در این گزارش مروری بر انواع شیوه‌های اعدام در دنیا خواهیم داشت.

مجازات اعدام به عنوان سنگین‌ترین مجازات در تاریخ بشریت به حساب می‌آید. روش‌های اجرای این مجازات معمولاً با اعتقادات ماورایی، شدت جرم، انگیزه مرتکب، مسائل سیاسی و امنیتی، باور‌های دینی و مصالح اجتماعی ارتباط داشته است و دارد.

از شیوه‌ی اعدام هنوز در بسیاری از کشور‌های دنیا، چه در شرق و چه در غرب به عنوان مجازات جرایم مختلف استفاده می‌شود، موضوعی که همواره بسیار بحث برانگیز بوده و موافقان و مخالفان زیادی داشته است.

در ادامه مروری بر انواع شیوه‌های اعدام در دنیا خواهیم داشت.

گردن زدن

اغلب اعدام‌ها در عربستان سعودی هنوز به شیوه‌ی گردن زدن با شمشیر انجام می‌شود. این شیوه از اعدام تنها در عربستان صورت می‌گیرد و از آن به عنوان مجازات جرایم مختلفی استفاده می‌شود، از جمله قتل، ارتداد، همجنسگرایی، جادوگری و مصادیق «جنگ با خدا».

طی سالیان آمار اعدام در عربستان سعودی با افزایش رو به رو بوده است. تنها در روز ۱۲ مارس سال ۲۰۲۲، عربستان ۸۱ نفر را به این شیوه اعدام کرد که بزرگ‌ترین اعدام دسته جمعی در سال‌های اخیر بوده است؛ و این علیرغم وعده‌های این کشور برای کاهش اعدام‌های خود بوده است.

از سال ۲۰۱۵، از زمان ورود محمد بن سلمان به عرصه‌ی سیاست عربستان، تعداد اعدام‌های سالیانه در این کشور در بازه‌ی زمانی ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۱ با رشدی ۸۲ درصد رو به رو شد.

اعدام با تزریق

اعدام با تزریق

این شیوه اولین بار در سال ۱۹۷۷ در آمریکا انجام گرفت، اما حالا در چین و بخش‌هایی از آفریقا و آسیا نیز از آن استفاده می‌شود و اعدام با تزریق یکی از رایج‌ترین شیوه‌های اعدام است که امروزه هنوز صورت می‌گیرد. در این شیوه دست و پای فرد محکوم بسته می‌شود و معمولاً به او باربیتورات، ماده‌ی فلج کننده و محلول پتاسیم تزریق می‌شود که او را بیهوش می‌کند، تنفسش را متوقف می‌کند و بعد از ایجاد آریتمی قلبی (اختلال در ریتم قلب)، جانش را می‌گیرد.

اعدام با تزریق را شیوه‌ی انسانی تری برای اعدام می‌دانند، اما این روش هم نقص‌هایی دارد. اشتباه محاسباتی طی مراحل اعدام می‌تواند باعث شود فرد محکوم مرگ طاقت فرسایی را نه در حالت بیهوشی، بلکه در هوشیاری تجربه کند. برای مثال، در سال ۲۰۰۶ مرگ محکومی به نام جوزف لوییس کلارک در آمریکا به این شیوه ۹۰ دقیقه به طول انجامید و این فرآیند برای محکومی دیگر به نام جوزف وود ۲ ساعت به طول انجامید و او پیش از مرگ ۱۵ شات تزریق دریافت کرده بود.

ماهیت پزشکی این روش از اعدام نیز باعث مشکلاتی شده است، چرا که اجرای اعدام با تزریق توسط متخصصانی انجام می‌شود که برای حفظ جان انسان قسم پزشکی خورده اند.

از سال ۱۹۷۹ تا ۲۰۲۳ در آمریکا ۱،۳۹۲ مورد اعدام با تزریق انجام شده که آن را به اصلی‌ترین شیوه‌ی اعدام در این کشور بدل ساخته است.

