مدیر گروه واحد آموزش و ارتقای سلامت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سواد سلامت دارویی و خود مراقبتی را دو عنصر کلیدی در مبارزه با پدیده رو به رشد مقاومت میکروبی دانست

دکتر حسن محمودی به مناسبت هفته اطلاع رسانی مهار مقاومت میکروبی،  در گفت و گو با خبرنگاران اظهار کرد: این دو عامل به افراد کمک می‌کند تا به صورت آگاهانه و مسئولانه از داروها استفاده  و در نتیجه از بروز مقاومت میکروبی پیشگیری کنند.

وی  افزود: سواد سلامت دارویی به توانایی افراد در درک و استفاده صحیح از اطلاعات مربوط به داروها اشاره دارد.

به گفته مدیر گروه واحد آموزش و ارتقای سلامت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان این توانایی شامل درک اطلاعات روی برچسب دارو به طوری که افراد باید بتوانند اطلاعات روی برچسب دارو مانند دوز، نحوه مصرف، عوارض جانبی و تداخلات دارویی را بدانند.

محمودی به درک نسخه پزشک توسط فرد در توانایی خواندن و فهمیدن نسخه پزشک و پرسیدن سوالات لازم برای اطمینان از درک صحیح دستورالعمل‌ها اشاره کرد.

وی شناخت داروهای تقلبی را ضروری دانست و افزود:توانایی تشخیص داروهای تقلبی و خطرناک،دانستن نحوه نگهداری صحیح از داروها، آگاهی از شرایط مناسب برای نگهداری داروها برای حفظ اثربخشی آن‌ها و دانستن عوارض جانبی داروها و نحوه مدیریت آن‌ها از دیگر ویژگی های سواد سلامت دارویی است.

ارتباط سواد سلامت دارویی و خود مراقبتی با مقاومت میکروبی

وی با بیان اینکه یکی از دلایل اصلی بروز مقاومت میکروبی، استفاده بی‌رویه از آنتی‌بیوتیک‌ها است، گفت:افراد با سواد سلامت دارویی از این مسئله آگاه هستند که آنتی‌بیوتیک‌ها تنها برای درمان عفونت‌های باکتریایی موثر هستند و نباید برای درمان سرماخوردگی یا آنفلوآنزا استفاده شوند.

مدیر گروه واحد آموزش و ارتقای سلامت معاونت بهداشتی ادامه داد: بسیاری از افراد به دلیل احساس بهبودی زودهنگام، مصرف آنتی‌بیوتیک را قطع می‌کنند که این امر می‌تواند باعث ایجاد باکتری‌های مقاوم شود؛ اما در مقابل افراد با سواد سلامت دارویی دوره درمان را به طور کامل و طبق دستور پزشک تکمیل میکنند.

خود درمانی یکی دیگر از عوامل مهم در بروز مقاومت میکروبی است

محمودی خوددرمانی با داروهای بدون نسخه یا تجویز شده برای دیگران را یکی دیگر از عوامل مهم در بروز مقاومت میکروبی دانست و گفت: افراد با سواد سلامت دارویی می‌دانند که باید قبل از مصرف هر دارویی با پزشک یا داروساز مشورت کنند.

به گفته وی سواد سلامت دارویی و خود مراقبتی، به ویژه در زمینه داروهای بدون نسخه (OTC)، نقش بسیار مهمی در پیشگیری از مقاومت میکروبی ایفا می‌کنند. داروهای بدون نسخه، داروهایی هستند که بدون نیاز به نسخه پزشک می‌توان آن‌ها را خریداری کرد و بسیاری از افراد برای درمان بیماری‌های خفیف به آن‌ها روی می آورند.

ارتباط سواد سلامت دارویی، داروهای OTC و مقاومت میکروبی

مدیر گروه واحد آموزش و ارتقای سلامت معاونت بهداشتی با اشاره به اینکه خوددرمانی نادرست، با داروهای بدون نسخه، به ویژه آنتی‌بیوتیک‌ها یکی از دلایل اصلی بروز مقاومت میکروبی است، بیان کرد:بسیاری از افراد تصور می‌کنند که برای درمان هر گونه عفونتی می‌توان از آنتی‌بیوتیک استفاده کرد، در حالی که این داروها تنها برای درمان عفونت‌های باکتریایی موثر هستند.

محمدی تاکید کرد: مصرف نادرست دوز و مدت درمان داروهای بدون نسخه نیز می‌تواند باعث ایجاد مقاومت میکروبی شود.

تداخل دارویی را جدی بگیرید

محمودی بیان کرد: برخی از داروهای بدون نسخه ممکن است با سایر داروهایی که فرد مصرف می‌کند، تداخل داشته باشند و باعث بروز عوارض جانبی شوند.

وی تاکید کرد: داروخانه‌ها نقش بسیار مهمی در ارتقای سواد سلامت دارویی و پیشگیری از مقاومت میکروبی ایفا می‌کنند. داروسازان به عنوان متخصصان دارو، می‌توانند اطلاعات دقیقی در مورد داروهای بدون نسخه، نحوه مصرف صحیح آن‌ها و عوارض جانبی آن‌ها به بیماران ارائه دهند.

برچسب ها: کردستان ، دارو ، سلامت
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار