محققان استان مرکزی موفق به اجرای طرح تاثیر تنش خشکی بر ترکیب پایه و پیوندک انگور در شرایط آب و هوایی استان شدند.

 

محققان مرکز تحقیقات کشاورزی موفق به اجرای طرح تاثیر تنش خشکی بر ترکیب پایه و پیوندک انگور در شرایط آب و هوایی استان شدند.

محقق بخش تحقیقات زراعی و باغبانی مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گفت؛ طرح تحقیقاتی بررسی تاثیر تنش خشکی پایه (هفت رقم) و پیوندک (رقم بی دانه فرمز) بر برخی یژگی‌های ارقام حساس تا متحمل به خشکی انگور در شرایط آب و هوایی استان پس از چهار سال کار تحقیقاتی با تلاش همکاران و محققان این مرکز به نتیجه رسید.

میرفتاح با بیان اینکه انگور یکی از محصولاتی است که سازگاری بالایی به روش پیوند دارد، افزود: یکی از راه‌های افزایش تحمل به تنش‌های خشکی استفاده از روش پیوند است که در این روش از پایه‌های متحمل به خشکی استفاده می‌شود و پیوندک مد نظر را روی آن پیوند می‌زنیم.

او گفت: طی مدت چهار سال که این طرح انجام شد به نتایج مطلوبی دست یافتیم که معرفی ارقام متحمل به خشکی است که این ارقام در بین ارقام دیگر به عنوان رقم متحمل به خشکی در شرایط آب و هوایی استان به باغداران معرفی می‌شود. این طرح تحقیقاتی برای نخستین بار در استان مرکزی از صفر تا صد در فضای باز و در شرایط باغی و با هدف استفاده و معرفی ترکیب پایه و پیوندک متحمل به تنش خشکی در شرایط استان انجام شده که باغداران و کشاورزانی که بخواهند باغ جدید احداث کنند، بتوانند از این پایه و پیوندک استفاده و بهره‌وری آب و عملکرد تولید را افزایش دهند. با توجه به اینکه ۷۰ درصد باغات انگور استان از ارقام بی دانه و در مناطق هزاوه، خنداب و شازند هستند، اجرای پیوندک را بر روی ارقام بی دانه قرمز قرار دادیم چرا که به شرایط باغدار نزدیک‌تر است. انگور یکی از محصولات باغی استان است که به دلیل اهمیت این محصول سطح زیر کشت آن در حال افزایش است و در کنار ارقامی که بازارپسندی مطلوبی دارند به عنوان پایه‌های مقاوم به آفات و بیماری‌ها، سرما، خشکی و شوری استفاده می‌شود.

رئیس مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان هم با بیان اینکه یکی از معضلات و مشکلات که در طی سال‌های اخیر استان و کشور دست به گریبان آن هست، تغییرات اقلیمی و تنش‌های خشکی است، گفت: یکی از برنامه‌های این مرکز چگونگی مواجه با این مشکل و ارائه راهکار و ارقام مناسب است که بتوان این تغییرات را به نوعی متحمل شد و عملکرد را بالا برد.

گودرزی با بیان اینکه یکی از پتانسیل‌های استان وجود باغات انگور است، افزود: در استان مرکزی بیش از ۱۶ هزار هکتار باغ انگور وجود دارد که ۱۲ هزار هکتار آن بارور است که اکثر این باغات در شرایط سن بالا و ارقام مناسبی نمی‌باشند و لازم است برای جوان سازی و تغییر در ارقام کار‌هایی صورت گیرد. در سال‌های گذشته بحث سرشاخه کاری در باغات را داشتیم و اکنون یکی از روش‌هایی که شروع کردیم، معرفی پایه‌های مقاوم به تنش‌های خشکی در شرایط آب و هوای استان است.

او گفت: با توجه به نتایج این طرح تحقیقاتی، با معرفی پایه‌هایی درصورت ایجاد تنش آبی، هم می‌توان بهره‌وری آب را افزایش داد و هم عملکرد محصول را بالا برد. این طرح یکی از کاربردی‌ترین طرح‌هاست و می‌توان ظرفیت‌های استان را با استفاده از این سیستم افزایش داد و با جایگزین کردن ارقام جدید محصولی. با کیفیت و بازارپسندی خوبی تولید کرد که موجب رضایتمندی باغداران و افزایش درآمد آنها خواهد شد.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.