تیرباران

تیرباران

یکی از شیوه‌های اعدام در آمریکا تیرباران است، اما آخرین مورد انجام آن به سال ۲۰۱۰ برمی گردد که در مورد محکومی بود که یک وکیل را به قتل رسانده بود.

این شیوه از اعدام قرار بود در سال ۲۰۱۰ در چین متوقف شود، اما هنوز مواردی از استفاده از روش تیرباران در این کشور به ثبت می‌رسد. برای مثال، در سال ۲۰۱۸ مردی به نام ژائو زویی که ۹ کودک مدرسه‌ای را با چاقو به قتل رسانده بود، در برابر جمعیتی از روستاییان تیرباران شد.

در سومالی هم هنوز از این شیوه استفاده می‌شود. در سال ۲۰۱۵ فردی به نام حسن هنافی، مسئول رسانه‌ای گروه اسلامگرای الشباب در سومالی در میدانی در پایتخت این کشور به جرم قتل ۵ خبرنگار تیرباران شد.

همچنین در یمن مقامات حوثی از اعدام برای تیرباران به عنوان مجازات جرایم جدی استفاده می‌کنند. در سال ۲۰۲۱ در یمن ۹ مرد به جرم جاسوسی برای نیرو‌های ائتلاف سعودی، در میدانی در صنعا، پایتخت این کشور، در ملأعام تیرباران شدند.

از زمان روی کار آمدن طالبان در افغانستان نیز از شیوه‌ی اعدام با تیرباران در این کشور استفاده می‌شود. در فوریه‌ی سال ۲۰۲۴ در افغانستان ۲ مرد در ملأعام توسط نیرو‌های طالبان و با استفاده از مسلسل تیرباران شدند. در سال ۲۰۱۶ نیز در افغانستان یک زن که دادگاه طالبان او را در اتهام قتل همسرش مجرم شناخته بود، در ملأعام با استفاده از مسلسل تیرباران شد.

به دار آویختن

به دار آویختن

از به دار آویختن به عنوان شیوه‌ای از اعدام در کتاب «اودیسه»‌ی هومر صحبت شده، اما این شیوه از اعدام از قرون وسطی رواج پیدا کرد. این روش تا دهه‌ی ۱۹۸۰ در آمریکا نیز اصلی‌ترین شیوه‌ی اعدام بود، اما در کشور‌هایی همچون ایران، ژاپن و سنگاپور به دار آویختن هنوز رایج‌ترین شیوه‌ی اعدام محسوب می‌شود.

به دار آویختن در ملأعام که امروزه در برخی کشور‌های دنیا انجام می‌شود، موضوع جدیدی نیست. در دهه‌ی ۱۸۰۰ میلادی در انگلیس گاهی هزاران یا حتی ده‌ها هزار نفر از مردم به تماشای اجرای این شیوه از اعدام می‌رفتند.

صندلی الکتریکی

صندلی الکتریکی

ایده‌ی اعدام با صندلی الکتریکی اولین بار بیش از ۱۴۰ سال قبل، توسط یک دندانپزشک مطرح شد. در ابتدا آن را جایگزین انسانی تری برای شیوه‌های رایج اعدام در آن زمان، همچون به دار آویختن می‌دانستند.

در این شیوه فرد محکوم را به یک صندلی می‌بندند و الکترود‌های حامل جریان الکتریکی ولتاژ بالا را به سر و پا‌های او متصل می‌کنند. سپس جریان برق به مدت ۲ دقیقه وصل می‌شود و در نهایت فرد محکوم بر اثر آریتمی قلبی (اختلال در ریتم قلب) و سپس ایست قلبی، جانش را از دست می‌دهد.

منتقدان، اما اعدام با صندلی الکتریکی را انسانی‌تر از دیگر شیوه‌های اعدام نمی‌دانند و به علاوه، با صندلی‌های جدید این احتمال وجود دارد که فرد محکوم این مرگ را در حالت هوشیاری تجربه کند.

