باشگاه خبرنگاران جوان؛ اعظم پورکند - بریکس به دنبال کنار گذاشتن استفاده از دلار آمریکا در تجارت نیست، زیرا بیشتر ذخایر مالی اعضای این گروه به دلار آمریکا نگهداری میشود. این مطلب را ادواردو سابویا، معاون وزیر امور خارجه برزیل برای منطقه آسیا-اقیانوسیه، اعلام کرد.
او در مصاحبه با رادیو فرانساینتر (RFI) گفت: «این موضوع (کنار گذاشتن دلار) منطقی نخواهد بود، زیرا کشورهای بریکس دارندههای بزرگ ذخایر دلاری هستند. بحثهای ما در بریکس با هدف تسهیل تراکنشها بین کشورهای این بلوک است. اقدامات بریکس در راستای مقابله نیست.»
در عین حال، این دیپلمات اشاره کرد که این گروه در زمانی شکل گرفت که نیاز به راهاندازی مجدد اقتصاد جهانی پس از بحران مالی جهانی سال ۲۰۰۸ احساس میشد.
به گفته سابویا، این بلوک در طول فعالیت خود توانسته است به رسمیت و اعتبار بینالمللی دست یابد. او افزود: «امروز ما در واقعیتی متفاوت و با چینشی متفاوت از روابط بینالمللی زندگی میکنیم. بریکس در شکلدهی به دستور کارِ گروه بیست (جی ۲۰) و در بحثهای سازمان ملل مشارکت دارد و این روند ادامه خواهد یافت.»
پیش از این، دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب ایالات متحده، اعلام کرده بود که در صورت ایجاد یک ارز جدید یا کنار گذاشتن دلار توسط کشورهای عضو بریکس، تعرفههای تجاری ۱۰۰ درصدی بر کالاهای این کشورها اعمال خواهد کرد.
پس از آن، «سوبرامانیام جایشانکار»، وزیر امور خارجه هند، تأکید کرد که این کشور «هرگز حامی حذف دلار نبوده است». «سرگئی ریابکوف»، معاون وزیر خارجه روسیه و نماینده ویژه بریکس، نیز اعلام کرد که بریکس آماده است به ترامپ توضیح دهد که این گروه قصد تعرض به دلار را ندارد، اما از سیاستهای اشتباه واشنگتن درس گرفته است.
«ولادیمیر پوتین»، رئیسجمهور روسیه، هم اخیرا تأکید کرده است که گروه بریکس (متشکل از برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی) به دنبال حذف دلار از سیستم مالی جهانی نیست. او گفت که هدف بریکس تقویت همکاریهای اقتصادی و تجاری بین اعضا و ایجاد سیستمهای پرداخت جایگزین برای کاهش وابستگی به دلار است، نه حذف کامل این ارز.
پوتین همچنین اشاره کرد که کشورهای عضو بریکس به دنبال ایجاد مکانیسمهای مالی مستقل و تقویت استفاده از ارزهای ملی خود در مبادلات تجاری هستند. این اقدامات به منظور کاهش تأثیر تحریمهای اقتصادی و افزایش ثبات مالی در بلوک بریکس انجام میشود.
این اظهارات در پاسخ به نگرانیهای برخی تحلیلگران و سیاستمداران غربی مطرح شد که معتقدند بریکس ممکن است به دنبال تضعیف موقعیت دلار به عنوان ارز ذخیره جهانی باشد. پوتین با رد این ادعاها، بر اهمیت همکاریهای سازنده و عدم هدفگیری مستقیم علیه دلار تأکید کرد.
برزیل از اول ژانویه ریاست بریکس را بر عهده گرفته است. در سال ۲۰۲۴، روسیه ریاست این گروه را بر عهده داشت و رویداد کلیدی در دوران ریاست آن، اجلاس کازان در ۲۲ تا ۲۴ اکتبر بود.
منبع: تاس