نشست هماندیشی «اثرگذاری پژوهشگران جوان در جامعه و صنعت» با حضور حسین افشین، معاون علمی و فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهور برگزار شد.
افشین بحث خود را با تاکید بر نقش اساتید در مسیر زندگی دانشجویان آغاز کرد و با ذکر خاطرهای در این خصوص گفت: یکی از دانشجویان در رشته مهندسی مکانیک که از قضا در این رشته با مشکلات زیادی مواجه بود، به پیشنهاد من با تغییر رشته تحصیلی توانست رتبه ۴ رشته مدیریت را کسب کند و اکنون در یکی از دانشگاههای معتبر آمریکایی فعالیت میکند.
وی ادامه داد: آینده علمی کشور به دست اساتید جوان رقم خواهد خورد و اگر این اساتید، مسیر را مانند گذشتگان طی کنند، احتمالا تغییری ایجاد نمیشود.
«نخبگان» در مسیر تحول با حمایت رئیس جمهور
افشین با اشاره به این نکته که “ما در کشور کمبود قانون و نیروی انسانی متخصص نداریم”، افزود: آنچه امروز بیش از هر چیز اهمیت دارد، نقشآفرین کردن و ایجاد انگیزه در این نیروهای انسانی است که این وظیفه بر عهده بنیاد نخبگان است.
وی در این جلسه همچنین با اشاره به رویکرد دولت و شخص رئیس جمهور در توجه به دو حوزه مهم «آموزش و نخبگان» مطرح کرد: توجه ویژه رئیس جمهور محترم به مسئله نخبگان، فرصتی مغتنم برای ماست.
معاون علمی، در ادامه خاطرنشان کرد: در این دوره، حمایت از تجهیزات آزمایشگاهی اساتید جوان افزایش یافته است و بودجه این امر سه برابر شده است تا با توجه به شرایط اقتصادی کنونی، آنان بتوانند آزمایشگاههای خود را تجهیز کنند.
از کشف تا شکوفایی استعدادها
همچنین افشین در جمع خبرنگاران با اشاره به حضور اساتید برجسته در این رویداد گفت: هدف ما برگزاری چندین رویداد مشابه در آینده است، چرا که از دیگر وظایف بنیاد ملی نخبگان، کشف استعدادهاست؛ حمایت از استعدادها، بخش دوم این وظیفه است. ابتدا باید دانشجویان و اساتید را در حوزههای مورد علاقه و استعدادشان شناسایی و به شکوفایی آنان کمک کنیم.
رئیس بنیاد ملی نخبگان تأکید کرد: این امر به تنهایی توسط بنیاد امکانپذیر نیست و نیازمند شبکه گستردهای از اساتید است. با کمک این شبکه، استعدادهای دانشجویان کشف و راهکارهای مناسب برای شکوفایی آنها بررسی میشود.
کارت هویت نخبگی و تسهیلات ویژه، گامی جدید در حمایت از نخبگان
افشین در بخش دیگری از سخنان خود از اعطای «کارت هویت نخبگی» به برگزیدگان خبر داد و گفت: یکی از انتقاداتی که به بنیاد میشد، عدم ارائه کارت عضویت به نخبگان بود.
وی با اشاره به رونمایی نمادین این کارت برای استاد مهدی محقق، افزود: امروز از این کارت رونمایی کردیم؛ این کارتها تا پایان سال به تمامی افراد حاضر و غایب در این جلسه اعطا میشود و در آینده تسهیلات ویژهای نیز برای دارندگان آن در نظر گرفته خواهد شد.
معاون علمی رئیسجمهور در پاسخ به این سؤال که آیا این کارت عضویت به همه اعضای بنیاد اعطا میشود، اظهار کرد: این کارت به همه اعضا داده نمیشود، مثلا کسانی که مشمول طرح سربازی میشوند، مشمول دریافت این کارت نمیشوند، ولی سایر اعضا این کارت را دریافت میکنند.
پرداخت ماهیانه ۱۵ میلیون تومان تسهیلات و تبدیل آن به کمک بلاعوض
افشین همچنین با اشاره به حمایت ویژه بنیاد ملی نخبگان از دانشجویان نخبه دکترا، تصریح کرد:کسانی که عضو بنیاد ملی نخبگان باشند، از پروپوزالهای خود دفاع کرده و امتحان جامع را در موعد مقرر (یعنی تا پایان سال دوم) با موفقیت به اتمام رسانده باشند، از سال دوم تا چهارم تحصیل، ماهانه مبلغ ۱۵ میلیون تومان تسهیلات دریافت خواهند کرد.
وی اضافه کرد: در صورتی که این دانشجویان طی این دو سال، شاخصهای کیفی تعیین شده توسط بنیاد را نیز برآورده سازند، این تسهیلات به کمک بلاعوض تبدیل خواهد شد. شاخصهای مدنظر برای دانشجویان دکترا پیچیده نیستند، اما بر کیفیت بالای دستاوردهای پژوهشی تاکید دارند.
حمایت ویژه از دانشجویان نخبه دکتری
معاون علمی رئیسجمهور از زمان ثبتنام طرح «پژوهشیار» خبر داد و در خصوص تسهیلات حمایتی برای دانشجویان دکترا گفت: ثبتنام این طرح از اواخر دیماه تا پانزدهم بهمنماه انجام خواهد شد، اما دانشجویانی که از اول مهرماه واجد شرایط دریافت این تسهیلات شده باشند، پرداخت معوقهی آنها به صورت کامل انجام خواهد شد.
افشین در پایان تاکید کرد: شرط اصلی بهرهمندی از این تسهیلات، عضویت در بنیاد ملی نخبگان است. آییننامهی طرح پژوهشیار در سامانه بنیاد نخبگان و کانالهای اطلاعرسانی مربوطه قابل دسترسی است.
منبع: معاونت علمی ریاست جمهوری