خبرگزاری رویترز نوشت: مارک روته در ماموریت جدید خود به‌عنوان دبیرکل جدید پیمان آتلانتیک شمالی، به حفظ انسجام این ائتلاف غربی همزمان با جنگ اوکراین، نگرانی‌ها از اقدام بعدی مسکو و تردید سیاسی در واشنگتن نیاز دارد.

نخست وزیر سابق هلند به همه مهارت‌های ائتلاف سازی در پست جدید خود نیاز دارد. مارک روته برای اولین بار در یک دهه تغییر در پست کلیدی ناتو، روز سه شنبه جانشین ینس استولتنبرگ دبیرکل ناتو می‌شود.

اکنون بسیاری از مسائل بستگی به توانایی روته در ایجاد اجماع بین ۳۲ عضو ناتو دارد و قدرت او برای محافظت از نزدیک به یک میلیارد نفر نه تنها به توان نظامی، بلکه وحدت سیاسی نیاز دارد.

بازگشت احتمالی دونالد ترامپ رئیس جمهوری پیشین آمریکا که نگاهی بدبینانه به ناتو داشت، درخواست‌ها از سوی متحدان شرقی اروپا برای تقویت حمایت از آنها در مقابل روسیه، تقاضای اوکراین به عنوان کشور غیر عضو ناتو برای کمک نظامی بیشتر از جمله چالش‌هایی است که روته در پست جدید خود با آن مواجه است.

مقامات ناتو و دیپلمات‌ها انتظار دارند روته، اولویت‌های استولتنبرگ را حفظ کند. چنین اولویت‌هایی شامل تلاش برای جلب حمایت از کی یف، فشار بر کشور‌های عضو ناتو برای هزینه بیشتر در امور دفاعی خود و حفظ کمک آمریکا به امنیت اروپا است.

رویترز نوشت: روته با ۵۷ سال سن، با توجه به ۱۴ سال سابقه نخست وزیری هلند، طولانی‌ترین مدت خدمت در این کرسی را داشته است. وی در عرصه جهانی فردی با تجربه است، اما در عین حال علنا از برخی از دولت‌ها از جمله مجارستان انتقاد کرده و آن را برای احترام به حقوق دگرباشان یا ترک اتحادیه اروپا تحت فشار قرار داده است. وی همچنین حاکمیت قانون در رومانی و بلغارستان را زیر سوال برده است.

کایسا اولونگرن وزیر دفاع سابق هلند که سابقه خدمت در دولت روته را داشته است، درباره سبک رهبری وی گفت: شیوه او می‌تواند باعث شوک در سازمانی سلسله مراتبی مانند ناتو شود.

رویکرد به شرق

روته در شغل جدید خود به عنوان دبیر کل ناتو، تحت فشار اعضای این ائتلاف در شرق اروپا برای محافظت از آنها به بهانه تهدید روسیه خواهد بود.

از زمان جنگ روسیه، ناتو تعداد نیرو‌های خود در اوکراین را به دو برابر افزایش داده و به حدود ۱۰ هزار نیرو رسانده است. ناتو مدعیست که می‌تواند بسرعت صد‌ها هزار نیروی دیگر را اضافه کند.

با این حال، کشور‌های شرق اروپا همچنان خواستار نیرو‌ها و سلاح‌های بیشتری از جمله سامانه‌های دفاعی هستند و از اعضای غربی ناتو می‌خواهند دارایی‌های نظامی بیشتری را روانه شرق کنند.

افزایش هزینه‌های دفاعی

روته در اجلاس سران اتحادیه اروپا در ماه ژوئن (خرداد) هنگامی که وی و اولاف شولتس صدر اعظم آلمان با وام گیری مشترک برای سرمایه گذاری در هزینه‌های دفاعی مخالفت کردند، با برخی از رهبران اروپا درگیر شد.

دونالد توسک نخست وزیر لهستان در آن زمان گفت سایر رهبران اروپا با صدای رسا به روته هشدار دادند که بزودی دبیر کل ناتو خواهد شد و باید هر کاری را انجام دهد تا مطمئن شود دیگر دولت‌ها در هزینه‌های دفاعی قصور نمی‌کنند.

ناتو تخمین می‌زند که ۲۳ عضو از ۳۲ عضو این ائتلاف امسال هدف اختصاص ۲ درصد از تولید ناخالص داخلی خود برای بودجه دفاعی را محقق خواهند کرد. این در حالیست که هلند اکنون فقط به هدف تعیین شده در یک دهه قبل در این زمینه دست یافته است.

بسیاری از مقامات ناتو چنین استدلال می‌کنند که هزینه‌ها باید تا ۲.۵ درصد تولید ناخالص داخلی یا بیشتر افزایش یابد- تا امکان برنامه ریزی برای اصلاحات گسترده‌تر در برنامه‌های دفاعی این ائتلاف حاصل شود.

منبع: ایرنا

برچسب ها: ناتو ، آمریکا ، هلند
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار