علیرضا سهرابی نور کارشناس مسائل بین الملل در گفتوگو با شبکه خبر درباره تحولات اخیر سوریه اظهار کرد: قدرت گرفتن گروههای شبه نظامی باعث میشود که همسایگان رویکردهای امنیتی و راهبردهای خود را تغییر دهند.
به گفته علیرضا سهرابی نور وقتی این راهبردها تغییر کند نظم امنیتی هم تغییر پیدا میکند. البته باید عنوان کرد که دو نوع نظم داریم اولی نظم در حیطه امنیت منطقه وحوزه بین الملل است، دیگری نظم در ساختار است یعنی گروهی مانند تحریر الشام با اقداماتی به حکومت میرسد و نظم در ساختار را به هم می زند.
این کارشناس تاکید کرد که اگر با توجه به دیدگاه و ایدئولوژی که اتخاذ میکنند دیدگاه تندی داشته باشند کشورهای منطقه از آن احساس خطر کنند، نظم در ساختار هم با تغییر مواجه میشود، یعنی این احساسهای خطر از طرف همسایگان میتواند بسیار مهم باشد.
به عنوان مثال اردن یکی از همسایههای جنوبی سوریه است و در گذشته با قدرت کرفتن گروههای تروریستی قربانی آنها شده بود. در نتیجه حتما احساس خطر میکند و البته بحث دیگر موضع پناهندگان است که باید به آن هم اشاره کرد.
علیرضا سهرابی نور درباره شرایط کشور های هم مرز با سوریه مانند اردن تاکید کرد که است که اردن دومین کشوری بوده که بیشترین پناهندگان سوری یعنی حدود یک و نیم میلیون سوری را در خود قرار داده و از زمان براندازی حکومت بشار اسد حدود یک میلیون آواره جدید در سوریه شکل گرفته و به کشورهای همسایه رفتهاند. این موضوع هم میتواند باعث بحران برای برخی از کشورهای منطقه شود.
این کارشناس بیان کرد: در زمان بحران داعش، ارتش سوریه گروههای تروریستی را تا لب مرزها به عقب راند و این عقب رفتن باعث شد تروریستها بخواهند حتی به اردن نفوذ کنند. بحث مهمتر آن است که ۷۰ درصد مردم اردن سنی مذهب و پیرو تفکرات اخوانی و سلفی هستند. قدرت گرفتن گروهی مانند تحریر الشام برای اردنیها یک خطر محسوب میشود. در جنگ با داعش هم تا زمانی که خلبان اردنیها را داعش به آتش کشید اردن وارد نبرد با داعش نشده و مجبور شد که وارد جنگ شود، اینها زنگ خطری است که نظم امنیتی منطقه را به هم ریخته است.