
باشگاه خبرنگاران جوان - سایت کافه تاریخ در گزارشی به بررسی پوشش زنان ایران در دوران صفوی پرداخت و نوشت:
طرز لباس پوشیدن زنها در ایران با لباس پوشیدن مردها اختلاف چندانی ندارد، فقط لباس خانمها زر و زیور بیشتری دارد و طبعاً درخشانتر است. البته زنها هیچگونه عمامهای مثل مردان بر سر نمیگذارند.
لباس زنان دوره صفوی، لباسی خاص بود که در ظاهر تفاوت چندانی با لباس مردان نداشت. البته این لباس به هیچوجه قابل مقایسه با لباس زنان دوره پهلوی و بعد از آن نیست؛ اما هر چه که هست این لباس کاملا پوشیده بود و زر و زیور زیادی به آن آویخته بود:
«طرز لباس پوشیدن زنها در ایران با لباس پوشیدن مردها اختلاف چندانی ندارد، فقط لباس خانمها زر و زیور بیشتری دارد و طبعاً درخشانتر است. البته زنها هیچگونه عمامهای مثل مردان بر سر نمیگذارند، پیشانی خانمها از نواری که سه انگشت پهنا دارد پوشیده شده است. این نوار با طلای میناکاری شده زینت یافته است و بر آن یاقوت و برلیان و مرواید میآویزند. خانمها کلاه پارچهای ظریفی که با طلا آنرا حاشیه دوزی کردهاند برسر میگذارند و شال ظریفی را که حاشیه آن در کمال زیبائی گلدوزی شده است دور کلاه میپیچند. قسمتی از این شال به پشت سر تا کمرشان آویزان میشود و در وقت راه رفتن بالا و پائین میرود و به وضع جالبی تکان میخورد. به گردنشان گردن بندهای مروارید میآویزند و کمربندی را که چهار انگشت عرض آنست و از ورقههای طلا پوشیده شده است به کمر میبندند، روی ورقههای طلا قلم زنی شده است و اغلب اوقات بر روی آن جواهرات قیمتی نصب میکنند.»
حکمت لباس چیه واقعا؟!!!
پوشاندن بدن و محافظت از هر نوع عامل آسیب رسان محیطی مادی مثل سرما و گرما و... و غیرمادی از جمله نگاه کنجکاو و گاهی هرزه دیگران؟!!
بنابراین اینهمه زر و زیور جلب کننده توجه دیگران و احیانا تبختر و حس خودبرتر بینی و ریز و کوچیک دیدن دیگران و...
واقعا حکمت پوشش و لباس برای انسان چه زن و چه مرد چیه؟!!!پاسخ سختی نداره مگر اینکه کسی آگاهانه یا ناخودآگاه بخواد انکار حقیقت رو بکنه و با واقعیت های واژگونه و دور از حقیقت متر و معیار بذاره و مثلا صغری و کبرایی بچیننه و به نظر خویش مطلوبش برسه!!!
اگه ملاک انسانیت اخلاق دیانت و منطق عقلانی سالم باشه هر کسی میفهمه فلسفه لباس آدمی چی هست.