نرگس‌زار‌های پلدختر در دل زمستان شکوفا شده‌اند و با عطر دل‌انگیز خود، هم طبیعت را زینت داده‌اند و هم معیشت کشاورزان را رونق بخشیده‌اند.

برف و سرما طبیعت بیشتر مناطق لرستان را سفیدپوش کرده‌است، اما پلدختر در جنوب لرستان، با شرایط اقلیمی خاص خود، میزبان بهاری زودرس شده‌است.

نرگس‌زار‌های پلدختر، که در اواخر زمستان شکوفا می‌شود با زیبایی خیره‌کننده و عطر دل‌انگیز، هم طبیعت را زینت داده‌است و هم سفره کشاورزان را پررونق کرده‌اند.

در ایران، ۱۲۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی به کشت گل نرگس اختصاص یافته است. سالانه ۳۶۰ میلیون شاخه گل از این سطح برداشت می‌شود و زمینه اشتغال ۲۰ هزار نفر را فراهم کرده‌است.

در این میان، پلدختر با ۱۸ هکتار سطح زیر کشت، سهم ویژه‌ای دارد و ۱۷ میلیون شاخه گل نرگس از این اراضی برداشت می‌شود. این شهرستان به‌عنوان خاستگاه گل نرگس در لرستان، بیشترین سطح زیر کشت و رتبه نخست تولید را دارد.

استقبال کشاورزان از این محصول، به‌دلیل زحمت کم و سوددهی مناسب، هر ساله افزایش یافته و طبق برنامه‌ریزی جهاد کشاورزی، سطح زیر کشت نرگس طی سه سال آینده به ۳۰۰ هکتار خواهد رسید.

بهار نرگس در پلدختر/ عطر زمستانی جنوب لرستان

انواع نرگس در پلدختر

گل نرگس در چهار نوع پُرپَر، پیاله‌ای، شهلا و شیراز رشد می‌کند که عمده نرگس‌زار‌های پلدختر از نوع پیاله‌ای هستند. این محصول در مناطق مختلف این شهرستان، از جمله کرکی، تنگ فنی، رنگین‌بان، زعفران، چم‌مهر، هلوش، دشت جایدر، دشت واشیان، بادامک، گل‌گل، باغ گل‌گل، کلک بیشه، افرینه و چولهول، کشت می‌شود.

محمدحسن کیانی‌فر، مدیر باغبانی جهاد کشاورزی لرستان، با اشاره به ظرفیت بالای کشت گل نرگس در جنوب این استان می‌گوید: این محصول در زمین‌هایی که قابلیت کشت سایر گونه‌ها را ندارند، می‌تواند جایگزین مناسبی باشد.

وی افزود: در لرستان، بیش از ۱۰۰ بهره‌بردار در زمینه پرورش گل نرگس فعال هستند و اگر قیمت هر شاخه گل ۲۰۰ تومان باشد، هر هکتار با تولید حداقل ۲۰۰ هزار شاخه، بیش از ۴۰ میلیون تومان درآمد خواهد داشت.

به‌گفته مدیر باغبانی جهاد کشاورزی لرستان، گل نرگس محصولی مقرون‌به‌صرفه است، زیرا دوره رشد آن در پاییز و زمستان است و بارندگی‌های این فصل‌ها می‌توانند نیاز آبی آن را تأمین کنند.

بهار نرگس در پلدختر/ عطر زمستانی جنوب لرستان

افزایش سطح زیر کشت

علی نظری، مسئول باغبانی جهاد کشاورزی پلدختر، گفت: در سال جاری، ۸۰ هکتار از اراضی پلدختر زیر کشت گل نرگس رفته و بیش از ۱۷ میلیون شاخه از این سطح برداشت شده‌است.

وی پلدختر را زیستگاه اصلی گل نرگس در لرستان معرفی و بیان کرد: این شهرستان به‌دلیل شرایط آب‌وهوایی، منطقه‌ای مستعد برای توسعه کشت این محصول است.

با وجود ظرفیت بالای تولید گل نرگس در پلدختر، کشاورزان با مشکلاتی مواجه‌اند. یکی از اصلی‌ترین چالش‌ها، نبود صنایع تبدیلی و فرآوری این محصول است.