از این شیوه از اعدام هنوز در برخی ایالت‌های آمریکا استفاده می‌شود.

اتاق گاز

اتاق گاز

اتاق‌های گاز در اروپا یادآور خاطره‌ی هولوکاست، قتل سیستماتیک نزدیک به ۶ میلیون زن، مرد و کودک یهودی توسط نازی‌ها در فاصله‌ی سال‌های ۱۹۴۱ تا ۱۹۴۵ هستند.

استفاده از این شیوه به عنوان اعدام، از بعد از آن زمان دیگر تقریباً به طور کامل از میان رفت. با این حال، هنوز در برخی ایالت‌های آمریکا از اتاق گاز به عنوان روشی از اعدام استفاده می‌شود.

ون‌های مرگ سیار

ون‌های مرگ سیار

گرچه چین آمار‌های رسمی خود را منتشر نمی‌کند، اما گروه‌های حقوق بشری معتقدند دولت چین هر ساله هزاران نفر را با روش‌های مختلفی اعدام می‌کند، از جمله ون‌های مرگ سیار، تیرباران و تزریق با اعدام.

مجازات اعدام در چین برای جرایم مختلفی از قاچاق مواد مخدر تا قتل و فساد به اجرا درمی آید.

بر اساس گزارشی که در سال ۲۰۲۱ منتشر شد چین برای ۴۶ فقره جرم از جمله ۲۴ جرم خشن و ۲۲ جرم غیر خشن، مجازات مرگ در نظر گرفته است.

بر اساس برخی ادعاها، جهت تسریع در اعدام ها، چین در برخی موارد از ون‌های مرگ سیار استفاده می‌کند که به آن‌ها این امکان را می‌دهد که زندانیان را بدون انتقال به زمین اعدام به مجازات برسانند.

این ون‌ها از بیرون شبیه به ون‌های معمول پلیس هستند و هیچ علامت بخصوصی که کاربردشان را نشان دهد، ندارند. اما در داخل در حقیقت یک اتاق اعدام هستند.

بر اساس برخی گزارشات، در پشت این ون‌ها یک اتاقک بدون پنجره وجود دارد که اجرای اعدام در آنجا صورت می‌گیرد.

درون این اتاقک دوربین‌های مدار بسته‌ای هم برای ثبت اعدام یا نظارت مقامات بر روند اعدام نصب شده است.

در آنجا فرد محکوم به یک تخت بسته می‌شود، سپس یک تکنسین به او سرنگی را متصل می‌کند و در نهایت یک مقام پلیس با فشردن یک دکمه اعدام با تزریق را به اجرا درمی آورد.

بر اساس گزارشات، این شیوه از اعدام در چین از اواخر دهه‌ی ۱۹۹۰ مورد استفاده قرار می‌گیرد.

منتقدان ون‌های مرگ سیار چین را با اتاق‌های گاز نازی‌های مقایسه کرده اند.

به علاوه، به اعتقاد آن ها، بزرگ‌ترین مزیت این ون‌ها تسهیل خارج کردن اعضای قابل استفاده‌ی بدن محکومین جهت تجارت اعضای بدن است.

اعدام با گاز نیتروژن

اعدام با گاز نیتروژن

اعدام با گاز نیتروژن از جمله شیوه‌های اعدامی است که هنوز در آمریکا مورد استفاده فرار می‌گیرد.

در این شیوه فرد محکوم در یک اتاق به تخت بسته می‌شود و با پر شدن ریه هایش از گاز نیتروژن، جان خود را از دست می‌دهد.

استفاده از این شیوه از اعدام در آمریکا بحث‌های زیادی ایجاد کرده است، برخی آن را شیوه‌ی انسانی تری برای اعدام می‌دانند، اما برخی هم منتقد این روش هستند.

