قومی ادعای بکنە این غذاها مال ماست نە فلان ملت،درحالی کە سرزمین کوردستان از قدیمیترین ملتهای دنیاست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۱ ۰۷ فروردين ۱۴۰۴
حتماً گیلان جهنم غذا هاست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۳ ۰۷ فروردين ۱۴۰۴
چند سال قبل ، چند روز میهمان مردم خونگرم کردستان بودیم
همه چیز خوب بود ولی سرویس بهداشتی ها افتضاح بود بخصوص
در شهرستان بانه !!!
Iran (Islamic Republic of)
کوردم
۱۲:۳۵ ۰۷ فروردين ۱۴۰۴
جای چلو کبری پخته شده توسط شیعه متوهم خالی نزارید حیفه اول بار هم از صداوسیمای کثیف معرفی شداااااااا زشته خلاصه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۴ ۰۷ فروردين ۱۴۰۴
کلاته بسیار خوشمزه است دوستم کرد بود برام آورد واقعا بینطیربود،ولی دلمه برگ مو کلا از غذاهای اصیل لرستان هستش
United States of America
ناشناس
۱۱:۲۸ ۰۷ فروردين ۱۴۰۴
کیفشم مال شما