باشگاه خبرنگاران جوان؛ مریم رضایی - این نمایشگاه که در گالری جاوید موسسه آموزش عالی ارم شیراز برپا شده، حاصل تلاش دانشجویان رشته ارتباط تصویری است که با بهرهگیری از تکنولوژیهای نوین هوش مصنوعی در کنار آشنایی با اصول و مفاهیم ادبیات کهن و معاصر، شخصیتهای داستانی را در قالبهای بصری نوین تجسم کردهاند.
استاد مزدک نظری، مدیر گروه رشته تلویزیون و هنرهای دیجیتال موسسه آموزش عالی ارم و هدایتکننده این پروژه گفت: این پروژه از جایی آغاز شد که هنر دیجیتال و هوش مصنوعی میتوانند بهطور همزمان بهعنوان ابزار و همکار در فرایند خلق آثار هنری عمل کنند.
او در خصوص هدف از آثار تولید شده گفت: هدف ما این بود که بهجای استفاده صرف از هوش مصنوعی بهعنوان یک ابزار تولید، از آن بهعنوان یک همکار خلاق بهره بگیریم.
استاد نظری از این پروژه به عنوان فرصتی برای یادگیری مفاهیم کهن ادبیات، با ویژگیهای شخصیتهای داستانهای کهن و معاصر یاد کرد و افزود: دانشجویان با مطالعه این شخصیتها، ویژگیهای ظاهری و باطنی آنها را استخراج کرده و در مرحله بعد، از هوش مصنوعی برای تجسم این شخصیتها بهطور نوآورانه استفاده کردهاند.
مدیر گروه رشته تلویزیون و هنرهای دیجیتال موسسه آموزش عالی ارم شیراز تأکید کرد: این پروژه فرصتی است برای تلفیق علم و هنر، درک و تجسم شخصیتها، و در نهایت خلق شخصیتهایی که در تقاطع دنیای واقعی و دنیای دیجیتال قرار دارند.
مزدک نظری با بیان اینکه این پروژه تنها به خلق آثار محدود نمیشود، ادامه داد: مهمترین جنبه این فرایند، تجربیات آموزشی است که در طول سه ماه بهطور مستمر بهدست آمده است. دانشجویان با استفاده از هوش مصنوعی در مراحل مختلف تولید آثار، علاوه بر یادگیری نحوه کار با مدلهای پیچیده و ابزارهای دیجیتال، به دقت و دامنۀ تحلیل شخصیتها پرداختهاند.
این مدرس دانشگاه افزود: دانشجویان هنرمند بهعنوان کاربران حرفهای هوش مصنوعی، یاد گرفتند که چگونه از این ابزارها برای خلق تصاویر و اصلاح آنها بهرهبرداری کنند و در این مسیر، انواع هوش مصنوعی را شناسایی و از ظرفیتهای مختلف آن استفاده کردهاند. این تجربه، به دانشجویان کمک میکند تا درک عمیقتری از مفاهیم هنر دیجیتال پیدا کنند و بتوانند در پروژههای بعدی خود از تکنیکهای نوین بهره ببرند.
او در پاسخ به سئوالی درخصوص نقش نظریات بارت درباره اسطورهها و چگونگی بازتعریف آنها در خلق شخصیتهای جدید در این نمایشگاه گفت: نظریات رولان بارت در خصوص اسطورهها برای ما نقطۀ عطفی بود در خلق شخصیتهای جدید و نوآورانه. بارت میگوید اسطورهها در واقع نشانههایی هستند که از بطن جامعه بهوجود میآیند و در طول زمان، معنای خود را تغییر میدهند. در این پروژه، ما از این رویکرد بهره گرفتیم و شخصیتها را نه تنها از دیدگاههای کهن، بلکه از منظر اسطورههای معاصر نیز بازسازی کردیم.
استاد نظری خاطرنشان کرد: ما با تحلیل ویژگیهای شخصیتی و نمادین هر یک از شخصیتها در داستانها و اسطورهها، این ویژگیها را در قالبهای جدید و دیجیتال بازتولید کردیم. بهوسیلهی هوش مصنوعی، توانستیم این اسطورهها را بهصورت بصری تجسم کنیم، و این امکان را به دانشجویان بدهیم که با خلق شخصیتهای دیجیتال خود، اسطورههای جدیدی از دنیای ادبیات بسازند که در عین پیوستگی با گذشته، به شیوهای نوین و معاصر نیز جلوه کنند.
این فعال عرصه هنر با ارزیابی از تعامل بین انسان و هوش مصنوعی و پتانسیل ان برای رشد خلاقیت هنری ابراز عقیده کرد: تعامل انسان و هوش مصنوعی در هنر، نهتنها بهعنوان یک ابزار کاربردی بلکه بهعنوان یک همکار خلاق، یکی از مهمترین تحولات قرن حاضر است. هوش مصنوعی به هنرمند این امکان را میدهد که با ایدههایی که قبلاً در دسترس نبودند، به شیوهای نوآورانه دست یابد.
او افزود: در این پروژه، دانشجویان توانستند نه تنها از تکنولوژی بهعنوان ابزاری برای سرعت بخشیدن به فرآیند خلق استفاده کنند، بلکه از آن برای ایجاد تنوع در تصاویر و شخصیتها و کشف زاویههای جدید بهرهبرداری کنند. درواقع، هوش مصنوعی یک ابزار است که میتواند خلاقیت هنری را تحریک کرده و مرزهای آن را گسترش دهد، همانطور که در پروژهی ما، این امکان فراهم شد تا شخصیتهای داستانی با ویژگیهای اسطورهای و نمادین بهطور دیجیتال تجسم شوند.
استاد مزدک نظری بیان کرد: این نمایشگاه فرصتی است تا مرزهای سنت و تکنولوژی در هم شکسته شود و نتیجهاش چیزی فراتر از یک نمایشگاه هنری است. مخاطبان شاهد آفرینش شخصیتهایی خواهند بود که نهتنها ریشه در داستانهای کهن دارند، بلکه با بهرهگیری از تکنولوژیهای نوین بهطور دیجیتال بازسازی شدهاند.
او ادامه داد: در این نمایشگاه، شخصیتها دیگر فقط موجوداتی از دنیای کلمات نیستند، بلکه از طریق رنگ، نور و تصویر، وارد دنیای بصری شدهاند. این پروژه بهویژه نشاندهندهی تقاطع هنر و علم است، جایی که دانشجویان توانستهاند از هوش مصنوعی بهعنوان ابزاری برای ارتقای خلاقیت خود استفاده کنند. آنها این تجربه را از زاویهای نوین میبینند و امیدوارم این نمایشگاه الهامبخش مخاطبان باشد تا درک عمیقتری از پتانسیلهای تکنولوژی و هنر پیدا کنند.
نمایشگاه پیکرههای خیال شامل آثاری از میثم آذرنشین، غزال احمدی، تارا اشک تراب، محدثه پیران، محمد جعفر حیدری، فاطمه روحی جهرمی، آیلین زمانی، عسل سبکبار، فاطمه علیزاده، شهلا کشاورز، علیرضا محمدی و زینب نظری اصطهباناتی است که با هدایت مزدک نظری از تاریخ ۸ تا ۲۰ دیماه ۱۴۰۳ در گالری جاوید موسسه آموزش عالی ارم واقع در ابتدای چوگیاه دایر است.