سنگسار

اعدام به شیوه‌ی سنگسار که در کتاب تورات از آن صحبت شده، هنوز در برخی کشور‌های دنیا از جمله افغانستان، نیجریه، پاکستان، عربستان سعودی، سودان، امارات و یمن مورد استفاده قرار می‌گیرد.

داعش و القاعده هم در دوران اوج فعالیت خود در بخش‌هایی از عراق و سوریه دست به این شیوه از اعدام می‌زدند. در سال ۲۰۱۵ تصاویری منتشر شد که نشان می‌داد جمعیتی از مردم در شهر موصل در عراق به تماشای سنگسار یک زن و مرد توسط نیرو‌های داعش آمده بودند. این زن و مرد به برقراری رابطه‌ی جنسی نامشروع متهم شده بودند.

اعدام با سلاح ضد هوایی

اعدام با سلاح ضد هوایی

بر اساس گزارش سازمان اطلاعات کره جنوبی، کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی وزیر دفاع خود، هیونگ یونگ چول را به دلیل خوابیدن در حین یک مراسم و انجام ندادن دستورالعمل ها، در ملأعام و با استفاده از یک اسلحه‌ی ضد هوایی اعدام کرد.

بر اساس گزارشات، یک سال بعد از آن، وزیر کشاورزی و یکی از مقامات ارشد آموزش و پرورش کره شمالی هم به همین شیوه اعدام شدند. هر دوی آن‌ها به خوابیدن در یک جلسه متهم شده بودند.

همچنین بر اساس ادعای یکی از فراریان کره شمالی، او یکی از ۱۰ هزار نفر از مردم این کشور بود که مجبور به تماشای اعدام ۱۱ موزیسین با اسلحه‌ی ضد هوایی شده بودند. این موزیسین‌ها به ساخت فیلم پورن متهم شده بودند.

منبع: روزیاتو

برچسب ها: اعدام ، شکنجه ، مجازات
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۷
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۱۴ ۰۶ فروردين ۱۴۰۳
تجربه تاریخی همه کشورها ثابت کرده اعدام باعث حساب بردن دیگر مجرمین نمی شود! و یا حداقل تاثیر خیلی ناچیزی دارد! و از طرفی هم زجر اعدام متهم هیچ مشکلی را حل نمی کند! باید در این زمینه قوانین مدرن و کاملتری تصویب شود! مثلاً با استفاده از کلیه تجربیات گذشته در مورد مجرمین/استفاده از تکنیکهای قوی روانشناسی/استفاده از هوش مصنوعی/ مطالعه سابقه متهم و...اگر برفرض احتمال توبه و سلامت رفتار مجرم بالا بود حتماً در این مورد هزینه شود (نگهداری در زندان و بازپروری و..) ولی اگر احتمال اینکه مجرم بعد از زندان هم درس نمی گیرد دیگر معطل نکنند و الکی هزینه اضافه نکنند! و با بهترین روش ممکن طرف را خلاص کنند! مثلاً اول بیهوش شود و بعد طرف را خیلی تمیز! آره قربونش:)
Iran (Islamic Republic of)
سید علی موسوی
۱۵:۲۲ ۰۶ فروردين ۱۴۰۳
چقدر خوب هولوکاست را بیان کردی یهود با‌ نیم قرن تلاش نتونسته بود حق مطلب را عدا کنه!!!!؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
سید علی موسوی
۱۵:۰۷ ۰۶ فروردين ۱۴۰۳
کاش ایران هم دعا نویسان جادوگر را اعدام میکرد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۷ ۰۶ فروردين ۱۴۰۳
اتاق‌های گاز در اروپا یادآور خاطره‌ی هولوکاست، قتل سیستماتیک نزدیک به ۶ میلیون زن، مرد و کودک یهودی توسط نازی‌ها در فاصله‌ی سال‌های ۱۹۴۱ تا ۱۹۴۵ هستند.