به‌گفته نظری، هر شاخه گل نرگس بین ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ تومان از کشاورز خریداری می‌شود و در صورت ایجاد کارگاه‌های اسانس‌گیری و فرآوری، می‌توان محصولاتی نظیر عطر تولید کرد که ارزش‌افزوده بیشتری برای کشاورزان خواهد داشت.

وی با بیان اینکه پراکنش گل نرگس در تمام نقاط پلدختر مشاهده و در مناطقی مثل آزادراه و کرکی کشت می‌شود، افزود: گل نرگس پلدختر در دسته‌های صدتایی به کلان‌شهر‌ها ارسال می‌شود.

بهار نرگس در پلدختر/ عطر زمستانی جنوب لرستان

توسعه نرگس‌زار‌ها

نظری با اشاره به اینکه کشت گل نرگس ۲۰ سال است در این شهرستان انجام می‌شود، گفت: توسعه نرگس‌زار‌های پلدختر از پنج سال گذشته آغاز شده‌است و به‌دلیل قیمت مناسب و زحمت کم کشاورزان پلدختری رغبت بیشتری به این کار دارند.

وی تصریح کرد: اراضی شیب‌دار و درجه دو و سه قابلیت کشت گل نرگس را دارند و این نوع گل در برابر بی‌آبی و کم‌آبی مقاوم است و به‌صورت آبی و دیم کشت می‌شود.

مسئول باغبانی جهاد کشاورزی پلدختر خاطرنشان کرد: در زمانی که اکثر نقاط لرستان پوشیده از برف هستند، نرگس‌زار‌های پلدختر گلدهی می‌کند که در صورت سرمایه‌گذاری می‌تواند زمینه توسعه و گردشگری را در این منطقه فراهم آورد.

نظری با اشاره به مشکلات کشاورزان افزود: پیاز گل نرگس گران است و هر هکتار حدود ۲۰۰ میلیون تومان هزینه دارد که در صورت سرمایه‌گذاری نهاد‌ها می‌توان با ارائه تسهیلات این مزارع را توسعه داد.

بهار نرگس در پلدختر/ عطر زمستانی جنوب لرستان

نبود صنایع تبدیلی و فرآوری

مسئول باغبانی جهاد کشاورزی پلدختر با اشاره به نبود صنایع تبدیلی و فرآوری این محصول در این شهرستان گفت: هر شاخه گل نرگس به‌قیمت ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ هزار تومان از کشاورز خریدار می‌شود که در صورت ایجاد کارگاه‌های اسانس‌گیری می‌توان محصولات جانبی مثل عطر تولید کرد.

احمدرضا ساتیاروند، مدیر جهاد کشاورزی پلدختر، نیز گفت: گل نرگس ارقام مختلفی دارد که در لرستان ارقامی همچون پیاله‌ای، مُشکین، پُرپَر و شهلا بیشتر کشت می‌شود.

وی با اشاره به اینکه کشت گل نرگس از نظر اقتصادی به‌صرفه است، افزود: از همه کشاورزان برای کشت این گونه گیاهی حمایت می‌کنیم و در تلاش هستیم تا در برنامه‌ای سه ساله، سطح زیر کشت گل نرگس را به ۳۰۰ هکتار افزایش دهیم.

 سید عماد شاهرخی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی لرستان، نیز در بازدید از مزارع نرگس پلدختر گفت: بیش از ۸۵ هکتار از اراضی لرستان به کشت این گل اختصاص یافته و سالانه بیش از ۱۸ میلیون شاخه گل نرگس در استان تولید می‌شود.

وی بر اهمیت توسعه صنایع تبدیلی و گردشگری کشاورزی در لرستان تأکید کرد و افزود: یکی از فرصت‌های مهمی که کشت گل نرگس در اختیار این استان قرار می‌دهد، توسعه گردشگری کشاورزی است.

نرگس‌زار‌های پلدختر در دل زمستان، بهاری زیبا را رقم زده‌اند. با حمایت مسئولان، این ظرفیت می‌تواند زمینه‌ساز توسعه کشاورزی، ایجاد اشتغال برای جوانان و رونق گردشگری در این شهرستان شود.

منبع:تسنیم

برچسب ها: گل نرگس ، لرستان
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.