سجاد بلندگرای با بیان اینکه کار اکتشاف این غار در دهه ۱۳۸۰ توسط کوهنوردان بومی بخش سرفاریاب آغاز شد افزود: فدراسیون کوهنوردی کشور مرحله دوم این اکتشاف را در سال ۱۳۹۲ را انجام داد تا به عمق ۲۰۰ متری و محل سیفون این غار رسید.
وی اضافه کرد: برای تحقق این مهم در فراخوانی سراسری از غارنوردان متخصص و حرفهای کشور دعوت شد که بیش از ۵۰ غارنورد حرفهای از ۵ استان کشور و ۱۰ غارنورد نیز از شهرستان کهگیلویه به مدت ۲ ماه در این اکتشاف شرکت کردند.
بلندگرای ادامه داد: با توجه به اطلاعات کسب شده این غار ۳۷۶ متر عمق دارد که ششمین غار عمیق اکتشاف شده ایران است.
رئیس هیئت کوهنوردی شهرستان کهگیلویه گفت: این اکتشاف در سه مرحله خالی کردن سیفون، عبور از سیفون و نقشه برداری و رسیدن به حوضچه پایانی غار و پایان اکتشاف بود.
سجاد بلندگرای افزود: در این مرحله از اکتشاف دادههای مختلفی از جمله وجود غار زیانی مانند میگو، کرم، سوسک و خفاش مشاهده و برای تحقیقات و کسب اطلاعات نمونه برداری و به کشور سوئیس ارسال شد.
وی گفت: علاوه بر غار زیان از آب، خاک و سنگ این غار نیز نمونه برداری شد که پس از کسب جواب آزمایشات وضعیت کاری غار تدوین و در اختیار غارنوردان کشور قرار میگیرد.
بلندگرای به اهمیت و ظرفیت این غار در بحث آموزش غارنوردان اشاره و ادامه داد: با توجه به وضعیت خاص این غار در کشور، سایت آموزشی غواصی غار و غارنوردی توسط هیئت کوهنوردی شهرستان کهگیلویه پیش بینی شده است و میتوانیم میزبان غارنوردانی از داخل و خارج از کشور باشیم.