خیلی از پژوهشگران و تاریخ دانان و گزارشات آن زمان این هولوکاست را تأیید نمی کنند و دست پرده یهودیان می باشد در ایام نوروز همین یهودیان دارند جشن پوریم یا ایران کشی را برگزار می نمایند
لازم فعالان رسانه ای و اندیشمندان ایران زمین و اقایان زیبا کلام و دیگر عزیزان گرامی نسبت به جشن پوریم یهودیان کنفراس ملی و جهانی تدارک نمایند تا افراد یهودی را نسبت به برگزاری جشن پوریم اخطار های لازم را ارسال نمایند و یاد و گرامیداشتی از عزیزان این سرزمین انجام گیرد و مردم ایران بداند که این یهودیان چه افراد خبیثی و جنایتکاری بوده و هستند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۸ ۰۶ فروردين ۱۴۰۳
سنگسار یکی از وحشی ترین و ضدانسانی ترین مجازاتهای تاریخ بشری است. سنگسار یکی از از کثیف ترین و شرم آورترین جنایت ها است که کابوس هولناکش هنوز از گردن دنیا و بشریت امروز باز نشده است. باید عاملین و آمرین چنین جنایاتی را به دادگاهها بین المللی کشاند و بخاطر ارتکاب چنین جنایاتی محاکمه کرد. 

وجدانهای بیدار دنیا نباید اجازه دهند که انسانها را اینگونه شنیع به چاله های خونین باران سنگ بفرستند. اما در طول این سالها زنان و مردانی بوده اند که ناله ها و ضجه های شان به گوش کسی نرسیده و در زیر حجاب سکوت و خاموشی دنیا سر و تن شان با سنگ پاره پاره شده است. زنان و مردانی بودند که از وحشت روز موعود سنگسار زندگی در کنج زندانها برایشان تلخ و دردناک شده است. کسانی بودند که از هراس سنگسار خود به زندگی خود خاتمه داده اند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۲۶ ۰۶ فروردين ۱۴۰۳
آنقدر ساده نبین

سنگسار روش بسیار درستیه
باید سنگسار باشه که کسی به زن شوهردار نزدیک نشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۳۵ ۰۶ فروردين ۱۴۰۳
امثال شما رو باید محاکمه کنن که با این تفکرات باعث عادی شدن فسادهای وحشتناک در جامعه میشید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۱۵ ۰۶ فروردين ۱۴۰۳
کثیف ترین و شرم آورترین جنایت دنیا زنا و روابط نامشروع رو هست سنگسار حکم خداست و در قرآن مجازات زن و مرد زنا کار اعلام شده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۱۷ ۰۶ فروردين ۱۴۰۳
اون زن و مردی که تو غصه شون رو می خوری البته در ظاهر باید از عذاب خدا وحشت می داشتند نه از سنگسار که مرتکب گناه نشن خربزه می خورند باید پای لرزاش بشینند
-
ناشناس
۱۰:۲۳ ۰۶ فروردين ۱۴۰۳
اعدام با سم هم در امریکا و هم در چین وجود دارد ولی به نظر غربی ها تنها ون های اعدام در چین هستند که شبیه کار نازی هاست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۲ ۰۶ فروردين ۱۴۰۳
این همه خبر مفید میتونید کار کنید ، واقعا انواع اعدام به چه درد مردم میخوره ؟؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۱۴ ۰۶ فروردين ۱۴۰۳
فقط با شمشر و گردن زدن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۱۰ ۰۶ فروردين ۱۴۰۳
هلوکاست دروغیه که صهیونیست های حرام زاده برای سرپوش گذاشتن روی جنایاتشون توی کله مردم دنیا فرو کردند ، کلا از اساس دروغه
Australia
ناشناس
۰۷:۳۵ ۰۶ فروردين ۱۴۰۳
..
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۳۰ ۰۶ فروردين ۱۴۰۳
اوه اوه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۲۷ ۰۶ فروردين ۱۴۰۳
چه وضعیه
United States of America
ناشناس
۰۷:۲۷ ۰۶ فروردين ۱۴۰۳
ممنون