جواد محمدی رئیس پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری، با اشاره به دو محصول جدید یکی از شرکتهای دانش بنیان زیرمجموعه این پژوهشگاه گفت: ما مرکزی تحت عنوان مرکز توسعه بیوتکنولوژی را سال گذشته با مشارکت بخش خصوصی راه اندازی کردیم، در این مرکز بیش از ۳۶ شرکت دانش بنیان فعال هستند و جوانهای فارغ التحصیل کشور در آن اقدام به تولید محصولات مورد نیاز کشور کرده و آنها را به بازار داخل و خارجی به فروش میرسانند.
رئیس پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری با اشاره به اینکه محصولات تولیدی این شرکتها جزو محصولات تراز یک بیوتکنولوژی کشور محسوب میشود، افزود: این مجموعه دانش بنیانها، ۶۰ درصد صادرات کشور را برعهده دارد و این شرکتهایی که ذیل آن هلدینگ در پژوهشگاه مستقر شدند، محصولات مختلفی از جمله کیتهای تشخیصی، واکسنهای درمانی و دارو را تولید میکنند. به طور مثال واکسنهایی که مورد نیاز کشوراند مانند واکسن آنفولانزا و یا اچ پی وی تاکنون تولید شده و محصولات جدیدتری را به زودی رونمایی میکنند. همچنین این شرکتها در حال تولید پادزهر مار و عقرب هستند.
وی ضمن بیان این مطلب که اکثر این محصولات اولین بار است که در کشور تولید میشود، خاطرنشان کرد: از جمله محصولاتی که اخیرا خط تولید آن راه اندازی شده، آلبوژین و ایمونوژین است. هر دو محصول پروتئینهایی هستند که در خون همه افراد وجود دارد.
محمدی در تشریح ساختار و کارکرد داروی وریدی آلبوژین گفت: نقش داروی آلبوژین یا آلبومین پایدار کردن کل سیستم گردش خون است. در واقع پروتئین آلبومین توسط کبد ساخته میشود و در خون میماند و با غلیظ نگه داشتن خون، نمیگذارد آب از رگ خارج شود و به بافت برسد، در واقع آب را در رگ نگه میدارد تا گردش خون برقرار بماند. در افرادی که با نارسایی کبد مواجه هستند، مقدار این پروتئین کم است و باید با تزریق حجم آن افزایش یابد. همچنین در یک سری از موارد که سیستم گردش خون تحت فشار قرار دارد (مثل خون ریزیهای شدید) از این محصول استفاده میشود.
رئیس پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری درباره کارکرد داروی ایمونوژین ۵ درصد (IVIG) توضیح داد و گفت: این دارو در واقع همان انتی بادی/پادتنهایی هستند که در خون افراد وجود دارند و توسط گلبولهای سفید در بدن ترشح میشوند و در خون گردش میکنند تا با عوامل بیماری زا مقابله کنند. نقش اصلی این محصول تنطیم ایمنی است و هم در موارد نقص ایمنی و پرکاری سیستم ایمنی (خودایمنی) استفاده میشود.
وی ضمن بیان اینکه این دارو باید هر ۲۱ روز یکبار به این افراد تزریق شود، تصریح کرد: معمولا بچههایی که بیماریهای نقص ایمنی مادرزادی و ژنتیکی دارند به شدت وابسته به این دارو هستند. پیش از این یک شرکت اقدام به تولید این دارو کرده بود، اما نمیتوانست نیاز کل کشور را پوشش دهد که خوشبختانه با تولید جدید، نیاز ۱۰۰ درصدی کشور به این دارو مرتفع خواهد شد.
محمدی ادامه داد: ۴-۵ سال پیش که این دارو به کشور وارد میشد، قیمت هر دز آن حدود ۵ میلیون تومان بود و تهیه این دارو برای بسیاری سخت بود و حتی چندین سال گذشته خودم شاهد بودم وقتی به پدر مادر یک کودک گفتند تا آخر عمر به فرزند شما باید این دارو تزریق شود، از ادامه درمان منصرف میشدند که این عدم درمان سبب عفونت دستگاه گوارش و تنفسی و سیستم ادراری کودک میشود.
منبع: مهر