رئیس اداره هواشناسی دریایی چابهار با اشاره به تأثیر تغییرات اقلیمی بر افزایش شیوع بیماری‌های واگیر، از جمله تب دنگی، گفت: این تغییرات به یکی از چالش‌های جدی سلامت و محیط‌زیست در جنوب شرق کشور تبدیل شده است.

محمدرضا سالاری فنودی با اشاره به تغییر الگو‌های بارشی اظهار کرد: بارش‌های سنگین اخیر در جنوب سیستان و بلوچستان منجر به شکل‌گیری آب‌های راکد، به‌ویژه هوتک‌ها، شده است که شرایط ایده‌آلی برای تخم‌گذاری پشه آئدس فراهم می‌کنند این پشه در ظروف یکبار مصرف رها شده در طبیعت، لاستیک‌های فرسوده در محیط‌های نزدیک به اماکن مسکونی، تخم‌گذاری می‌کند.

وی با تأکید بر اینکه افزایش دما، تغییر الگو‌های بارندگی و بالارفتن رطوبت مقطعی در شهر‌های ساحلی مانند چابهار، کنارک و زرآباد، شرایط مساعدی برای تکثیر پشه ناقل بیماری آئدس فراهم کرده است، افزود: میانگین دمای سالانه استان در حال افزایش است و این امر نه‌تنها طول دوره فعالیت پشه‌ها بلکه سرعت تکثیر آنها را نیز بیشتر کرده است.

بارندگی‌های سیلابی پارسال و امسال در سیستان و بلوچستان منجر به طغیان پشه‌های ناقل تب دنگی شده است

رئیس اداره هواشناسی دریایی چابهار ادامه داد: افزایش دما، محدوده زندگی پشه آئدس را گسترش داده است از جمله با افزایش ۱.۱ درجه سلسیوس میانگین دمای سال ۱۴۰۲ نسبت به بلندمدت ایستگاه هواشناسی چابهار، شرایط برای تکثیر بهتر این پشه‌ها فراهم شده بود.

وی بر اهمیت مقابله با تغییر اقلیم و کاهش انتشار گاز‌های گلخانه‌ای تأکید کرد و گفت: وابستگی به سوخت‌های فسیلی، عامل اصلی تغییرات شدید اقلیمی و افزایش دما است که علاوه بر گسترش بیماری‌ها، منابع طبیعی و زندگی انسان‌ها را تهدید می‌کند.

اثر تغییرات اقلیم بر گسترش بیماری تب دنگی در سیستان و بلوچستان

راهکار‌های مدیریت بحران و نقش پیشگیری

سالاری فنودی برای مدیریت تب دنگی پیشنهاد‌هایی از جمله آموزش عمومی برای جلوگیری از تجمع آب‌های راکد، بهبود سیستم‌های زهکشی، تقویت زیرساخت‌های بهداشتی، و بهره‌گیری از پیش‌بینی‌های دقیق هواشناسی ارائه داد.

وی در توضیح تب دنگی گفت: این بیماری که به تب استخوان‌شکن نیز معروف است، از طریق پشه آئدس منتقل می‌شود و درگذشته عمدتاً در مناطق استوایی شایع بود، اما در دهه‌های اخیر گستره آن گسترش‌یافته است.

رئیس اداره هواشناسی دریایی چابهار در ادامه به هوتک‌ها اشاره کرد و افزود: هوتک، گودالی طبیعی یا مصنوعی برای ذخیره آب بارندگی است که به مصارف کشاورزی، آشامیدنی و حیات‌وحش می‌رسد. اما این گودال‌ها در صورت مدیریت نادرست، به زیستگاه‌های خطرناکی برای حشرات ناقل بیماری تبدیل می‌شوند.

وی با بیان اینکه مقابله با تغییرات اقلیمی و حفظ محیط‌زیست، وظیفه‌ای جهانی است که نیازمند اقدامات هماهنگ از سوی دولت‌ها و شهروندان است تصریح کرد: تنها با همکاری و برنامه‌ریزی می‌توان از پیامد‌های منفی تغییرات اقلیمی، از جمله گسترش بیماری‌ها، جلوگیری کرد.

برچسب ها: تب دنگی ، علوم پزشکی
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار