رئیس شورای فقهی بانک مرکزی در خصوص نرخ ارز نکاتی را مطرح کرد.

صالح آبادی رئیس انجمن مالی اسلامی و سفیر ایران در قطر در دهمین همایش مالی اسلامی با محور اصلی جهش تولید با مشارکت مردم در بازار‌های مالی اسلامی، گفت: شش دانشگاه و نهاد داخلی و ۹ نهاد بین‌المللی در برگزاری این همایش کمک کردند برای برگزاری این همایش هفت پیش نشست برگزار شد. تامین مالی جمعی، طراحی ابزار‌های نوین اسلامی و مشارکت مردم در تولید و جایگاه آن در برنامه هفتم از جمله موضوعات پیش نشست‌ها بود.

او افزود: در انجمن مالی اسلامی تلاش شد پایگاه جامع مالی اسلامی را راه اندازی کنیم ما ۱۹۰ دانش‌پذیر را داشتیم و انجمن در توسعه علوم مالی و اسلامی موثر بوده است برای توسعه بازار‌های مالی راهی جزء توسعه دانش مالی اسلامی وجود ندارد

در ادامه هم مصباحی مقدم رئیس شورای فقهی بانک مرکزی گفت: سرمایه‌هایی در دست مردم است که به کار گرفته نمی‌شود از جمله ارزی که مردم در خارج از فعالیت تولیدی و تجارت نگهداری می‌کنند این سرمایه راکد است از جمله دیگر این موارد طلای ذخیره شده در سطح ملی است مجموع اینها ۷۰ میلیارد دلار و بیشتر است یعنی ۷۰ میلیارد دلار سرمایه ملی خارج از چرخه اقتصادی است برای این موضوع باید فکری کنید.

دولت و نظام بانکی باید اعتماد آفرینی کنند 

او افزود: در یک دوره مردم ارز خود را بانک‌ها سپرده‌گذاری می‌کردند تیر خلاص به اعتماد مردم با بازپرداخت سود ریالی آن زده شد و اعتماد از بین رفت. دولت و نظام بانکی باید اعتماد آفرینی کند سازمان بورس باید اعتماد مردم را جلب کند البته بورس کالا کاری در خصوص طلا انجام داده است و این کار بسیار خوبی است همین را باید نظام بانکی انجام دهد باید کاری شود مردم طلا و ارز خود را سرمایه‌گذاری کنند.

این مقام مسئول می‌گوید: بازدهی سرمایه در بانک‌های ما متاسفانه به شدت پایین است راه‌اندازی صندوق پروژه در بازار سرمایه برای پروژه‌ای بالادستی و پایین دستی نفت و گاز پیشنهاد بسیار خوبی در این زمینه است شنبه هم این پیشنهاد را به آقای پزشکیان مطرح کرد.

او می‌گوید: ثبات قیمت ارز موجب می‌شود تمام قیمت‌ها با ثبات باشد این تجربه کشور است و مردم با نرخ ارز شرطی شدند؛ پس ثبات بازار ارز منتج به ثبات بازار کالا و خدمات می‌شود تراز تجاری با نفت ما ۲۸ میلیارد دلار مثبت است البته بدون نفت ۲ میلیارد دلار این تراز منفی است. ۲۸ میلیارد دلار مازاد ارزی یک فرصت خوب است، اما چرا قیمت ارز بالا می‌رود؟ در این زمینه دو بحث داخلی و خارجی مطرح است. عامل خارجی این افزایش نرخ کانال‌های تلگرامی است و در جوار کشور ما در خدمت این کانال‌های خارجی عمل می‌کنند در دبی، هرات، اربیل و... این کانال‌ها مدیریت می‌شود و بازار داخلی به این شرایط رسیده است مسئولان ما قدرت جلوگیری از کانال‌ها را ندارند دلالان و قاقچیان هم با آنها هم راستا هستند، قیمت‌ها باید تابع عرضه و تقاضا تحت مسلمین باشد. با ۲۸ میلیارد تراز تجاری مثبت نباید شاهد بالا رفتن نرخ ارز باشیم یک منطق غلط حتی در قانون ما آمده است ارز هم مانند سایر کالاهاست.

برخی سیگنال غلط به بازار‌ ارز می‌دهند

مصباحی مقدم می‌گوید: توهم گروهی این است که اگر قیمت ارز بالا رود صادرات تشویق می‌شود وقتی تولید مازاد نداریم صادرات را نمی‌توانیم اضافه کنیم باید مشکل مدیریت ارز حل شود. عامل دیگر که داخلی است و به دولتمردان بازمی‌گردد مهم‌ترین صادرکنندگان ما پتروشیمی و پالایش‌ها هستند که ارز را به موقع عرضه نمی‌کنند اگر این ارز به موقع در بازار توافقی عرضه شود دیگر هیچ وارد کننده‌ای نگران نخواهد بود در کل ارز را احتکار می‌کنند وقتی فاصله میان عرضه و تقاضا باشد تقاضا تشدید می‌شود ارز موجود است، اما در دسترس بازار نیست! بگذریم که برخی هم سیگنال غلط به بازارها می‌دهند.

او در نهایت عنوان کرد: رشد نقدینگی در هر اقتصادی متناسب با رشد کالا و خدمات ضرورت دارد کمتر بودن رشد نقدینگی نسبت به رشد کالا و خدمات رکود را به همراه دارد و رشد بیشتر آن تورم را به  باید رشد نقدینگی متناسب با تولید باشد نقدینگی بیشتر یعنی بالارفتن قیمت‌ها روش ما در تخصیص منابع راهی نیست که نقدینگی به تولید و تجارت اثبات کند.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار