موج گسترده اعتراض و اعتصاب، خانه عنکبوتی صهیونیست‌ها را فرا گرفت.

تنها چند ساعت کافی بود تا پس از اعلام خبر مرگ ۶ اسیر صهیونیست در غزه، کاسه صبر اشغالگران که از نوع سیاست بنیامین نتانیاهو در موضوع آتش‌بس با حماس و سنگ‌اندازی نخست وزیر در این مسیر لبریز بود، فوران کرده و سرزمین‌های اشغالی را با شکل‌گیری دور تازه‌ای از اعتراض و اعتصاب وارد مارپیچ پیچیده‌ای از بحران کند.

نقطه شروع آشوب اخیر اعلام کشف جسد تعدادی از اسرای صهیونیست در یکی از تونل‌های غزه بود. ارزیابی‌های ارتش رژیم نشان می‌دهد این ۶ اسیر طی یک یا دو روز اخیر، در جریان عملیات‌های صورت گرفته در نزدیکی تونل‌هایی که در آن نگهداری می‌شدند، کشته شده باشند. 

اعلام این خبر موجی از خشم و نگرانی را در میان جامعه صهیونیستی ایجاد کرده و دامنه مطالبات برای توقف جنگ در غزه را گسترش داده است. به دنبال این اتفاق، خانواده‌های اسرای اسرائیلی در بیانیه‌ای از تمامی شهرک‌نشینان برای فلج کردن دولت نتانیاهو و جلوگیری از مرگ بیش از ۱۰۰ اسیر دیگر خواستار اعتصاب سراسری تا سرنگونی کابینه او شدند.

اعلام نافرمانی مدنی در سرزمین‌های اشغالی
در این راستا در پی آغاز اعتصاب عمومی در سراسر فلسطین اشغالی در همبستگی با خانواده‌های اسرا و اعتراض به کارشکنی‌های نتانیاهو در مسیر مذاکرات تبادل‌اسرا که از روز گذشته کلید خورد، بسیاری از بخش‌های حیاتی در اسرائیل به تعطیلی کشیده شده است. اعتصاب مذکور شامل مدارس، دانشگاه‌ها، فرودگاه بن گوریون، بخش حمل و نقل و بخش‌های اقتصادی خواهد بود. رسانه‌های عبری‌زبان گزارش دادند پرواز‌ها در فرودگاه بن گوریون در پایبندی به اعتصاب عمومی در اسرائیل متوقف شده است، همچنین مدارس، دانشگاه‌ها، حمل و نقل و بخش‌های گسترده‌ای از اقتصاد دچار اختلال شده و به حالت تعطیلی درآمده است. رئیس بخش اطلاع‌رسانی اتحادیه کارگران اسرائیل (الهستدروت) هم تصریح کرد: ۹۵ درصد از مقامات محلی به اعتصاب سراسری پایبندی نشان داده‌اند. بزرگ‌ترین اتحادیه کارگری در اراضی اشغالی فلسطین پشت این اعتصاب است که تهدیدی برای کل اقتصاد اشغالگران قدس به شمار می‌آید.

این در حالی است که پلیس و نیرو‌های امنیتی رژیم در برخورد با معترضان سیاست مشت آهنین را در پیش گرفته‌اند. در این راستا بتزالل اسموتریچ، وزیر دارایی افراط گرای رژیم صهیونیستی به دنبال تصویب دستورالعملی برای جلوگیری از پرداخت حقوق افراد شرکت‌کننده در اعتراضات و اعتصابات ضددولتی است. او با بیان اینکه اعتصاب عمومی تبعات اقتصادی جدی برای اسرائیل خواهد داشت در نامه‌ای به دادستان عمومی خواستار جلوگیری از اعتصاب عمومی که آن را غیرقانونی خوانده بود، در سرزمین‌های اشغالی شد. در پی آن برخی رسانه‌های عبری‌زبان اعلام کردند دادگاه عالی کار رژیم صهیونیستی، موضع کابینه نتانیاهو برای متوقف‌سازی اعتصاب‌ها را پذیرفته و آن را اعتصابی سیاسی و نه کاری دانسته است.

این در حالی است که روز یکشنبه نیز ده‌ها هزار نفر از ساکنان سرزمین‌های اشغالی با برگزاری تظاهرات و تجمع‌های گسترده، اعتراض خود را به نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی اعلام کردند. براساس برآورد‌ها در تظاهرات مذکور ۵۰۰ هزار نفر شرکت کرده‌اند. تنها در تل آویو ۲۸۰ هزار نفر به خیابان‌ها آمده و بزرگراه‌ها را بسته‌اند. رسانه‌های صهیونیستی از بازداشت دست‌کم ۲۹ نفر در اعتراضات ضددولتی در تل‌آویو خبر داده‌اند.

«بی‌بی» زیر گیوتین
با به درازا کشیدن جنگ علیه نوار غزه و کشته‌شدن شمار بیشتری از اسرای صهیونیستِ نزد مقاومت فلسطین در این باریکه در نتیجه حملات هوایی ارتش رژیم صهیونیستی، اختلافات و شکاف‌ها در میان صهیونیست‌ها در خصوص توافق آتش‌بس و مبادله اسرا بالا گرفته است.

ایهود باراک نخست‌وزیر اسبق و بنی گانتس عضو سابق شورای جنگی رژیم صهیونیستی علیه بنیامین نتانیاهو اعلام نافرمانی مدنی کرده و از صهیونیست‌ها خواستند برای تظاهرات به خیابان‌ها بریزند. بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی، اما بدون هیچ اعتنایی به معترضان صهیونیست تأکید کرد در خصوص مذاکرات تبادل اسرا و مسئله باقی ماندن ارتش در محور فیلادلفیا هیچ عقب‌نشینی در کار نخواهد بود. این در حالی است که با گذشت ۳۳۲ روز از جنایات رژیم صهیونیستی در نوار غزه، یک رسانه آمریکایی گزارش داد ایالات متحده در هفته‌های آینده طرح آتش‌بس غزه را به طرفین ارائه می‌دهد و اگر هیچ طرفی آن را نپذیرد، آمریکا به مذاکرات تحت رهبری خود پایان خواهد داد و آن را رها خواهد کرد.

قمار صفر و صدی نتانیاهو
سعدالله زارعی کارشناس ارشد مسائل غرب آسیا  در تحلیل اتفاقات اخیر و شکل‌گیری اعتراضات و اعتصابات گسترده در سرزمین‌های اشغالی، گفت: مبنای اصلی شکل گیری اعتراضات در سرزمین‌های اشغالی، بحث تبادل اسرای نظامی رژیم صهیونیستی با حماس است و این تجمعات در راستای خواسته خانواده‌های این اسرا و فشار بر نتانیاهو برای رسیدن به یک توافق کامل و آتش‌بس پایدار در غزه است. به این ترتیب در مجموع باید وضعیت کنونی در سرزمین‌های اشغالی را محصول سیاست‌های خشن و رفتار‌های تند نتانیاهو دانست.

وی تصریح کرد: امروز نخست وزیر رژیم صهیونیستی به یک قمار صفر و صدی دست زده، به‌طوری‌که اگر بخواهد در اریکه قدرت باقی بماند باید به روند جنگ در غزه و حتی گسترش دامنه آن به خارج از شهر غزه دست بزند و یا با کنار رفتن از قدرت سیاسی پرونده جنگ در غزه را پایان دهد.

زارعی با گریزی به مهم‌ترین برنامه نتانیاهو در جنگ و دست یافتن به هدفی پایدار و شخصی، افزود: در حال حاضر نخست وزیر رژیم صهیونیستی هیچ برنامه و اولویتی برای آزادی اسرای نظامی ارتش در برابر حماس ندارد و بیشتر به تداوم حضور نظامی در غزه و آینده سیاسی خود فکر می‌کند این در حالی است که با پیدا شدن جنازه ۶ اسیر صهیونیست که در بمباران‌های هوایی تل‌آویو در غزه کشته شده‌اند، دامنه اعتراضات خاموش صهیونیست‌ها بر علیه سیاست‌های افراطی نتانیاهو دوباره شعله‌ور شد و این مسئله سبب شکل‌گیری خشم و اعتراض شدید در میان خانواده‌های اسرای صهیونیست شده است. نتانیاهو با رفتار لجوجانه خود موجب فروپاشی ارتش اسرائیل خواهد شد و پایانش از پیش‌باخته برای این رژیم محسوب می‌شود. همین موضوع سبب شکاف در میان جامعه صهیونیست و مخالفان او شده، به‌طوری‌که موج جدیدی در روز‌های گذشته بر علیه نتانیاهو در سرزمین‌های اشغالی شکل گرفته است.

کارشناس ارشد مسائل منطقه تصریح کرد: تمامی مواضع نتانیاهو در یازده ماه جنگ به نوعی به سرنوشت و آینده او گره خورده، همین موضوع تا حدی سبب شکل‌گیری اعتراضات در میان افسران، فرماندهان و سربازان ارتش رژیم صهیونیستی شده است تا جایی که یوآف گالانت وزیر دفاع اسرائیل وفرمانده جنگ در جلسه اخیر کابینه امنیتی این رژیم از مخالفان حضور نظامی در دو محور نستاریم و فیلادلفیا بود و او تنها شخصی بود که به حضور نظامی در این دومنطقه رأی منفی داد و این اعتراض به دلیل عدم آمادگی ارتش و ارائه نقش تأثیرگذار در این منطقه است.

زد و بند پشت پرده واشنگتن و مخالفان؟
علیرضا تقوی‌نیا نیز با اشاره به چراغ سبز ایالات متحده آمریکا به مخالفان نتانیاهو در گسترش اعتراضات برای زیر فشار قرار دادن نخست وزیر، گفت: بنی گانتس و یائیر لاپید به‌عنوان دو رهبر مخالف کابینه همواره برای پیشبرد اهداف خود در سرزمین‌های اشغالی با دولت بایدن هماهنگی و تعامل دارند، به‌طوری‌که زمانی‌که گانتس به واشنگتن رفت، با مقامات رسمی آمریکا ملاقات رسمی داشت. در واقع منافع دولت بایدن و جریان اپوزیسیون اسرائیل بر علیه جنگ طلبی نتانیاهو مشترک است، اما این مسئله به حدی نخواهد بود که ارتباط واشنگتن با تل‌آویو قطع شود.

کارشناس مسائل غرب آسیا در رابطه با برگزاری اعتراضات گسترده بر ضدنتانیاهو در سرزمین‌های اشغالی، افزود: اگر دامنه اعتصابات و تجمعات سراسری به‌خصوص در مدارس، دانشگاه‌ها، فرودگاه بن‌گوریون، حمل نقل عمومی و بخش‌های گسترده‌ای از اقتصاد رژیم صهیونیستی بیش از چند هفته صورت بگیرد، قطعاً نتانیاهو در برابر خواسته آنها تسلیم خواهد شد. تقوی نیا اظهار کرد: البته پیش از عملیات طوفان‌الاقصی شاهد تظاهرات گسترده علیه سیاست‌های قضایی و اقتصادی نتانیاهو در سرزمین‌های اشغالی بودیم و نخست‌وزیر نه تنها تسلیم مخالفان نشد، بلکه با یک خودکشی سیاسی و اجرای فرافکنی و تنش در منطقه، تل‌آویو را وارد یک بحران جدید ساخت تا در برابر مخالفان خود تسلیم نشود و بتواند با ادعای درگیری و مشکلات خارجی، موقتاً این اعتراضات را خاموش کند و تا حد ممکن انسجام را به اردوگاه مخالفان خود بازگرداند. وی تصریح کرد: در حال حاضر با گذشت یازده ماه از عملیات طوفان الاقصی و طولانی شدن جنگ در غزه، مخالفان نتانیاهو کوتاه نخواهند آمد و خود نخست وزیر نیز به دنبال آن است به هر شیوه ممکن در قدرت بماند تا شاهد اتمام دوره سیاسی خود در سال۲۰۲۴ نباشد. 

به این ترتیب کلاف سر در گم اعتراضات و زورآزمایی نتانیاهو در برابر مخالفان همچنان ادامه‌دار خواهد بود، تا جایی که باید دید قدرت کدام یک نسبت به دیگری برتری دارد و می‌تواند برنده کارزار این نبرد باشد. تقوی‌نیا با اشاره به حضور مخالفان نتانیاهو در شهر‌های مختلف فلسطین اشغالی، گفت: کسانی که در خیابان‌ها به صحنه اعتراضات وارد شده‌اند شامل خانواده‌های اسرای جنگی، افرادی‌که مخالف سیاست‌های نتانیاهو در داخل و خارج سرزمین‌های اشغالی هستند و کسانی که به خاطر استمرار جنگ و ضرر‌های ناشی از آن دل خوشی از نخست وزیر اسرائیل ندارند. در واقع اینها افراد یکدستی در اعتراضات نیستند، اما بر سر مسئله توقف جنگ با یکدیگر اتفاق نظر دارند.

منبع: روزنامه قدس

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.