با حضور وزیر علوم، تحقیقات و فناوری کشورمان و وزیر آموزش عالی و تحقیقات علمی عراق، برنامه اجرایی همکاری‌های علمی دو کشور به امضا رسید.

در اولین روز هفته علم ایران و عراق، برنامه‌ اجرایی همکاری‌های علمی دو کشور، به امضای امید رضایی‌فر رئیس مرکز همکاری‌های علمی بین‌المللی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ایران و حیدر عبد ضهد قائم‌مقام وزارت آموزش عالی عراق رسید.

این برنامه همکاری علمی مشترک در محورهای متعددی همچون تقویت همکاری‌های مشترک در برنامه بورسیه‌های تحصیلی برای دوره‌های کارشناسی و تحصیلات تکمیلی، به‌ویژه در چارچوب برنامه «در عراق تحصیل کن»، برگزاری کارگاه‌های آموزشی برای استادان و دانشجویان، تشویق همکاری در زمینه راهنمایی‌های علمی مشترک، امکان تبادل استادان دانشگاه برای انجام پژوهش‌های علمی مشترک و ارائه سخنرانی در حوزه‌های تخصصی آن‌ها و همکاری در ایجاد پارک علم و فناوری مشترک در عراق تحت مدیریت وزارت آموزش عالی و تحقیقات علمی عراق، تهیه و تدوین شده است.

حسین سیمایی صراف در آیین افتتاحیه هفته علم ایران و عراق به میزبانی دانشگاه الزهرا (س) در شهر مقدس کربلا با قدردانی از وزیر آموزش عالی عراق و تمام دست‌اندرکاران این اجلاس گفت: این رویداد فرصتی گران‌بها برای تأمل در تاریخ مشترک، میراث علمی غنی و قابلیت‌های نامحدود همکاری میان دو ملت بزرگ ایران و عراق فراهم آورده است.

وی با اشاره به اشتراکات تاریخی دو کشور، گفت: ایران و عراق، به‌عنوان دو کشور همسایه با تاریخی کهن و تمدنی به‌قدمت هزاران سال، همواره در خط مقدم تولید علم، فرهنگ و دانش در کنار یکدیگر بوده و مهد بزرگ‌ترین مراکز علمی و فرهنگی در جهان اسلام بوده‌اند؛ که از جمله آنها می‌توان به حوزه‌های علمیه در نجف و کربلا در کشور عراق و حوزه‌های علمیه و مراکز دانش در خراسان ایران اشاره کرد.

سیمایی افزود: دانشمندانی چون شیخ طوسی، خواجه نصیرالدین طوسی، فارابی، ابن سینا و دیگر بزرگان علم و دانش، همواره پلی برای ارتباط میان دو ملت بوده‌اند و امروز نیز آثار آنان همچنان چراغ راه نسل‌هاست.

وزیر علوم تاکید کرد: برگزاری هفته علم، گامی مهم برای تعمیق همکاری‌ها و بهره‌برداری از میراث علمی و فرهنگی مشترکمان خواهد بود. ما به‌عنوان دو ملت بزرگ از ظرفیت‌های علمی و فرهنگی فراوانی برخورداریم که می‌توانند پایه‌ای مستحکم برای همکاری پایدار ایجاد کنند.

سیمایی تاکید کرد که ایران و عراق به توسعه نیازمند هستند و این توسعه تنها از طریق حرکت علمی و پژوهشی ممکن می‌شود و دین، زبان، و میراث مشترک تمدن اسلامی، پایه‌های استواری برای تعمیق روابط بین دو کشور هستند.

وی افزود: از دیرباز، سنت‌های پژوهشی در حوزه‌های علمیه و دانشگاه‌های ما نشان‌دهنده پیوند نزدیک بین علوم اسلامی و تجربی بوده است؛ و اکنون باید این پیوندها را تقویت کرده و گامی بزرگ به‌سوی پیشرفت علم و فناوری برداریم.

سیمایی ضمن برشمردن برخی محورهای اصلی همکاری علمی که می‌توانند به تقویت روابط کمک کنند،گفت: تعریف طرح‌های پژوهشی مشترک در موضوعاتی مانند مسائل زیست‌محیطی، مدیریت منابع آب و انرژی، و علوم پزشکی از جمله حوزه‌های اولویت‌دار هستند که می‌توانیم از طریق همکاری در آن‌ها به پیشرفت چشمگیری دست یابیم.

وی تصریح کرد: تبادل استادان و پژوهشگران نیز دیگر محور همکاری عراق و ایران است که به دو کشور این امکان را می‌دهد تا با تقویت برنامه‌های تبادل علمی، نسل جدیدی از پژوهشگرانی را پرورش دهند که درک عمیقی از مسائل دو کشور دارند و راه‌حل‌های مؤثری ارائه می‌دهند.

وزیر علوم تاکید کرد: باید همکاری در فناوری‌های پیشرفته را با جدیت دنبال کنیم و از فرصت همکاری در حوزه‌هایی مانند هوش مصنوعی، زیست‌فناوری، و فناوری نانو غافل نباشیم.

وی با تاکید بر ضرورت حمایت از پژوهش‌های علوم انسانی و اسلامی، گفت: با توجه به میراث غنی مشترک میان ایران و عراق، می‌توانیم پژوهش‌های گسترده‌ای در حوزه‌هایی مانند تاریخ، فلسفه و عقاید انجام دهیم که نه‌تنها الهام‌بخش دو ملت، بلکه کل جهان اسلام خواهند بود.

سیمایی افزود: ایران و عراق هر یک به‌ تنهایی از امکانات علمی عظیمی برخوردارند و دانشگاه‌های دو کشور در رتبه‌بندی‌های جهانی جایگاه‌های برجسته‌ای دارند بنابراین همکاری میان دو کشور می‌تواند این ظرفیت‌ها را در خدمت حل مسائل منطقه‌ای و جهانی قرار داده و الگویی برای دیگر کشورها باشد.

سیمایی به نقش مهم رهبر معظم انقلاب اسلامی در ایران و مرجع بزرگ شیعه حضرت آیت‌الله العظمی سید علی سیستانی در عراق اشاره کرد و گفت: این بزرگان همواره در ترویج علم و دانش و تقویت روحیه همکاری میان دو ملت‌ پیشگام هستند.

دومین هفته علم ایران و عراق از دیروز (شنبه، ۲۹ دی) تا دوشنبه (یکم بهمن) با حضور مقامات آموزش عالی و روسای دانشگاه‌های دو کشور در دانشگاه الزهرا (س) شهر مقدس کربلا برگزار می‌شود. اولین هفته علم دو کشور، ۱۵ تا ۲۰ مهر ۱۴۰۲ در شهر مشهد و به میزبانی دانشگاه فردوسی برگزار شد.

منبع: وزارت علوم

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار