مرکز مطالعات سیاسی و بین المللی صبح امروز نهم دی ماه، میزبان همایش بررسی همکاری جمهوری اسلامی ایران – «آسهآن» بود. اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا یا به اختصار آسهآن، مجموعهای از ۱۰ کشور واقع در جنوب شرقی آسیا است که ۸ آگوست سال ۱۹۶۷ (۱۷ مرداد ۱۳۴۶) توسط تایلند، سنگاپور، فیلیپین، مالزی و اندونزی شکل گرفت، سپس کشورهای ویتنام، میانمار، لائوس، کامبوج و برونئی نیز به آن پیوستند.
در این همایش، محمد بروجردی سفیر کشورمان در آسهآن، خلیل شیرغلامی، معاون مرکز مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت خارجه و «خیری بن عمر»، سفیر مالزی در ایران سخنرانی کردند.
محمد بروجردی سفیر کشورمان در آسهآن در این مراسم گفت: جنوب شرق آسیا جایگاه ویژهای در سیاست نگاه به شرق برای جمهوری اسلامی ایران دارد. اهمیت و جایگاه منطقه جنوب شرق آسیا دلیل توسعه سریع روابط جمهوری اسلامی ایران و آسه آن در تمامی زمینههای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بوده است. این گسترش روابط نه تنها در سطح دوجانبه بلکه در سازمانها و مجامع منطقهای و بین المللی مشاهده میشود. جمهوری اسلامی ایران در ۳ دهه اخیر علاقه شدیدی به گسترش همکاریهای خود با این سازمان داشته و تلاشهای زیادی در این زمینه انجام داده است که به برخی از این موارد اشاره خواهم کرد.
وی افزود: در تاریخ ۳۱ می ۱۹۹۹، درخواست «مشارکت گفت و گوی بخشی» جمهوری اسلامی ایران به وزیر امور خارجه سنگاپور به عنوان رئیس آسه آن ارائه شد. در نتیجه در ژوئن ۲۰۰۰ آسه آن تصمیم گرفت که هیچ درخواست جدیدی برای مشارکت گفتوگو با این سازمان پذیرفته نشود و به طور کلی پذیرش سایر مشارکتهای جدید به آینده موکول شود. جمهوری اسلامی ایران اولین سفیر خود را در ژوئیه ۲۰۱۱ به دبیرخانه آسه آن معرفی کرد و در فوریه ۲۰۱۳ گروه تماس سفرای کشورهای عضو سازمان همکاریهای اقتصادی در جاکارتا را تشکیل داد و در سال ۲۰۱۸ جمهوری ایران به پیمان دوستی و همکاری در جنوب شرق آسیا پیوست. سال گذشته نامهای را با امضای وزیر امور خارجه فقید جمهوری اسلامی ایران ارائه کردم که خواستار ارتقای رابطه ایران به «مشارکت توسعه بخشی» با آسه آن شده بود.
بروجردی در ادامه گفت: من عمیقاً معتقدم که ایران پتانسیل شراکت و همکاری قابل توجهی با آسهآن دارد و روابط آن برای هر دو طرف سودمند خواهد بود. سال گذشته ما با دبیرخانه آسه آن و سفرای کشورهای عضو آسه آن در جاکارتا و همچنین با پایتختهای کشورهای عضو آسه آن مذاکره کردیم. در این تلاش سعی شد تا توانمندیها و ظرفیتهای جمهوری اسلامی ایران را به اعضای آسهآن یادآوری کرد. ما از ایدههای تعامل بیشتر جمهوری اسلامی ایران و آسهآن استقبال کرده و در عین حال ابتکاراتی را نیز پیشنهاد کردهایم و اکنون روی چندین پیشنهاد کار میکنیم که ممکن است در آینده نزدیک اجرایی شوند. امروز اطمینان دارم که در دوران ریاست مالزی بر آسهآن، روابط جمهوری اسلامی ایران و آسهآن حتی بهتر و توسعهیافتهتر خواهد شد.
ایران پتانسیل شراکت و همکاری قابل توجهی با آسهآن دارد
در این همایش همچنین خلیل شیرغلامی معاون مرکز مطالعات سیاسی و بین المللی گفت: امیدوارم این رویداد همکاری بین جمهوری اسلامی ایران و اعضای انجمن کشورهای آسیای جنوب شرقی آسیا فراهم کند. ما در یکی از پویاترین و در حال تحولترین دورههای زندگی بشریت و نظم جهانی قرار داریم. تغییرات بیسابقه و سریع هم در جوهر نظم جهانی فعلی و هم در نگرش بازیگران آن، به دنیای جدید کمک میکند. قرن ۲۱، به عنوان قرن آسیا و هویت آسیایی و همچنین جنوب جهانی از جمله ویژگیهای جدید و روایتهای جدید نظم جهانی در حال تحول است.
وی افزود، شرق و جنوب شرق آسیا و غرب آسیا که دارای سنتها و علایق دیرینه هستند میتوانند نقش مهم تری در همدلی و هم افزایی پتانسیلها و تلاشها برای نظم جهانی کارآمدتر، متکثرتر و عادلانهتر ایفا کنند. آسهآن به عنوان الگوی نقش منطقه گرایی موفق، چیزهای زیادی برای ارائه به سایر مناطق برای گسترش یکپارچگی و همکاری مشترک میتواند ارائه دهد. ابعاد مهم آسه آن نه تنها در داخل جامعه اعضای این سازمان میتواند موثر و مفید باشد بلکه میتوانند نقشی محوری در سایر جوامع و مناطق من جمله در غرب آسیا ایفا کند.
منبع: ایرنا