باشگاه خبرنگاران جوان؛ جواد فراهانی - در سال ۲۰۲۱، دانشمندان ژاپنی برای اولین بار کرههای یخی را کشف کردند، اما رصدهای تلسکوپ مدرن عجیب بودن آن ها را تایید کرده است. بر اساس مطالعه جدید، نور این اجرام دوردست با هیچ یک از پیشبینی تئوریهای تشکیل ستارههای کنونی مطابقت ندارد.
اگرچه این اجرام شبیه ابرهای متراکم گاز یا ستارگان تازه تشکیل شده هستند، اما کاملاً از مناطقی که ستارگان در آن شکل میگیرند جدا هستند. اگرچه نور عجیبی شبیه به ستارگان از خود ساطع میکند؛ اما این نور با مقادیر زیادی یخ که اطراف آن را احاطه کردهاند، متناسب نیست.
دکتر تاکاشی شیمونیشی از دانشگاه نیگاتا در ژاپن میگوید: «ما تمام تلاش خود را برای بازتولید خواص این اجسام انجام دادهایم، اما تاکنون هیچ نظریهای که بتواند خواص انرژی طیفی آن ها را توضیح دهد، پیدا نکردهایم.»
هنگامی که این توپها برای اولین بار کشف شدند، عجیب بودن آن ها برای دانشمندان آشکار بود، به گونهای که این اجرام با استفاده از تلسکوپ فضایی آکاری ژاپن که راه شیری را در طیف مادون قرمز بین سالهای ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۱ بررسی کرد، مشاهده شدند. اگرچه این اجرام در آسمان نزدیک به هم بودند، اما در واقع به اندازه کافی از هم دور بودند که هیچ ارتباطی بین آن ها وجود نداشت.
این تیم تحقیقاتی تخمین زده است که جرم اول در حدود ۹.۳ کیلوپارسک (حدود ۳۰۳۳۲ سال نوری) از خورشید در منطقهای از کهکشان به نام بازوی Cross-Scutum قرار دارد؛ در حالی که جرم دوم ۱۳.۴ کیلوپارسک (حدود ۴۳۷۰۴ سال نوری) دور از خورشید در کمان بازوی کارینا قرار دارد.
اگرچه مشاهدات اولیه نشان داد که این اجرام غیرعادی هستند، تلسکوپ فضایی وضوح کافی برای افشای جزئیات بیشتر را نداشت.
اکنون، تیم تحقیقاتی از آرایه میلیمتری/زیر میلیمتری آتاکاما (ALMA) در شیلی برای بررسی مجدد اجسام به امید حل این معما استفاده کرده است. با این حال، حتی با وجود بزرگترین تلسکوپهای موجود، توپهای یخی هنوز شبیه هیچ جسم دیگری در جهان نیستند.
مشاهدات ALMA نشان داد که طول موجهای نور ساطع شده توسط شی فضایی کشف شده نشان میدهد که از مونوکسید کربن و دی اکسید سیلیکون تشکیل شده است، ترکیبی که نشان میدهد ستاره جوانی در حال انفجار برای آزاد کردن شدید ماده جدید است.
اما اندازه کوچک، محتوای یخ زیاد و جدا شدن از مناطق ستارهزایی سنتی، آن ها را با هر نوع ستاره شناختهشدهای ناسازگار میکند. به همین دلیل، دانشمندان پیشنهاد میکنند که آن ها ممکن است نوع ناشناختهای از شیء را کشف کرده باشند.
پروفسور جین گریوز، اخترشناس از دانشگاه کاردیف که در این مطالعه شرکت نداشت، گفت: «این یک اثر شگفتانگیز است، اگرچه تا حدودی نیز گیجکننده است و همچنین تابش مادون قرمز را مانند ستارهها ساطع میکند.»
تیم تحقیقاتی قصد دارد از تلسکوپ فضایی جیمز وب (JWST) برای جمع آوری دادههای جدید در مورد این اجرام عجیب استفاده کند.
شیمونیشی توضیح داد: «تلسکوپ جیمز وب بسیار حساس است و وضوح طیفی بالایی دارد، بنابراین میتوانیم تجزیه و تحلیل دقیقی از یخ یا غبار انجام دهیم که ممکن است به ما در درک تاریخچه حرارتی منبع آن کمک کند.»
منبع: دیلی میل